Lekcije koje treba da naučite decu do desete godine: Svi smo jednaki, poštuj svakoga

Prema svakoj osobi na svetu, bez obzira na pol, godine, nacionalnost i bogatstvo, treba se odnositi s poštovanjem

Foto: Pixabay

Biti roditelj je zaista predivno životno iskustvo, ali ono nosi i veliku odgovornost.

Vaspitanje mališana izuzetno je bitno, a da bi dete odraslo u normalnog i pravednog čoveka, odmalena ga treba učiti pravim stvarima. Pred vama je 10 veoma važnih lekcija koje roditelji treba da nauče decu do njihove desete godine.

1. Ne pravi razliku među ljudima

Bez obzira na pol, godine, nacionalnost, boju kože i finansijsku situaciju, prema svakome se treba lepo odnositi i imati poštovanja. Prema drugima se treba ponašati onako kako bismo želeli i da se oni ponašaju prema nama.

2. Nemoj se plašiti da napraviš grešku

Učenje kroz sopstvene greške je sastavni deo života, i u tome nema ništa loše. Niko na svetu nije savršen i svi greše, zato to ne treba doživljavati tragično, već raditi na tome da se greška ne ponovi.

3. Nemoj raditi ono što ne želiš zbog tuđeg odobravanja

Deca često misle da je popularnost među vršnjacima jedna od najvažnijih stvari, zato čine sve kako bi je zadobili. Međutim, oni moraju znati da su stvari poput iskrenosti i poštovanja mnogo bitnije od toga i od traženja tuđeg odobrenja koje često nije važno.

4. Uvek budi spreman da braniš sebe

Naravno da je važno poštovati druge, ali isto tako je važno braniti svoj stav i ne dozvoliti drugima da te iskorišćavaju. Dete ne sme da se oseća nesigurno, već da zna da se njegovo mišljenje ceni.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA