Krvarenje iz nosa kod dece

Kao najistureniji deo glave, nos je često «na udaru», ali je i veoma pogodan za «rudarske radove» dečjih prstića. Zato je krvarenje iz nosa, koje se stručno naziva epistaksa, jedno od najčešćih krvarenja dečjeg doba. Pravilnije je reći krvavljenje, ali se pojam krvarenje nekako odomaćio, pa ćemo ga i zadržati.

Foto> Flickr

Nos ima svoj tvrdi – koštani deo, koji se nastavlja na nosnu hrskavicu. Spolja je koža, a sa unutrašnje strane se nalazi sluznica nosa, koja je bogata krvnim sudovima. Oni, u određenim situacijama, lako prokrvare.

Iako je mnogo uzroka krvarenja iz nosa, nabrojaćemo najčešće.

 • Povrede nosa «spolja»

Ubedljivo su prvi uzrok krvarenja iz nosa. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je, naizgled lak udar, dovoljan za početak krvarenja, a kod neke dece ni direktan «nosni» sudar sa drugim detetom neće dovesti do krvarenja. Inače, «minitrauma» naročito lako dovede do krvarenja kod dece koja imaju nešto slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

 • Unutrašnje povrede nosa

Veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i krajnje neprikladnih, ponekad «egzotičnih» predmeta u nos – dovodi do krvarenja. Oštri, nepotsečeni nokti su čest krivac, pa o tome posebno treba da se povede računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

 • Infekcije

Naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

 • Urođena slabost krvnih sudova nosa

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer koji je pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nosić nehotice povredi.

 • Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Veća i smirena deca veoma lako mogu da se obuče za to – da bi pomogla sebi, ali i drugoj deci kada su u nevolji.

Pravilno zaustavljanje krvarenja iz nosa u pet koraka:

♦ Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se retko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve dete krvari, ili krv «ide» iz obe nozdrve (što se ređe dešava). Veća deca treba kratko da «izduvaju» nos i tako «očiste» mesto krvarenja od «slinice» ili eventualnog sitnog stranog tela.

♦ Dete treba da sedne, glavu mu treba nagnuti lagano napred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To ne može da «promakne» ako se dete nagne lagano napred, pa je to pravi položaj.

♦ U tom položaju (sa glavom lako nagnutom napred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka od maramice, ili direktno na nozdrvu) – koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst (potpuno nepravilno «zapušavanje» krvarenja), već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

♦ Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, videćemo da krvarenje nije stalo, pa sve mora ispočetka.

♦ Ako posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta.

Kada dete mora da se odvede na pregled?

Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.

Ako dete ima izraženu slabost, malaksalost, pospano je i bezvoljno, a prethodno mu je bilo potpuno dobro. Ovo nije neobično ponašanje neposredno posle traume. Ali, ako potraje i posle desetak minuta od povrede, treba se obratiti lekaru za pomoć.

Ako dete izgubi svest, a potom mu je veoma loše. Ovde treba znati da jedan broj dece «pada» čim vidi krv, pa tada treba položiti dete i podići mu noge da se krv vrati u glavu. Naravno, ako krvarenje nije stalo, treba držati pritisnut nos.

Kada se krvarenje brzo ponavlja (posle par minuta od prekida), ili ako se vide i druga mesta na koži (ili sluznicama) koja krvare. Tada je pametno potražiti lekara koji će, pored ostalog, da uradi potrebne analize – kako bi se isključili eventualni poremećaji zgrušavanja krvi, koji mogu da budu krivac što je došlo do krvarenja.

Ima dece koja veoma često krvare iz nosa – naiđe period kada krvare nekoliko puta tokom iste nedelje. Tada treba potražiti pomoć lekara, čak i ako se krvarenje lako i brzo zaustavlja.

Važno je objašnjenje

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici.

Bez panike
Panika je veoma često izazvana reakcijom dece koja su u društvu deteta koje krvari. Zato je pažljiv razgovor sa detetom koje ima sklonost ka češćem krvarenju iz nosa zaista neophodan. Veća deca se lako mogu obučiti da sama sebi pomognu u situacijama kada roditelji nisu u blizini.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ljubinka says:

  Postovani,2 puta sam primetila kod deteta krvarenje iz desne nozdrve.Krvarenje nije obilno,cisto nakvasi nozdrvu,prosle nedelje se desilo prvi put.Inace ima 4 godine,Da li to pukne kapilar ili?
  Hvala.

 2. snezana says:

  Postovani imam devojcicu od 5god. od pre par dana je curila krv iz leve nozdrve.zatim sutradan na spavanju isto, to sam primetila tek na jastucnici i pidzami ujutru.Zatim dva dana posle isto primetim na levoj nozdrvi malo tragova krvi.Inace nije se nikad desavalo ovo je prvi put nema zdravstvenih problema,nedavno smo prvi put vadili krv i sve je bilo u redu…Pitanje da li treba da je odvedem na pregled,i sta mi je dalje ciniti?Unapred zahvalna…

  • MojPedijatar says:

   Ukoliko se ovo bude svaki dan ponavljalo obavite ORL pregled.

   Ipak, skoro sigurno se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosića, a to nije za brigu.

 3. jelena broceta says:

  postovani,
  cerka mi ima 4 godine i uposlednjih godinu dana se desavalo da joj krene krv iz nosa..to se uglavnom desavalo u vrticu da mi nismo bili prisutni.krvarenje nije bilo obilno i lako se zaustavljalo.
  u poslednjih nedelju dana se desilo dva puta i to u snu.kada se probudila izduvala bi nos i tada bi izasai ugrusak.bila je prehladjena pre desetak dana.dete je prilicno zivahno i aktivno.ona ne panici kada se krvarenje desi-objasnili smo joj da nije nista strasno.
  interesuje me zasto se to desava i da li je za odlazak kod doktora_

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o urođenoj (konstitucionalnoj) slabosti krvnih sudova nosa.

   To je bezazlena i prolazna (obično prođe u pubertetu) pojava koja nije za brigu. Najvažnije je da se ispravno zaustavlja krvarenje iz nosa, a pregled kod ORL specijaliste i krvna slika imaju smisla ako se ovo bude veoma često javljalo i posle završetka prehlade.

 4. zvezdanka says:

  Pocituvani,
  kerka mi ima 4 godini i mnogu cesto se slucuva da i tece krv od nosot.Ovoj problem go imame veke 2-3 godini…se slucuva i da krvari nekolku pati vo tekot na denot i nokta i toa se dosta obilni krvarenja koi traat po 5-6 minuti.Otkako ke go sopreme krvarenjeto izduvnuva celi parcinja krv.Bevme nekolkupati na doktor i kazano ni e deka najverojatno se raboti za tenki kapilari i nedostatok na vitamin C,a taa postojano prima acerola..
  me interesira za sto se raboti i kade da se obratime za da otkrieme za sto navistina stanuva zbor,dali se vo prasanje samo kapilarite ili vo prasanje e nesto poserizono bidejki krvarenjeto trae dosta dolgo i ne e periodicno tuku postojano..
  odnapred blagodaram..

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je da se uradi kontrolna krvna slika, pa onda pregled kod ORL specijaliste. To je put da se utvrdi uzrok krvarenja, ali SVE ukazuje da se radi i prolaznoj (do puberteta) slabosti krvnih sudova nosa.

 5. Mina says:

  Pre par godina pala sam na nos, ali ga nisam polomila. Od tada cesto mi ide krv na nos. Pre neki dan mi se prvi put desilo da krv ide niz obe nozdrve, posto ja pogresno zaustavljam krv, slila se u grlo i prvi put sam i ispljunula. Cesto mi se desi da ne mogu da zaustavim krv desetak minuta, pa cak i vise. Isla sam lekaru, ali vratio me kuci rekavsi da sam odlicno (to je bilo pre dve godine mozda). Imam 16 godina. Sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Najbolji put je da se obavi pregled kod ORL specijaliste. Tada će se znati da li postoji problem u nosu koji se možda može rešiti.

 6. drita says:

  Moj sin ima 12 godina kao beba imao je cesto krvarenje iz nosa i nocu i danju sve do pete godine .Kada smo otisli na more po preporuci lekara krvarenje se zaustavilo i vise se nije ponovilo nikada.Medjutim ksmije posle dve godine pocele su glavobolje pracene povracanjem.One nisu uvek ceste nekada posle mekoliko dana a nekada posle nekoliko meseci. Kada povrati bol nestaje ili prespava i kada se probudi kao da se nista nije dogodilo.Bili smo kod njegovog pedijatra i on je izvrsio analizu kompletne krvne slike i sve je u redu . Cesto mu je zapusen nos inace je veselo i zivo dete.Molim vas recite mi sta da radim i kome da se obratim za pomoc.

  • MojPedijatar says:

   Kad su glavobolje ova ko retke NEMA potrebe za dodatnom dijagnostikom, a verovatno neko u porodici ima migrene ili glavobolje.

   Ukoliko se glavobolje učestaju – pregled pedijatra – neurologa je naredni korak.

   AKo je nos stalno zapušen, prvi korak je pregled kod ORL specijaliste.

 7. Jenny says:

  Pocituvani, cerkami ima sedum godini, na pet godini imase polipi op.i barem ednas mesecno i tece krv od nos, a nekolku pati se sluci i da e tece i niz uvoto, seto toa pocna posle op.ORL specijalistot vikat deka toa e normalno.Sinmi ima cetiri godini, kaj nego prosecno ednas nedelno nosot obilno mu krvari, se slucuva i vo spienje i po den.Mu stavam ladno na vratot i taka mu prestanuva krvta, isto taka posle krvarenjeto pluka krv.Ima alergii na kucna prasina i molci i sekogas nosot mu e zatvoren.I tatkoim koga bil dete gi imal istite problemi, dali e mozno da e nasledno? Odnapred blagodaram!

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je Vaš ORL lekar ovo ispravno procenio i da će se ovo do puberteta rešiti – prestati.

Strana 2 od 16<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA