Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. verica says:

  Sve vase teme su toliko sadrzajne, poucne ,sve pohvale! . Znate, baka sam, svoju decu sam odnegovala uz savete cuvenog prof, dr. Borivoja Tasovca.I sada nudim deci dodatak Bazaru koji je izasao davne 80-te, ali one, moje cerke, uvek se obracaju vama, citaju vase tekstove.koji su dobri,poucni…Zelim vam puno uspeha u daljem radu !

  • MojPedijatar says:

   Hvala Vam na lepim rečima.

   • radmila says:

    hvala vam. mlada sam majka a vi mi i pored naseg pedijatra jakom puno pomazete. hvala vam

   • mileva milovic says:

    Imam sina od tri ipo godine koji ima laringitis od godinu ipo.Laringitis mu krece pred buru svaki put,zivimo na moru .Rijetko kad ima temp i to malu.Jednom mu je bio i napad u ljeto.Inhaliranje svaki put i to sigurno po pet dana,uporno.Prosle sedmice je cak primio Urbazon da bi ga pustio napad. A onda za dva dana dobije varicele.Temp i do 39,5 sest dana.Dr mu prepise eritromicin i da obaram temp.Popio je cijelu bocicu Brufena ,tih dana.Kad dobije jaki napad poplavi oko ociju ukoci prstice i ruke i bori se za vazduh.Umirim ga inhalacijom i pricom da se opusti.Posle ga sve bole ruke i noge valjda od grca.Sta savjetujete prvo sto ima i pored boginja jakih kasalj i drugo kako da mu pomognem i prekinemo tu agoniju djeteta?

 2. natasa says:

  Najbolji clanak na temu laringitisa koji sam procitala!

 3. Milan says:

  Clanak odlican …ne googlam dalje 🙂

 4. mersiha says:

  Interesantno i poucno. Nisam znala da pomaze i kod promuklosti ier se moje dijete inhalira vec dva mjeseca sa pulmucortom. Citala sam nezeljena dejstva i izmdju ostalog sam i procitala da izaziva promuklost pored gljihica osipa itd. Zabrinuta zbog toga odmah sam kontaktirala pulmologa koji mi je rekao da je upravo pomenuti lijek najbolji u svijetu za rkesavanje promuklosti. Iskreno to mi je djelovalo nevjerovatno sve do sad dok nisam procitala vas clanak! Hvala vam …

 5. mama says:

  Cerkica je uvek kao terapiju dobijala Pulmicort i nekad sam cak bila zbunjena zasto,ali sad mi je jasno.
  Sin ima laringitis i kao terapiju je dobio samo antibiotik i to bez kks. Na momente kad pokusava da udahne se cuje kao foka. Nadam se da ce mu proci i ovako.

 6. Nela says:

  Postovani, i nama se desio laringitis, doduse nije bilo bas toliko dramaticno, dete je sada dobro, pod terapijom. Ali, kao mama deteta koje se non stop bori sa nekom respiratornom infekcijom, i koje je non stop pod nekom terpijom, volela bih da saznam nesto vise o prevenciji infekcija kod dece adenoidne konstitucije, ne u smislu vakcinacija i primene mekova, vec home made varijanti. Sta nam savetujete u smislu ishrane,da li planina ili more, neki clanak u tom smislu bi dobrodosao… mozda je ovaj komentar malo van teme, ali eto, dok moje dete spava iscrpljeno od nocasnje zurke, ja imam dilemu da li je ono zdravo ili bolesno, da li moze napolje, da li smeju da mu dodju drugari, sta sa vrticem, da li da pojede sladoled ili ne…Srdacan pozdrav!

  • Milena says:

   Postovana Nela, nama je pomogla homeopatija u kombinaciji sa ishranom prema intoleranciji na hranu. Pozdrav!

 7. Jelena says:

  Postovani,clanak je dobar i dobila sam informacije koje su mi trebale.
  Naime,ove nedelje sam sa cerkom zavrsila u bolnici zbog Laringitis-a.Primljena je u Leskovacku bolnicu i na pedijatriji dobila terapiju Longacef i Nyripan.Na moje pitanje ,zasto moja cerka prima Longacef,dr mi je odgovorila-zbog temperature.Naravno sve je bilo brzo u redu,ali Vas pitam da li je to ispravna terapija i da li neko vodi racuna o strucnosti lekara koji rade sa decom i zasto su duzni da pohadjaju seminare kad opet ne znaju odgovarajucu terapiju.Takvi lekari ne bi trebalo da imaju licence za rad.

  • MojPedijatar says:

   Srećom, kod skoro sve dece (koja su redovno vakcinisana) se radi o VIRUSNOM laringitisu koji se lepo leči inhalacijama, a antibiotici nisu potrebni.

Strana 1 od 2212345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA