Krvarenje iz nosa kod dece

Kao najistureniji deo glave, nos je često «na udaru», ali je i veoma pogodan za «rudarske radove» dečjih prstića. Zato je krvarenje iz nosa, koje se stručno naziva epistaksa, jedno od najčešćih krvarenja dečjeg doba. Pravilnije je reći krvavljenje, ali se pojam krvarenje nekako odomaćio, pa ćemo ga i zadržati.

Foto> Flickr

Nos ima svoj tvrdi – koštani deo, koji se nastavlja na nosnu hrskavicu. Spolja je koža, a sa unutrašnje strane se nalazi sluznica nosa, koja je bogata krvnim sudovima. Oni, u određenim situacijama, lako prokrvare.

Iako je mnogo uzroka krvarenja iz nosa, nabrojaćemo najčešće.

 • Povrede nosa «spolja»

Ubedljivo su prvi uzrok krvarenja iz nosa. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je, naizgled lak udar, dovoljan za početak krvarenja, a kod neke dece ni direktan «nosni» sudar sa drugim detetom neće dovesti do krvarenja. Inače, «minitrauma» naročito lako dovede do krvarenja kod dece koja imaju nešto slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

 • Unutrašnje povrede nosa

Veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i krajnje neprikladnih, ponekad «egzotičnih» predmeta u nos – dovodi do krvarenja. Oštri, nepotsečeni nokti su čest krivac, pa o tome posebno treba da se povede računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

 • Infekcije

Naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

 • Urođena slabost krvnih sudova nosa

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer koji je pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nosić nehotice povredi.

 • Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Veća i smirena deca veoma lako mogu da se obuče za to – da bi pomogla sebi, ali i drugoj deci kada su u nevolji.

Pravilno zaustavljanje krvarenja iz nosa u pet koraka:

♦ Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se retko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve dete krvari, ili krv «ide» iz obe nozdrve (što se ređe dešava). Veća deca treba kratko da «izduvaju» nos i tako «očiste» mesto krvarenja od «slinice» ili eventualnog sitnog stranog tela.

♦ Dete treba da sedne, glavu mu treba nagnuti lagano napred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To ne može da «promakne» ako se dete nagne lagano napred, pa je to pravi položaj.

♦ U tom položaju (sa glavom lako nagnutom napred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka od maramice, ili direktno na nozdrvu) – koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst (potpuno nepravilno «zapušavanje» krvarenja), već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

♦ Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, videćemo da krvarenje nije stalo, pa sve mora ispočetka.

♦ Ako posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta.

Kada dete mora da se odvede na pregled?

Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.

Ako dete ima izraženu slabost, malaksalost, pospano je i bezvoljno, a prethodno mu je bilo potpuno dobro. Ovo nije neobično ponašanje neposredno posle traume. Ali, ako potraje i posle desetak minuta od povrede, treba se obratiti lekaru za pomoć.

Ako dete izgubi svest, a potom mu je veoma loše. Ovde treba znati da jedan broj dece «pada» čim vidi krv, pa tada treba položiti dete i podići mu noge da se krv vrati u glavu. Naravno, ako krvarenje nije stalo, treba držati pritisnut nos.

Kada se krvarenje brzo ponavlja (posle par minuta od prekida), ili ako se vide i druga mesta na koži (ili sluznicama) koja krvare. Tada je pametno potražiti lekara koji će, pored ostalog, da uradi potrebne analize – kako bi se isključili eventualni poremećaji zgrušavanja krvi, koji mogu da budu krivac što je došlo do krvarenja.

Ima dece koja veoma često krvare iz nosa – naiđe period kada krvare nekoliko puta tokom iste nedelje. Tada treba potražiti pomoć lekara, čak i ako se krvarenje lako i brzo zaustavlja.

Važno je objašnjenje

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici.

Bez panike
Panika je veoma često izazvana reakcijom dece koja su u društvu deteta koje krvari. Zato je pažljiv razgovor sa detetom koje ima sklonost ka češćem krvarenju iz nosa zaista neophodan. Veća deca se lako mogu obučiti da sama sebi pomognu u situacijama kada roditelji nisu u blizini.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ivan says:

  Kada smo bili na orl (kontrola za treci krajnik) Dr Specijalista je prepisala sprej za nos hysan i da idemo za 4 meseca na kontrolu. Ali tada nije bilo ovog krvarenja. Nismo ni uzeli taj sprej posto je istog sastava kao i Fiziomer.

  • MojPedijatar says:

   To je dobra vest, a NAJVAŽNIJE je da se proceni adenoid (3. krajnik), i da se vadi ako je veliki!

 2. Ivan says:

  “To je dobra vest”…Nisam tacno razumeo sta je dobra vest?
  Da li mislite da je zbog njega to krvarenje iz nosa?

  • MojPedijatar says:

   Kd beba ovog uzrasta ima često krvarenje iz nosa, a krvna.slika je dobra onda je neophodno da bebu pregleda ORL specijalista koji se bavi bebama i malom decom – to je pravi put da se pomogne detetu.

 3. Ivana says:

  Imam dete od 19 meseci.Trenutno je bolesna,bronhitis je u pitanju.Pije antibiotik,inhalacije pulmicortom ujutru i uvece a izmedju bisolvon.Danas se prvi put desilo da joj je malo posla krv na nosic,onako se slilo iz nosica.Prvo jednom,pa posle kasnije opet tako.Vidim da u nosicu ima malo te skorele krvi.Da li treba da se zabrinem i vodim je kod lekara ili?

  • MojPedijatar says:

   Dodatni pregled je neophodan samo ako se pojavi obilno krvarenje iz nosa. Ovo što ste opisali NE izgleda kao bilo kakav ozbiljan problem.

 4. Tatjana says:

  Postovani,

  Imam decaka starosti 5 godina. Jos kao beba imao je povremena krvarenja iz nosa. U Julu mesecu 2013. godine, bas iz tog razloga radjena mu je kompletna krvna slika – iz vene- gde je praćeno i vreme krvavljenja gde su svi rezultati bili dobri. I nakon toga je imao povremena krvavljenja. Medjutim, od januara meseca ove godine do danas – aprila meseca- krvario je po jednom mesecno (30 januara, 17. februara, 19 marta i 7. aprila) . Krvarenje uvek traje kratko, do 5 minuta i tri puta je krenulo iz cista mira, a jednom u toku placa. Nakon krvarenja stavljamo mast nisita u obe nozdrve. (Moram napomenuti da se ranije nije desavalo da krvari po jednom mesecno kao sada). Pre petnaest dana vodili smo ga na ORL, gde je doktorka konstatovala da je uvecan treci krajnik i da on moze dovesti do povremenih krvavljenja. Nakon pregleda ORL, radjen je i bakterioloski nalaz brisa nosica i nalaz je takodje bio uredan. Pedijar kaze da je to sve u redu i da ce proci. Dete je raspolozeno, zdravo, i nema nekih drugih negativnih siimptoma. Moram jos napomenuti da sa oceve strane deteta (suprug i njegovi roditelji, takodje imaju povremena krvarenja iz nosa). Zanima me Vas savet, da li je neophodno ici dalje na jos neka dodatna ispitivanja, da li je potrebno ponovo vaditi krv iz vene, kao i da li moze biti genetska predispozicija.

  Unapred se zahvaljujem.

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – radi se o KONSITUCIONALNOM preblemu – slabost krvnih sudova (“kapilara”) u nosu!

   To je bezazlena i prolazna pojava, ali obično se ovo sredi u pubertetu, pa će Vam trebati strpljenja.

   Najvažnije je da se nauči dete da pravilno zaustavi krvarenje – kada se desi da nema roditelja da pomognu.

 5. sumka says:

  pozdrav imam djevojcicu i u poslednje vrijeme joj cesto ide krv iz lijeve nosnice a uz to je i duzi period malokrvna pije vitaminski sirup i kapi aktiferin za zeljezo ojavi se period kad 4 dana ide krv po 2 do 3 puta na dan pretezno nocu kad spava i navece pre spavanje i onda par dana nema doktorka nam kaze da je to i od anemije i uz to muz i svi sa njegove strane imaju slabe krvne sudove i krv se nezgrusava im molila bih i vase misljene sta da radimo

  • MojPedijatar says:

   Da se ponovi krvna.slika i provere faktori koagulacije (zgrušavanja) krvi.

   Ako to bude ok – onda nije za brigu jer je rezultat prolazno slabijih krvnih sudova nosa.

 6. Rada says:

  Postovani,imam djevojcicu 4 god i sklona je krvarenju iz nosa.Pre 5 mjeseci radili smo bris nosa i bio je uredan i krvna slika je bila uredna.
  Vec 6 dana joj svaki dan curi krv iz nosa,primjetila sam da kada joj se malo zapusi nosic da tada se desava krvarenje.
  Brinem se jer to traje vec danima.
  Zanima me vase misljenje.Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako je krvna slika u redu, ovo nije za brigu.

   • Ana says:

    Molim vas za misljenje! Od pre 6meseci sam primetila curenje iz nosa ne veliko, brzo prestane, upitanju je trogodisnji decak malo puniji i dosta aktivniji! To krvarenje se desava u toku noci ili u toku dana kada dete vise trči (nedesava se isti dan).krvarenje se desava jednom do dva puta mesečno! !! Unapred zahvalna!

    • MojPedijatar says:

     Potpuno bezazlena pojava koja je rezultat konstitucionalne, ali PROLAZNE slabosti krvnih sudova nosa.

 7. samira says:

  Molim vas da mi pomognete imam sina 3,5godine,krvarenja iz nosa su pocela jos rano kao bebi od godinu dana.. Nisu cesta,prvo mu se otvarala krv u toku dana,posle nekog vremena je picela i po noci,medjutim nisu to neka obilna krvarenja i brzo stane,radili smo krvnu sliku ( koagulacija ) to je u redu.. Medjutim u zadnjih 2 sedmice mu se cesto desi alu u manjoj kolicini,nekad zna cak da mu krene i zaustavi se na ulazu nosa.. Sad primjecujem da kroz nos prica i kada mu nagnem glavicu vidim da su mu nosnice zacepljene ali ne sa sekretom vec ima neko zadebljanje sa strana nozdrva,dali su to sinusi ili vec sta je? Simptomi: kihanje je cesto po 5-6 puta zaredom,curenje sekreta i crvene oci.. Dali su u pitanju sinusi? Hvala unaprijed

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo ukazuje na to da dete treba da pregleda ORL specijalista!

   Ne očekuje se tu bilo šta opasno, ali će ORL pregled otkloniti sve nedoumice.

Strana 4 od 16<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA