Leguminoze u bebinoj ishrani + recepti

Popularne leguminoze koje se koriste u bebinoj ishrani su grašak, pasulj i boranija, dok se ostale kao što su leblebija, soja, kikiriki, sočivo koriste tek nakon prvog rođendana.

leguminoze

Foto: Pixabay

Ovo povrće je dobar izvor vitamina, minerala i biljnih vlakana, a predstavlja i dobar izvor punovrednih belančevina biljnog porekla. Kako stoji u tablicama sastava namirnica u 100 grama kuvanog graška, slično kao i u pasulju, ima oko 8 grama proteina, a naprimer u 100 grama tvrdo kuvanog jajeta ima 12 grama proteina. Svakako majke moraju biti svesne da biljke mogu biti dobar izvor proteina, ali ne i svih esencijalnih aminokiselina potrebnih za pravilan rast i razvoj njihove bebe. S toga se leguminoze mogu koristiti u dečijoj ishrani, svakako ne kao jedini izvor belančevina nego naizmenično sa mesom i jajima.

Leguminoze se uvode u različitim uzrastima bebe, prema različitim vodičima. Kod nas je opšteprihvaćeno da se boranija uvodi sa oko 8-9 meseci, a pasulj i grašak sa deset meseci. Prema američkim preporukama grašak se može uvesti i sa 6 meseci ali, iz našeg iskustva vidimo da je ovo ipak suviše rano bez obzira na pravilnu pripremu i obradu namirnice. Naime u bebinoj ishrani treba izbegavati konzervirano povrće, pa samim tim i konzerviran grašak, pasulj, leblebije, soju, jer tako spremljene sadrže veće količine soli i šećera. Leguminoze se kao i ostalo povrće i voće, mora kako brzo zamrznuti tako i brzo odmrznuti, odnosno kuvati u poluodmrznutom stanju ubacivanjem u kipuću vodu. Najvažnija stavka kod obrade leguminoza, posebno pasulja i graška, je da im se mora odstraniti opna pre davanja bebi jer ona “naduvava stomak” i uzrok je velikih problema kod bebe. Ovo se posebno odnosi na bebe do godinu dana, a kasnije samo po potrebi treba odvajati opnu.

PRIMERI KORIŠĆENJA LEGUMINOZA U BEBINOJ ISHRANI IZ KNJIGE KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE.

  1. Uvođenje graška

U malo vode sam skuvala šaku mladog domaćeg graška i jedan krompir, sitno isečen. Kad je bilo gotovo, nakon dvadesetak minuta, sve sam propasirala kroz cediljku tako da je ljuska od zrna graška ostala u cediljci. Gustinu sam regulisala tečnošću od kuvanja.

Cediljka je metalna cetka sa rupicama kojom, na primer, cedimo kajmak ili skorup iz mleka ili listove nane i cvet kamilice kada pravimo čaj iz rinfuze. Kroz nju kašikom žustrim pokretima gnječim i pasiram grašak, po potrebi i drugo povrće.

  1. Grašak i tikvica

Kuvala sam malo pirinča i šaku mladog graška oko dvadesetak minuta. Pred kraj sam dodala pola naseckane tikvice i kuvala do mekog, dok pirinač nije pustio svoju sluz. Sve propasirala kroz cediljku te dobila odličnu kašu.

  1. Grašak i šargarepa

U šerpici sam kuvala jedan krompir, jednu šargarepu i pola šake mladog graška. Kad je bilo meko, sve sam propasirala kroz cediljku. Gustinu regulisala tečnošću od kuvanja.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA