Kravlje mleko ili formula?

Rubrika “za i protiv”, a ovog puta je tema kravlje mleko u drugoj godini života

Kao i do sada, u tumačenju pogrešnih stavova i postupaka se držimo isključivo medicinskih postulata koji su izgrađeni na naučnim studijama, ali i iskustvu pedijatara širom sveta.

Za razliku od zabluda, koje su često samo priča, ovde čemo pričati o pogrešnim postupcima koji mogu naškoditi detetu, a za koje roditelji smatraju da su apsolutno ispravni.

Nastavljamo princip izlaganja u ovoj rubrici: roditelji su ZA a doktori PROTIV.

U prethodnom tekstu  smo se bavili potpuno neprihvatljivim davanjem antibiotika bez pregleda i saveta pedijatra, pa su stavovi PROTIV bili jasni i “strogi”

Tema koju sada obrađujemo je ipak fleksibilnija, pa se stavovi PROTIV rukovode najboljim interesima deteta, ali nisu “tvrdi” kao kad je nekritična primena antibiotika u pitanju.

ZA:

Kravlje mleko je važno i u drugoj godini – što ga dete više pije, to će biti zdravije i jače.

PROTIV:

Mleko je važna, ali NIJE najvažnija namirnica u drugoj godini života!

Mleko i mlečni proizvodi ostaju važan deo ishrane i u odraslom dobu! Ima mnogo dobrih razloga, ali pomenućemo da je mleko odličan izvor kalcijuma koji neophodan za pravilan rast i razvoj dece. Može se reći da su mlečni proizvodi naadekvatniji izvor ovog važnog minerala. Tu su i drugi važni sastojci: proteini, mlečni šećer, masti…

 

Prekomerni unos kravljeg  mleka NIJE dobar za bebu iz mnogo razloga: od povećanog rizika od alergija, malokrvnosti, gojaznosti.

ZA:

Treba prestati sa dojenjem kad beba napuni šest meseci, pa je polako navikavati na kravlje mleko

PROTIV:

Ako majka ima mleka NE treba prestajati sa dojenjem kada beba napuni šest meseci. Većina nutricionista i eksperata za ishranu beba ohrabruje dojenje do kraja prve, pa i tokom druge godine života!

U prvoj godini NE TREBA davati kravlje mleko, ako je dojenje nemoguće treba koristiti adaptirane mlečne formule!

Nema zamene za majčino mleko, ali ne može (i ne treba) dete da sisa mamu “do polaska u školu”. Većina nutricionista i eksperata za ishranu beba ohrabruje dojenje i tokom druge godine života. Ipak, druga godina jeste pravi period da se beba odvikne od mame kao glavnog izvora hrane.

ZA:

Čim beba napuni godinu dana, odmah treba preći na kravlje mleko. Tolika deca odrastoše na kravljem mleku!

PROTIV:

Majčino mleko je nezamenljiva hrana za bebe, ali već od druge polovine prve godine života stižu i ostale (nemlečne) namirnice. Ipak, druga godina je “kritičan” period gde treba ostvariti adekvatan prelaz sa majčinog na kravlje mleko.

Evo argumenata zašto su mlečne formule bezbednije i bolje:

-   Kravlje mleko sadrži daleko više proteina od majčinog i ovaj “proteinski udar” nije baš preporučljiv za bebu koja prestaje da sisa! Proteini jesu veoma važni za rast i razvoj deteta, ali višak nije dobar za bebu (opterećuju se bubrezi, ali se povećava i rizik od gojaznosti). Mlečne formule imaju proteinski sastav koji je sličan majčinom mleku!

-   Kravlje mleko sadrži “krupne” mlečne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i verovatnoća za nastanak alergije na kravlje mleko veća. Mlečna formula ima “iseckane” velike proteine koji su tako prilagođeni (adaptirani) za decu koja sa majčinog prelaze na kravlje mleko.

-   Kravlje mleko sadrži visoke koncetracije soli (sulfate, fosfate…) koje ometaju “preuzimanje” gvožđa iz hrane, a kako je gvožđe važno za stvaranje zdravih crvenih krvnih zrnaca, može nastati anemija (malokrvnost), ako se pretera sa kravljim mlekom. U mlečnim formulama je ovaj problem rešen smanjenjem količne soli uz dodatak gvožđa, pa nema rizika od nastanka malokrvnosti!

-  Mlečne formule sadrže dovoljno kalcijuma, ali su dodate supstance koje pomažu pravilan rast i razvoj deteta: esencijalne (važne) masne kiseline, pojedini vitamini, jod i već pomenuto gvožđe.

-   Birajte mlečne formule sa dodatim probiotskim kulturama koje pomažu zdravo varenje hrane, ali imaju brojne povoljne efekte: smanjuju verovatnoću nastanka alergija na hranu, stimulišu imunitet…

ZA:

Kravlje je ipak mnogo jeftinije od formula.

PROTIV:

To je jedini argument za kravlje mleko u drugoj godini života. Sve ostalo je prednost mlečnih formula. Zato bi bilo najbolje da se koriste cele druge godine života! Dve šolje mlečne formule dnevno, sasvim dovoljno.

Jesu skuplje, ali mnogo više vrede.

Podeli:

Komentari

  1. Gordana says:

    Moje dete ima 15 meseci i alergiju na sva tri proteina kravljeg mleka. Doji jos uvek ali na pregledu kod gastroenterologa su mi preporucili da prekinem sa dojenjem i da detetu dajem formulu. Sta vi mislite o tome?

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA