Krvarenje iz nosa kod dece

Kao najistureniji deo glave, nos je često «na udaru», ali je i veoma pogodan za «rudarske radove» dečjih prstića. Zato je krvarenje iz nosa, koje se stručno naziva epistaksa, jedno od najčešćih krvarenja dečjeg doba. Pravilnije je reći krvavljenje, ali se pojam krvarenje nekako odomaćio, pa ćemo ga i zadržati.

Foto> Flickr

Nos ima svoj tvrdi – koštani deo, koji se nastavlja na nosnu hrskavicu. Spolja je koža, a sa unutrašnje strane se nalazi sluznica nosa, koja je bogata krvnim sudovima. Oni, u određenim situacijama, lako prokrvare.

Iako je mnogo uzroka krvarenja iz nosa, nabrojaćemo najčešće.

 • Povrede nosa «spolja»

Ubedljivo su prvi uzrok krvarenja iz nosa. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je, naizgled lak udar, dovoljan za početak krvarenja, a kod neke dece ni direktan «nosni» sudar sa drugim detetom neće dovesti do krvarenja. Inače, «minitrauma» naročito lako dovede do krvarenja kod dece koja imaju nešto slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

 • Unutrašnje povrede nosa

Veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i krajnje neprikladnih, ponekad «egzotičnih» predmeta u nos – dovodi do krvarenja. Oštri, nepotsečeni nokti su čest krivac, pa o tome posebno treba da se povede računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

 • Infekcije

Naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

 • Urođena slabost krvnih sudova nosa

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer koji je pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nosić nehotice povredi.

 • Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Veća i smirena deca veoma lako mogu da se obuče za to – da bi pomogla sebi, ali i drugoj deci kada su u nevolji.

Pravilno zaustavljanje krvarenja iz nosa u pet koraka:

♦ Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se retko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve dete krvari, ili krv «ide» iz obe nozdrve (što se ređe dešava). Veća deca treba kratko da «izduvaju» nos i tako «očiste» mesto krvarenja od «slinice» ili eventualnog sitnog stranog tela.

♦ Dete treba da sedne, glavu mu treba nagnuti lagano napred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To ne može da «promakne» ako se dete nagne lagano napred, pa je to pravi položaj.

♦ U tom položaju (sa glavom lako nagnutom napred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka od maramice, ili direktno na nozdrvu) – koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst (potpuno nepravilno «zapušavanje» krvarenja), već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

♦ Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, videćemo da krvarenje nije stalo, pa sve mora ispočetka.

♦ Ako posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta.

Kada dete mora da se odvede na pregled?

Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.

Ako dete ima izraženu slabost, malaksalost, pospano je i bezvoljno, a prethodno mu je bilo potpuno dobro. Ovo nije neobično ponašanje neposredno posle traume. Ali, ako potraje i posle desetak minuta od povrede, treba se obratiti lekaru za pomoć.

Ako dete izgubi svest, a potom mu je veoma loše. Ovde treba znati da jedan broj dece «pada» čim vidi krv, pa tada treba položiti dete i podići mu noge da se krv vrati u glavu. Naravno, ako krvarenje nije stalo, treba držati pritisnut nos.

Kada se krvarenje brzo ponavlja (posle par minuta od prekida), ili ako se vide i druga mesta na koži (ili sluznicama) koja krvare. Tada je pametno potražiti lekara koji će, pored ostalog, da uradi potrebne analize – kako bi se isključili eventualni poremećaji zgrušavanja krvi, koji mogu da budu krivac što je došlo do krvarenja.

Ima dece koja veoma često krvare iz nosa – naiđe period kada krvare nekoliko puta tokom iste nedelje. Tada treba potražiti pomoć lekara, čak i ako se krvarenje lako i brzo zaustavlja.

Važno je objašnjenje

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici.

Bez panike
Panika je veoma često izazvana reakcijom dece koja su u društvu deteta koje krvari. Zato je pažljiv razgovor sa detetom koje ima sklonost ka češćem krvarenju iz nosa zaista neophodan. Veća deca se lako mogu obučiti da sama sebi pomognu u situacijama kada roditelji nisu u blizini.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Kristina says:

  Imam 16 godina. Sredinom septembra dok sam bila u školi počela je da mi curi krv iz nosa i ponovilo se dva časa kasnije. Nakon toga su mi dijagnostikovali upalu sinusa. Zbog bakterija stafilokoke i kandide, nisam dobila antibiotik pa su mi dali daktanol, sprej nasonex i tantum verde. Krajem septembra sam se osećala bolje i krenula sam u školu prve nedelje oktobra. Išla sam 3 dana i trećeg dana, po povratku iz škole, opet je počela da mi curi krv iz nosa, ovaj put nisam mogla da je zaustavim jedno 15-20 minuta. Narednih dana, to se ponavljalo svakodnevno oko 3, ponekad 4 puta dnevno u istim vremenskim intervalima, ponekad i duže. Na ORL odeljenju u KCS-u 22. oktobra urađena mi je prva sklerozacija desne nozdrve pod totalnom anestezijom. Krvarenja su se i dalje nastavila, vec sledećeg dana, samo u manjoj količini. Početkom novembra sam ponovo pošla u školu, ali trećeg dana sam na putu do škole kolabrirala. Nakon toga su me uputili na neurologiju gde su mi dijagnostikovali migrenu. 26-og novembra mi je ponovljena sklerozacija, ovog puta obe nozdrve. Sledećeg dana sam otpuštena iz bolnice sa gvožđem 4,6 (krajem septembra je bilo 16,3). Posle 6 dana, krvarenje je opet počelo. Juče sam bila kod hematologa koji kaže da je hematološki nema problema, da se sa te strane sve u redu osim što mi je gvožđe nisko i leukociti malo viši i da se obratimo ORL lekaru. Osim svega toga, ja imam jake svakodnevne glavobolje praćene povremenim vrtoglavicama od sredine septembra i od tad ne prestaju. One mi takođe otežavaju da zaspim noću. ORL lekari smatraju da krvarenje ne može da mi izazove tolike glavoblje. Takođe imam i nizak pritisak (u proseku 90/50) takođe od sredine septembra, pre toga je uvek bio normalan. Trenutno od preparata i lekova koristim za nos nisita gel, marisol kapi, za gvožđe kapi od aronije i koprive, magnezijum za glavobolje naredna 3 meseca po preporuci neurologa i lek paracetamol koji mi više uopšte ne deluje. Molim za Vaše mišljenje, hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Krvarenje iz nosa definitivno NIJE uzrok glavobolja!

   Osim redovnog neurološkog i ORL praćenja nema drugog puta – redovne kontrole i poštovanje preporuka specijalista su put ka boljitku.

   Svakako, ako ne ide kako treba, treba potražiti pregled i drugo mišljenje neurologa ili ORL specijaliste.

 2. Milena says:

  Poštovani,
  U pitanju je dečak od tri godine i deset meseci. Ide u vrtić i bolestan je otprilike na svake tri nedelje. Momentalno je pri kraju antibiotika, nos mu tu i tamo radi ima malo sadržaja u nosiću (nekada mu curka, a nekada su guste slinice). Sinoć je odjednom počela da mu curi krv iz nosića iako ga nije dirao. Zaustavila se posle par minuta ali je bilo količinski dosta. Ovo je prvi put da mu se tako nešto dogadja i prilično smo se zabrinuli, naročito zbog toga što nos nije dirao. Inače nam je u stanu bilo dosta toplo, a on prilično aktivan jer smo imali goste. Malo je nervozniji u poslednje vreme, jede uobičajeno, možda malo lošije zbog infekcije. Ima li razloga da ga vodim na neke analize ili ne? Puno Vam hvala i srdačan pozdrav, Milena

  • MojPedijatar says:

   Jedno krvarenje iz nosa nije za brigu. Skoro sigurno je deo infekcije koja je pri kraju.

   Samo ako se često dešava ima smisla da se dete pregleda.

 3. jelena says:

  Zdravo, imam cerku od 6 godina,cesto joj krene krv iz nosa nekad u toku dana,a nekad u toku noci… Imamo periodu kad se potpuno smiri a ona period kad bude vise puta u jednom Danu.ili u dva dana.. Na primjer -prije dva jutra probudila se I vidjela sam krva na jastucnici I nosicu na lijevoj nozdrvi sjutra Dan probudila se I krenula joj je krv iz druge nozdrve iz desne. Radili smo nalaze krvi ne sad vec proslog puta kad se desavalo I bili Kod orl oni kazu da nije nista strasno ali Ja sam I dalje zabrinuta,dal da odemo opet Kod ljekara I na pretrage neke detaljnije? Izbjegavam pusenje u prostorijama gdje boravi, kupila SAM cak I osvjezivac prostora chicco da ne bi vazduh bio isusen, nisitu kremu stalno koristimo. .. To je pocelo da nam se desava prije tri godine kad smo operisali treci krajnik I stavili cjevcice u usi. Ne znam sta vise da radim..

  • MojPedijatar says:

   Da NE idete kod drugih lekara zbog ovoga, posto je k.slika ok, kao i ORL nalaz. Radi se, skoro sigurno, o urodjenoj slabosti krvnih sudova nosa koja prolazi do kraja puberteta.

 4. predrag says:

  Krv iz nosa mi je isla 2 puta u zivotu.I evo prehladjen sam dvije sedmice i danas sam izduvavao nos i krenula mi je krv.Ja sam nagnuo glavu nazad i stavio maramicu.Ali sam nakon mozda 5 minuta na internetu procitao da treba glava biti nagnuta prrma napred.I nakon jednu 2 sata sa iskasljao sekret sa malo krvi neki 4 puta i poslije su bile samo tackice krvi.Da li je to ta krv iz nosa koja se salila u grlo ili je nesto drugo?

  • MojPedijatar says:

   Da, to je krv iz grla koja se tamo sputila zbog pogrešnog položaja glave.

   Ništa strašno, a ako se ponovi – glava napred.

 5. Ziii says:

  pozdrav, imam kcerku od 5 godina i nikada do ljetos joj nije isla krv iz nosa..od 6 mj pa do kraja 9 mj joj je znao krvarit nos ne bas kolicinski puno niti nesto precesto..mozda dva tri dana za redom pa nista iduca 2 3 tj…ali danas joj je cak 4 puta tekla krv…a da naglasim da sam je vodila kod doktora orl i rekao je da je sve u redu i vadili smo krv takoder sve u redu..neznam dalje sta da radim…da trazim drugo misljenje?

  • MojPedijatar says:

   Ništa, osim da se nauči dete da pravilno zaustavi krvarenje – kada se desi.

   Pošto je krvna slika uredna, kao i nalaz ORL specijaliste, jasno je da se radi o urodjenoj, ali prolaznoj (u pubertetu prolazi) slabisti krvnih sudova nosa.

 6. vuk says:

  Imam 18 godina,desilo mi se krvarenje iz nosa u jutarnjim casovima,krvarenje se zaustavilo posle 20 minuta medjutim desava mi se da tokom dana osecam slivanje sekreta iz nosa ili ti sukrvice koja traje ceo dan narocito kad zabacim glavu pozadi (to mi se desilo u trenutku kad sam bio bolestan i imao sam neku vrstu upale grle ili ti virusa) da li ima razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Ako i sutra bude jakog krvarenja obavezno da se obavi ORL pregled.

   Ako ga ne bude – ovo ne bi trebalo da bude za brigu.

 7. Ivan says:

  Moje dete ima 21 mesec. Pre dve nedelje kad se probudila krenula joj je krv iz nosa jos dok se razbudjivala, naravno pre toga se vrtela i td.. Ne znam da li se udarila ili sta vec krenula joj je krv i brzo je prestala i zgrusala se. Medjutim prosle nedelje imali smo opet budjenje gde je vec bila zgrusana malo krv ispod leve nozdrve, prvi put je bilo ispod desne nozdrve.
  Danas 10.03. posle dnevnog spavanja opet kad je ustala supruga je primetila ispod desne nozdrve malo zgrusane krvi msm vec je stalo, ali opet se nesto vrtela i slicno…
  Nas pedijatar nam je davno rekao da koristimo fiziomer i da vadimo slinice kako ne bi dobila bronhitis kao sto smo ja i suprugin brat imali. Ne znam da li smo ga previse koristili i da je nosna duplja izvinite na nestrucnosti, malo oslabila..
  Ne bih da idem kod Dr Pedijatra zbog ovoga posto sada vlada grip, stomacni virus, a ona nikako ne bi smela da se razboli posto lecimo kandidu vise od 4 meseca.. Kako se malo izlecimo dobije opet antibiotik i opet “Jovo nanovo”…
  Molim vas napisite mi ili kopirajte mi na mail sta mi je ciniti ako primetim da se u narednih 5-7 dana opet ovo ponovi.. ivan.tasin@gmail.com
  Imamo i treci krajnik uvecan sto i nije karakteristika kod dece od 6 meseci ali eto mi smo medecinski fenomen sto se toga tice, ne postoji uput ili nalaz gde mi preplaseni roditelji nismo dete vodili na pregled.. Zvuci malo “idiotski” ali morali smo.
  Molim vas za odgovor oko ovog krvarenja iz nosa.. Krvna slika joj je jako dobra, gvozdje joj je dobro nije max ni min malo jace od minimuma .. ali je pedijatar rekao da je sve u redu..

Strana 3 od 16<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA