Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

Foto: Unsplash

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Podeli:

Komentari

 1. Marija Mijajlovic says:

  Moje dete ima 8 god. Desava se da ima krizu svesti kako vi to zovete. To se u glavnom desi kada ima mucnine, ili kada dobije temperaturu. Iz cista mira, ali isto tako se brzo povrati, zna za sebe cak sam ga i pitala sta je bilo, rekao mi je da mu se od jednom zavrtelo u glavi i da mu je bilo muka. Dali treba da budemo zabrinuti ili ne?

 2. Kristina says:

  Postovanje, moje dete, decak 11 godina, pre pola sata je pao u nesvest. Pre nego sto je izgubio izgubio svestet rekao je da mu je toplo i i da ima bol, mucninu u predelu zeludca. Potom se onesvestio. Istu epizodu je imao i proslog leta kada je pregledan od strane pedijatra i odradjena mu je krvna slika koja je bila uredna. Dalje analize nisu radjane jer je lekar rekao da nema potrebe. Da li smatrate da je rec o gore navedenom nazovi problemu ili bismo trebali da odradimo neke dodatne analize i koje. Hvala unapred.

 3. Isko says:

  Pozdrav moja beba ima 7 mjeseci i njemu se cesto desava da gubi svjest puno me to brine

 4. Marijana Brajović says:

  Dobar dan, moja djevojčica od 14 god već treći pada u nesvijest u zadnjih mjesec dana. Svemu je prethodila sunčanica, tsda se orvi put desilo. Danas, desilo se da padne u nesvijest i sve po opisu sinkope, ali je imala ukočen pogled, pored blijedog lica i usnica. Šokirala sam se, primila je fiziološki rastvor i bila bolje. Nije imala bilo kakvih grčeva ili ne daj Bože pjenu na ustima, ali je bilo stravično! Da li da radim pretrage ili je obična sinkopa? Inače, zdravo dijete, snažno, bavi se rekreativno sportom? Maja

 5. Lazarevic says:

  Decak 16 godina,unazad 2 godine često gubi svest nakon pada nakon par sekundi se povrati.Uz srca uredan,radio opterećenje na traci u tirsovoj uredu,MR glave uredan, a njemu se gubitak svesti vesti desava.Pritisak mu je uglavnom nizi 110/65.Receno je da ima vazo-vagalne sinkope.Dajte mi savet sta raditi.

  • MojPedijatar says:

   Ako povećan unos tečnosti, redovno uzimanje obroka i izbegavanje situacija koje uzrokuju krize svesti (nagle promena položaja tela, dugotrajno stajanje, vađenje krvi, boravak u zagusljivom i toplom prostoru…) NE pomogne, i dete često pada, treba obaviti kontrolni pregled neurologa

 6. Nora says:

  Dobro vece moja djevojcica ima 10 god a pocela das nesvesi sa 9 ipo godina i sada se još uvek desi a neznam sta je njoj. Sve nalaze smo odradili sve sve sve sve su dobro snimala sam i lijevu šaku dr mi rece da ima kosti kao da je 12 god. Mene puni ludi kazu da je 100% pred pubertetom ili pred mensruacije. Mozeli neko dami pomogne sta moze to bit. Znaci sve sve nalaze i Eeg i skeneri i sve je auper

 7. MojPedijatar says:

  Izvinite, greska u kucanju…
  Ako nalaz kardiologa i neurologa uredan nemate razloga za brigu.

Strana 15 od 16<<<1213141516>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA