“Kontrolisano plakanje” je jedna od metoda uz koju će vaše dete brže moći da zaspi

Ukoliko ste isprobali sve načine, a vaša beba i dalje ne može da zaspi, stručnjaci savetuju da probate sa metodom kontrolisanog plakanja koja će vam, tvrde, spasiti sate i sate dragocenog sna.

Foto: Pixabay

Mnogi misle da je kontrolisani plač metoda koja se sastoji iz toga da jednostavno pustite bebu da plače dok ponovo ne zaspi, ali istina je drugačija jer kontrolisani plač podrazumeva da bebu pustite da plače samo na kratak period.

Ukratko, ova metoda radi po principu da, kada dođe vreme spavanja, bebu smestite u krevet i napustite sobu. Ukoliko beba počne da plače roditelj treba da se vrati i uteši bebu, ali ne i da je podiže iz kreveta. Postupak treba ponavljati sve dok beba ne zaspi. Iako je jako teško i neprirodno ostaviti dete da plače nekoliko minuta, stručnjaci ističu da ćete, ukoliko beba razvije asocijaciju da kada roditelj izađe iz sobe treba da spava, i vi ćete moći da dobijete odmor koji vam je potreban.

Dakle, dete stavite u krevet, a kada počne da plače izađite iz sobe. Ukoliko se plakanje nastavi vratite se u sobu i tešite dete glasom ne podižući ga iz kreveta, piše klix.ba. Ovaj postupak ponavljate i svaki put produžavajte odsustvo sve dok beba ne zaspi.

Metoda bi trebala da da rezultate nakon nedelju dana ili dve. Naravno, ova metoda nije podobna za decu mlađu od šest meseci, kao i za decu koja imaju zdravstvenih problema.

b92

Podeli:

Komentari

  1. Marijana says:

    Ova metoda je jako dobro opisana u knjizi Nevene Lovrinčević “Naučite dete da spava”. Isprobala sam i metoda radi. Uspeva u prvih 2,3 dana.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA