Krvarenje iz nosa kod dece

Kao najistureniji deo glave, nos je često «na udaru», ali je i veoma pogodan za «rudarske radove» dečjih prstića. Zato je krvarenje iz nosa, koje se stručno naziva epistaksa, jedno od najčešćih krvarenja dečjeg doba. Pravilnije je reći krvavljenje, ali se pojam krvarenje nekako odomaćio, pa ćemo ga i zadržati.

Foto> Flickr

Nos ima svoj tvrdi – koštani deo, koji se nastavlja na nosnu hrskavicu. Spolja je koža, a sa unutrašnje strane se nalazi sluznica nosa, koja je bogata krvnim sudovima. Oni, u određenim situacijama, lako prokrvare.

Iako je mnogo uzroka krvarenja iz nosa, nabrojaćemo najčešće.

 • Povrede nosa «spolja»

Ubedljivo su prvi uzrok krvarenja iz nosa. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je, naizgled lak udar, dovoljan za početak krvarenja, a kod neke dece ni direktan «nosni» sudar sa drugim detetom neće dovesti do krvarenja. Inače, «minitrauma» naročito lako dovede do krvarenja kod dece koja imaju nešto slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

 • Unutrašnje povrede nosa

Veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i krajnje neprikladnih, ponekad «egzotičnih» predmeta u nos – dovodi do krvarenja. Oštri, nepotsečeni nokti su čest krivac, pa o tome posebno treba da se povede računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

 • Infekcije

Naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

 • Urođena slabost krvnih sudova nosa

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer koji je pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nosić nehotice povredi.

 • Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Veća i smirena deca veoma lako mogu da se obuče za to – da bi pomogla sebi, ali i drugoj deci kada su u nevolji.

Pravilno zaustavljanje krvarenja iz nosa u pet koraka:

♦ Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se retko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve dete krvari, ili krv «ide» iz obe nozdrve (što se ređe dešava). Veća deca treba kratko da «izduvaju» nos i tako «očiste» mesto krvarenja od «slinice» ili eventualnog sitnog stranog tela.

♦ Dete treba da sedne, glavu mu treba nagnuti lagano napred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To ne može da «promakne» ako se dete nagne lagano napred, pa je to pravi položaj.

♦ U tom položaju (sa glavom lako nagnutom napred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka od maramice, ili direktno na nozdrvu) – koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst (potpuno nepravilno «zapušavanje» krvarenja), već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

♦ Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, videćemo da krvarenje nije stalo, pa sve mora ispočetka.

♦ Ako posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta.

Kada dete mora da se odvede na pregled?

Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.

Ako dete ima izraženu slabost, malaksalost, pospano je i bezvoljno, a prethodno mu je bilo potpuno dobro. Ovo nije neobično ponašanje neposredno posle traume. Ali, ako potraje i posle desetak minuta od povrede, treba se obratiti lekaru za pomoć.

Ako dete izgubi svest, a potom mu je veoma loše. Ovde treba znati da jedan broj dece «pada» čim vidi krv, pa tada treba položiti dete i podići mu noge da se krv vrati u glavu. Naravno, ako krvarenje nije stalo, treba držati pritisnut nos.

Kada se krvarenje brzo ponavlja (posle par minuta od prekida), ili ako se vide i druga mesta na koži (ili sluznicama) koja krvare. Tada je pametno potražiti lekara koji će, pored ostalog, da uradi potrebne analize – kako bi se isključili eventualni poremećaji zgrušavanja krvi, koji mogu da budu krivac što je došlo do krvarenja.

Ima dece koja veoma često krvare iz nosa – naiđe period kada krvare nekoliko puta tokom iste nedelje. Tada treba potražiti pomoć lekara, čak i ako se krvarenje lako i brzo zaustavlja.

Važno je objašnjenje

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici.

Bez panike
Panika je veoma često izazvana reakcijom dece koja su u društvu deteta koje krvari. Zato je pažljiv razgovor sa detetom koje ima sklonost ka češćem krvarenju iz nosa zaista neophodan. Veća deca se lako mogu obučiti da sama sebi pomognu u situacijama kada roditelji nisu u blizini.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. radmila-simic says:

  Poštovani, imam dve ćerke (16 i 11) godina. Starija ćerka je imala dosta problema sa upalama grla i krajnika sve dok sa 8 godina nije operisala krajnike. Do tog perioda joj se dešavalo da joj prokrvari nos, ali ne često i ne u nekim ozbiljnim količinama koje sama nisam mogla da saniram. Mlađa ćerka ima problem sa krvavljenjem iz nosa koje se ponavlja, ali se takođe završi bez ikakvih problema. Kako joj se to dešava relativno često u pojedinim periodima, naučila je da sama zaustavi krvavljenje onim običnim, prostim metodama. Ono što me malo zabrinjava je to da se krvavljenja mnogo češće dešavaju noću, dok spava. Ja sam imala sličan problem, ali je saniran. Meni je rečeno da je to bilo usled nedostatka kalcijuma i vitamina C, kao i da imam jako tanke nosne kapilare. I moja majka je imala problema sa krvavljenjem nosa i pre nekih 15-ak godina su joj ”palili” kapilare. Pitam Vas da li je moguće da je krvavljenje genetskog tipa i da li bih trebala da mlađoj ćerki uvedem neke lekove. Inače je zdravo, veselo, normalno razvijeno dete (161 cm / 39kg, malo je mršavija, ali svi rezultati su joj dobri, ima dobru krvnu sliku), veoma živahna, aktivna, često na svežem vazduhu, dete koje se normalno hrani, dete koje pliva od četvrte godine, skija od osme… Dakle kao i sva ostala deca njenog uzrasta. Iskreno se nadam da ćete moći da mi date neke smernice u vezi njenog krvavljenja iz nosa. Unapred se zahvaljujem na odgovoru koji ćet mi, nadam se, uskoro poslati. S poštovanjem, Radmila Simić Kladovo

  • MojPedijatar says:

   Sve što se detaljno opisali odgovara KONSTITUCIJI deteta koja ima predispoziciju za krvarenje iz nosa usled (nasledne) slabosti krvih sudova u nosu.
   Vi znate kako se ovo rešava (kad se desi) i to je za sada sasvim dovoljno. Ukoliko se ovo ipak intezivira u narednim mesecima, treba obaviti rutinsku krvnu sliku i proegled kod ORL specijaliste. Ipak, kod ogromne većine dece sa ovnim problemom ovo NIJE potrebno – sklonost prođe sa završetkom pubereta.

 2. goran says:

  Imam problem sa krvarenjem iz nosa samo tokom leta.Skoro svaki dan kada sam kod babe (tamo je vruce i nema klime) , redje kada sam kod kuce , ali desava se . (hladnije je i ima klime) . Desi se i na treningu i iz cista mira . Da li da odem kod lekara?

  • MojPedijatar says:

   Ukoliko se ovo nastavi, trebalo bi obaviti pregled kod ORL specijaliste. Kod većine dece NIJE u pitanju ozbiljan problem, ali ako se učesta prvi korak je ORL pregled.

 3. danijela says:

  Imamo problem sa krvarenjem nosica.To se uvek desava posle pranja kose,inace beba ima 18 meseci

  • MojPedijatar says:

   Za sada ovo nije za brigu, pod uslovom da nema drugih problema, i da dete lepo napreduje.
   Treba paziti da nosić bude prohodan, a ORL pregled bi bio potreban ukoliko se ovo nastavi i narednih par nedelja.

 4. dani says:

  moj sin ima problem…..nekad mu noci dok spava udari krv na nos naravno to samo i stane a i po danu mu nekad udari krv.bili smo kod lekara kaze da on ima male nozdrve i zato sto to meni cudno zvuci? Molim vas recite mi nesto

  • MojPedijatar says:

   To je skoro sigurno urodjena slabost krvnih sudova nosa. NE radi se o bilo kakvom ozbiljnom problemu! To je konstitucija deteta i prolazi do ili tokom puberteta. Mislim da je Vaš pedijatar ispravno procenio situaciju i da za sada nema potrebe za detaljnijim ispitivanjem.

 5. zeljkovic daliborka says:

  Imam sina sada mu je 8 godina,baš danas bar dosad mu je udarila krv na nos 8 puta.Inace kao bebi mu je tekla krv na nos ,al malo teze sad zaustavljam krv nece da stane.Radili smo bris nosa pre 2 god.imao je bakteriju to smo riješili i hvala bogu nije tekla tako cesto ,medjutim zna mu i po noci tec krv nekad brzo stane nekad ne.Sve radim što su mi ljekari rekli, al nece da stane,onda se i ja uplašim.Molim vas recite mi jel ima još nešto da bi uradila da stane krv.Neznam koliko je dobro da krv toliko tece.Neznam šta da radim,molim vas reci te mi nešto.Kad se smjenjuju godišnja doba isto mu zna potec krv,kad puno trci i zagrije se tece mu krv.Hvala vam.

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o slaboati krvnih sudova nosa, a to se do puberteta izgubi.

   Ne bi bilo loše da uradite jedan prefked kod ORL specijaliste pa da budete mirni.

 6. Taša says:

  Poštovani, molim vas za savet. Imam sina 14god, dosta često mu curi krv iz nosa, u nekom perodu čak više puta na dan. Uspe on to da zaustavi, ali kad izduva nos posle toga izduva velike ugruške krvi. Pošto ovaj problem sa curenjem krvi imamo već par godina, bili smo kod ORL (pre recimo 2god) i rekao je da je to sve ok, može da mu “sprži” kapilare u nosu ali nam to ne preporučuje ,već da će proći samo od sebe.
  Najviše me brine to prečesto krvarenje i ti ugrušci, ovih dana svaki dan, čak 2-3 puta dnevno , a pre toga nije mu curila po mesec dana.
  Da li da odemo ponovo kod lekara?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Vreme je za kontrolni pregld kod ORL specijaliste – to je pravi put da se pomogne detetu. Prethodno uradite krvnu sliku (iz prsta).

 7. Dijana says:

  Postovani,moj sin ima 11 godina i krvarenja iz nosica su pocela relativno skoro i iskljucivo su nocu,dok dete spava ( jednom se samo dogodilo preko dana) Zelela bih da napomenem da nije bio izlozen suncu,jer je skoro imao neke osipe u dva navrata, za koji doktori predpostavljaju da je alergija na sunce (radimo ispitivanja u oktobru) Kao i to da ranije nije imao slicnih problema,kao ni zdravstvenih uopsteno,da niko u porodici nema slicnih problema i da krvarenje nije izazvano povredom bilo kakve vrste. Pritom nema nikakvih pratecih simptoma,glavobolje,malaksalost niti bilo sta sto bih povezala sa tim. Izmedju ostalog-kolicina krvi koja iscuri je jako obilna. Dr.opste nas je uputio na ORL ali jedni i drugi smatraju da nije nista strasno. Dali su mu kremicu da maze,da ispiramo fizioloskim rastvorom ,vitamin C i da uradi krvnu sliku. Medjutim krvarenje se nastavilo u istom vremensom razmaku ( svaka treca noc odprilike) ali u malo manjim kolicinama. Da li postoji mogucnost da se nekim analizama utvrdi zbog cega je to ODJEDNOM pocelo da se desava? I da nije na bilo koji nacin povezano sa alergijom na koju se sumnja? Citajuci gore postavljana pitanja ustanovila sam da se pretezno radi o muskoj deci. Ima li to ikakve veze ili je sasvim slucajno tako? Nadam se da cete mi makar malo pomoci. Unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o slabosti krvnih sudova nosa, koja polako proklazi tokom puberteta.

   Zaista ništa od opisanog ne ukazuje da se radi o nekom ozbiljnom problemu.

Strana 1 od 1612345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA