Minerali i vitamini samo po preporuci lekara - Portal Moj pedijatar

Minerali i vitamini samo po preporuci lekara

Dodaci ishrani opravdani su samo ako se laboratorijskim analizama dokaže deficit

 Foto: Pixabay

Učestale infekcije među mališanima mnoge roditelje dovode u dilemu da li da deci daju suplemente. Stručnjaci su, međutim, vrlo jasni – samo po preporuci lekara ako postoji deficit vitamina i minerala. U suprotnom, uzimanje dodataka ishrani je bespotrebno. Infekcije u dečjem uzrastu uglavnom bi trebalo da se prihvataju kao normalna pojava, koja ponekad povoljno utiče na razvoj stabilnog odbrambenog sistema organizma.

– Suplementi se daju samo ako postoji deficit nekog hranljivog sastojka – kaže dr Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. – Pedijatar je taj koji procenjuje da li postoji konkretan razlog za dodavanje vitamina i minerala u ishranu deteta. Pojedini suplementi mogu da imaju medicinsko opravdanje. Ali generalno, savet da davanje suplemenata jača imuni sistem ne može da se podrži. Jer, kada se daju suplementi mora da postoji određeni cilj šta sa njima želi da se postigne.

Naš sagovornik kaže da većina preparata na tržištu nije prošla klinička ispitivanja i da nisu jasne situacije kada bi oni trebalo da se upotrebljavaju i za koja stanja.

– S druge strane, postoje suplementi koji se koriste već godinama i koji su vrlo korisni kod one dece kod koje je utvrđen deficit određenog hranljivog sastojka – priča dr Janković. – Da bi se taj deficit utvrdio, potrebno je da dete prođe određena ispitivanja, a najpre da se uradi osnovna analiza krvi i urina. Navođenje da su ovi preparati potrebni svakom, ili da su dobri za svakog, nije medicinski opravdano. Jer, nikada se ne zna kako će neko da odreaguje na supstance iz nekog preparata, bez obzira na to što su prirodnog porekla.

Doktor Janković objašnjava da bi roditelji, ako dete pati od čestih prehlada i drugih infekcija koje prerastaju u neku težu formu bolesti, trebalo najpre da potraže savet pedijatra, koji će dete da uputi kod imunologa na dalja ispitivanja.

– Više nije opravdano svakom detetu vaditi krajnike, ali isto tako ne bi trebalo oklevati da se izvade ukoliko postoje češće infekcije i krajnici su hronično upaljeni i patološki izmenjeni – napominje dr Janković.

Kada je o probioticima reč, oni mogu da budu korisni u dobro definisanim stanjima, kao što je dijareja.

– Ako je ishrana zdrava i živimo koliko je moguće zdravo, i ako je organizam zdrav, onda nije potreban ni probiotik – kaže naš sagovornik. – A ako se crevna flora poremeti, onda bi trebalo znati da li postoji potreba da se uzme probiotik i koji treba uzeti, i u tom smislu je dragocen savet pedijatra.

RIBLjE ULjE I CINK

DOKTOR Srđa Janković kaže da je, ako bi nečim trebalo da se pojača zimska ishrana deteta, za to najbolje riblje ulje. Dokazana je njegova efikasnost kod dece kada postoji potreba za ovim suplementom. Osim ribljeg ulja, utvrđena je minimalna ali merljiva efikasnost preparata koji sadrže cink, a značajni su kod one dece čija ishrana je siromašna ovim mineralom.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram