Loše ocene ne definišu vaše dete

Da li ste ikada pomislili da je neko dete glupo jer ima loše ocene? Da li ste vaše dete grdili kada rezultati nisu bili dobri?

Povezivanje lošeg uspeha u školi i lošeg mišljenja o detetu je veoma rasprostranjeno i veliki broj ljudi lako zaboravi na jednostavnu činjenicu da se dete ne definiše ocenama koje dobija.

Svako dete vredi, i to puno! Naravno, svako je različito i ima različite veštine i sposobnosti. Isto tako, svako dete poseduje sopstveni ritam učenja. Definisanje deteta njegovim ocenama će se zato uvek pretvoriti u veliku grešku koja može da ugrozi detetovo samopouzdanje tako da se ono oseti manje pametnim i čak bude diskriminisano kako od strane učitelja tako i drugara.

Svaki roditelj koji pritiska dete da po svaku cenu dobije peticu (koju sanjaju mama i tata), detetu može da nanese štetu i bol. Umesto da cilj bude najbolja ocena usmerite snagu da primetite vrline i jače strane vašeg deteta uz pružanje podrške kad god naiđe na poteškoće.

Ocene su samo indikator

Dete koje dobije lošije ocene iz nekog predmeta nije glupo. Jednostavno neka deca lakše savladavaju određene predmete dok imaju poteškoća u drugim.

To je potpuno normalno a neuspeh može da zavisi od različitih faktora. Na primer, dete može da ima loše ocene iz nekog predmeta zbog načina predavanja koji nije adekvatan za njegov stil učenja. Možda dete sporije sazreva i jednostavno još uvek nije spremno da shvati baš sve koncepte. Upravo iz ovih razloga je veoma važno da roditelji upoznaju svoje dete i posmatraju ga odvojeno od ocena.

Zapamtite, nadimci tipa “glupane” ili “vucibatino” u vezi sa lošim ocenama samo štete i povređuju detetovo samopouzdanje i sigurnost. Takođe, potpuno je bespotrebno ukoravati, kažnjavati ili dodatno pritiskati dete zbog loših ocena.

Ukoliko vaše dete sporije uči, pomozite mu da ide njegovim koracima, lagano. Podržite ga kada je podrška potrebna. Nije potrebno da njegove trenutne ocene postanu njegova sudbina i da uz to dobijanje knjižice postane noćna mora.

Kako stvarno pomoći detetu sa ocenama?

Pre svega, čim ocene postanu briga, potrebno je reagovati pružajući odgovarajuću pomoć i podršku. To znači bez pritiska niti progona. Znači, dete ne treba da se oseti loše.

  • Počnite tako što ćete mu pomoći u predmetu sa kojim ima problema.  To znači da zajedno razmišljate dok ono radi domaći nalazeći još adekvatnih primera na istu temu. Imajte na umu da učenje može biti zabavno, npr. uključite audiovizuelni materijal jer se pokazao kao veoma koristan za prenošenje znanja deci.
  • Motivišite vašedete, podstaknite ga, učinite da oseti da može dve da nauči. Verujte u svoje dete i proslavljajte i male uspehe.
  • Naoružajte se strpljenjem i istrajnošću i apsolutno izbegavajte da vi rešavate zadatke namenjene detetu jer to nanosi više štete nego koristi. Jedino što će dete naučiti je da je mama bolja u tim zadacima i da ono to ne može.
  • Ako mislite da se iza loših ocena krije neki složeniji problem neurološke prirode, nedostatak pažnje ili razumevanja, obavezno porazgovarajte sa učiteljima. Zajedno ćete najbolje proceniti da li je potrebno konsultovati pedagoga.

Ovih nekoliko predloga su dokaz da postoji puno pravih načina da se reaguje na vest o lošim ocenama. Ako izaberete da reagujete na negativan način samo ćete naškoditi detetu i dodatno pogoršati ocene. Da li vam je to cilj?

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA