Masti, so i šećer u dečjoj ishrani

Da li i u kojoj meri je u ranom detinjstvu potrebno ograničiti unos masti, soli i šećera?
Nutritivne potrebe u ranom detinjstvu se veoma razlikuju od onih kod starije dece ili odraslih, naročito kada su u pitanju masti i vlakna.

Masti

U prvoj i drugoj godini života, mališanima je potrebno proporcionalno više masti. To je zato što imaju relativno mali želudac u odnosu na velike energetske potrebe. Pošto masti imaju dvostruko više kalori-ja od iste količine proteina i ugljenih hidrata, njihovo uključivanje u ishranu osigurava dovoljnu količinu energije. Takođe, deci u drugoj godini, kao i odojčadi, potrebne su masne kiseline da bi normalno rasla, i da bi se pravilno formirao mozak i nervno tkivo. Dakle, ograničavanje masti tokom prve dve godine života se ne preporučuje.

So

Strogo ograničenje unosa soli nije poželjno, jer je natrijum jedan od esencijalnih elemenata potrebnih za normalan rast. Međutim, treba izbegavati velike količine slane hrane, da bi se uspostavile dobre nutritivne navike. To se može izbeći insistiranjem na namirnicama koje dolaze iz prirode: voće, povrće,žitarice i različita proteinska hrana.

Šećer

Takođe, nije potrebno striktno ograničiti slatkiše. Kao i sa solju, umerenost je najbolji vodič. U svakom slučaju,poželjnije je konzumiranje hrane koja je prirodno slatka: voće, slatko povrće. Ako deca uživaju u slatkišima koji su bogati šećerom, to će drastično da smanji unos drugih nutrijenata.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Izvor: Yumama.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA