Leguminoze u bebinoj ishrani + recepti

Popularne leguminoze koje se koriste u bebinoj ishrani su grašak, pasulj i boranija, dok se ostale kao što su leblebija, soja, kikiriki, sočivo koriste tek nakon prvog rođendana.

leguminoze

 

  1. Grašak i peršunov list ili mirođija

Kuvala sam pola tikvice, dva mlada krompirića i pola šake graška (tek da da boju ovom bledom jelu). Kad je sve bilo meko, propasirala sam kroz cediljku i dodala malo sitno seckanog peršunovog lista. Marti je smetao list, pa sam ponovo sve propasirala, da bi barem malo arome peršunovog lista ušlo u jelo. Isto smo radili i sa mirođijom u ovim kombinacijama.

 

  1. Uvođenje boranije

U hladnu vodu sam naseckala krompir te kad je provreo ubacila sam šaku smrznute boranije, zelene. Kad je sve bilo meko, propasirala sam kroz cediljku i dodala kašiku kisele pavlake.

Pošto nemam svežu boraniju koristila sam smrznutu jer je kao i grašak podjednako dobra i sveža i smrznuta. Mame koje zimi uvode hranu više su upućene na kuvanje smrznutih namirnica, što je kod nas bio slučaj sa drugim detetom.

 

  1. Varivo od boranije

U malo vode sam kuvala sitno naseckanu šargarepu i pola belog mesa isečenog na kocke. Nakon dvadesetak minuta sam dodala šaku smrznute boranije i jedan krompir isečen na kocke. Kuvala sam još oko pola sata, dok sve nije bilo mekano,  ali ne prekuvano. Sve na kratko izblendirala. Marta super jela.

Iako je pravilo da se leguminoze ne mešaju sa mesom, u ovom obroku boranija nije predominantan sastojak, pa je ova kombinacija u redu. Ako bih, na primer,  pravila varivo samo od boranije,  onda meso ne bi bilo potrebno, ali bih  mu dodala malo pavlake ili par kapi maslinovog ulja i tako povećala nutritivnu vrednost jela.

 

  1. Boranija sa pirinčem

U vodu sam stavila šargarepu i četvrtinu pilećeg belog mesa. Kad sam  je prokuvala ubacila sam šaku smrznute zelene boranije i kuvala. Kad je bilo pri kraju, dodala sam dve-tri kašike pirinča i kuvala do mekog. Sve izblendirala i dobijena je super smesa.

Pošto boranija spada u leguminoze savetuje se da se prvo pasira kroz cediljku kako bi se odstranila opna i izbeglo naduvavanje. Marta je sad već veća, pa sam zato odlučila da joj dajem celu boraniju.

  1. Pasulj za bebe

Postan pasulj za sve. Kuvala sam zrna pasulja u ekspres loncu oko pola sata, te bacila tu prvu vodu. Zatim sam dodala novu vodu i dosta šargarepe, peršuna i tri luka iseckana na sitno. Kuvala u ekspres loncu još satićak vremena, dok nije bilo mekano. Marti sam kroz cetku propasirala zrna pasulja, puno šargarepe, peršuna, a gustinu sam regulisala tečnošću od kuvanja. Ostalima pasulj naknadno začinila.

(iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručnika o uvođenju čvrste hrane bebama koji sadrži savete i recepte za bebinu ishranu od prvog zalogaja do godinu dana, a jednim svojim delom pisana je u obliku Dnevnika gde je opisana bebina ishrana dan za danom i obrok za obrokom. Od nedavno najčitaniji kuvar za bebe u regionu. )

Knjigu KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

priručnik o uvođenju nemlečne dohrane i uobročavanju odojčeta, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti kod autora za 400 rsd

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA