Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. tamara ibric says:

  Dobro veče ćerkica ima 4god ovo je treći put kako joj se vraća kijanje kašnjenje promuklost a doktorka je dala dijagnozu samo lek za alergiju i fluimucil a žali se i dalje ma grlo đa je boli

 2. Marijana says:

  Zahvaljujem, dete je sinoć imalo napad kašlja, rekli su nam u bolnici da se najverovatnije radi o virusnom laringitisu. Ovde sam našla odgovore na sva pitanja. Hvala puno!

 3. Gordana says:

  Dijete ima 2,5 godina.Od kad je krenula u vrtić,prije 3 mjeseca,ovo je već treći put da ima larintigitis.Prije mjesec dana je pored inhalacija pila i antibiotski sirup jer je imala i visoku temperaturu.Sada kašlje,kao lavež,nema temperaturu,raspoložena je,ali smo je opet vodili doktoru da ne bi bilo kao prošli mjesec i opet je propisan antibiotik.Konkretno dijagnoza: laringyitis acuta et tracheitis acuta -J04.,te joj je propisano :
  Pulmikort 0,25 mg/1 ml
  1ml +2ml FO na 12h 3 dana i
  Amoksicilin susp 250 mg/1ml 3x 4 ml 7 dana.Plaši nas ova upotreba antibiotika ponovo u kratkom vremenskom razmaku,a plašim se i da ih ne dajem,ipak nismo ljekari.Molim vaš dodatni savjet i mišljenje.Unaprijed hvala
  Zahvalna baka

 4. Tijana says:

  Dete tri godine ima laringitis i bas dosta kaslje suv kasalj. Kako mu ponovo?

 5. snežana says:

  Poštovani beba ima 5,5 meseci dobila je laringitis.Moje pitanje je da li su samo navedeni uzroci u tekstu i jedini uzroci nastanka laringitisa? Da li uzrok može biti alergija na nešto od hrane koju je počela da jede. Hvala.

 6. Dzejla says:

  Postovanje. Djecak od 5.g. prije nekoliko dana dobio napd kaslja. Za mene kao majku ovaj kasalj je strasan. Bojim se, da se ne ponovi. Toliko je kasljao da je promukao. Nije bilo temp. Postupili smo bas kao sto se ovdje savjetuje. Kupatilo i para…dijete je bukvalno prodisalo. Napravila sam mu caj od majcine dusice zasladjen medom. Inhalirala sam dijete kuci. Napravila sam caj od kamilice i svi pod deku da udisemo miris kamilice. Sve je proslo kroz dva dana, hvala Bogu. Doktora smo ovaj put zaobisli. Hvala vam za ove divne tekstove i savjete. Svako dobro. Lp

 7. Marina kovvic says:

  Kad se dete od pet ipo godina zakaslje zaboli ga neposredno izmedju grkljana i grudi pri tom suv kasalj i nosic zspusen

Strana 21 od 22<<<1819202122>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA