Koliko sna je potrebno bebi i kako joj pomoći da zaspi?

Bebina prva godina života ispunjena je mnogim uspesima. A onaj kojem se roditelji najviše raduju je svakako uspeh bebe da prespava celu noć. 

Foto: Unsplah

Može proći neko vreme dok roditelji ne utvrde odredjenu rutinu spavanja novorodjenčeta i dok ne nauče kako da bebi obezbede zdrav san. Prirodno je imati pitanja o tome šta se smatra normalnim navikama spavanja i kakve promene bi se mogle dogoditi tokom prvih 12 meseci detetovog života.

Koliko sna treba bebama?

Načini spavanja će se menjati tokom prve godine bebinog života, uključujući broj sati potrebnog sna i trajanje perioda spavanja tokom dana i noći.

 • 0 do 3 meseca: Normalno je da novorođenčad spava od 14 do 17 sati tokom perioda od 24 sata, ali podeljeno na kraće periode kako bi se prilagodila hranjenju, promenama pelena i interakciji sa porodicom. Po iskustvima roditelja, dojena deca obično češće jedu od beba hranjenih na bočicu, te se i češće bude. Medjutim, roditelji ne treba da brinu ako se obrazac spavanja njihovog novorođenčeta ne podudara sa projekcijama, jer u obzir ulaze mnogi faktori.
 • 3 do 6 meseci: Počevši od oko 3. meseca starosti, količina sna bebe pada na 12 do 15 sati. Otprilike u isto vreme i san počinje da obuhvata duže periode, jer bebe mogu duže da budu bez hranjenja. Tokom ovog perioda može se očekivati i da beba prespava noć, ali uvek postoje izuzeci. 
 • 6 do 12 meseci: Od 6. meseca pa nadalje, bebe većinom imaju duge intervale spavanja preko noći. Međutim, drugi problemi kao što su nicanje zuba, rast, bolesti ili regresija spavanja mogu dovesti do budjenja tokom noći i remećenja rutine i stečenih navika.

Beba će vas obično obavestiti da je spremna za spavanje tako što postane malo uznemirena, plačući, zevajući ili trljajući oči. Pomoću ovih znakova možete uspostaviti raspored koji bebama odgovara. 

Kako pomoći bebi da zaspi?

Postavljanje odredjene rutine i pridržavanje iste je ključno za učenje bebe da je vreme za spavanje. Tokom prvih nekoliko meseci, raspored spavanja vaše bebe uglavnom će biti diktiran načinom ishrane. Međutim, kako rastu, periodi između hranjenja su sve duži i u ovom trenutku možete odrediti dnevni raspored.

Počnite tako što će beba dobijati dovoljno dnevnog svetla i stimulacije tokom dana. Na samom početku bebe imaju nekoliko dremki tokom dana. Eksperimentišite koji raspored spavanja bi bio dobar, tako da da beba uveče ide na spavanje, a da ne bude premorena te da lakše i lepše zaspi.

Uoči spavanja, postavite umirujuću atmosferu i svako veče sprovodite istu rutinu. Sledeći rituali mogu pomoći vašoj bebi da shvati da je noć i da je vreme za spavanje:

 • Kupanje
 • Presvlačenje u svežu pelenu
 • Oblačenje vreće za spavanje
 • Čitanje
 • Pevanje uspavanke
 • Podoj ili flašica
 • Poljubac za laku noć
 • Prigušivanje svetla
 • Mir i tišina

Sve veći broj roditelja na našem području isprobao je i vreće za spavanje za bebe, kao jedan od načina da im omogući miran san. Ono što je najlepše jeste da vreće za spavanje nemaju samo benefite za decu nego i za roditelje.

 • Vreća za spavanje je potpuna sigurna za vašu bebu jer ni u jednom trenutku ne može da prekrije glavu deteta. Ma koliko se dete pomeralo tokom noći.
 • Vrlo često su roditelji zabrinuti da li će im se dete otkriti preko noći pa da će im biti hladno. Kada dete spava u vreći za spavanje, nema otkrivanja. Postoje različite debljine vreća za spavanje, pa izaberite onu koja odgovara temperaturi sobe u kojoj spava vaša beba.
 • Vrlo lako tokom noći možete presvući bebu jer vreća ima rajsferšlus napravljen baš za ove prilike tako da nikada ne mora u potpunosti da se skida.
 • Vreća za spavanje vrlo brzo postaje deo rutine pred spavanje i deca je lako prihvate.
 • Održava najoptimalniju temperaturu vaše bebe za miran san. Obuhvatajući celo telo tako da verovatno bebe podseća na zagrljaj. Pravljene su od najfinijeg pamuka, te izuzetno udobne i prijatne.

Šta uraditi ako vaša beba ne spava dobro?

Svaka beba je drugačija, zato ne brinite ako se ne uklapa u neka pravila. Iako je normalno da se novorođenčad budi više puta tokom noći, ne ustručavajte se da razgovarate sa svojim pedijatrom ako imate pitanja.

Ako se beba probudi plačući – brzo i tiho se pobrinite za bebine potrebe, ako je moguće, koristite noćnu lampu. 

Nisu retki slučajevi da se bebe povremeno vrate na nepravilan raspored spavanja. Ove regresije spavanja su sasvim normalan deo rasta i razvoja. Osluškujte bebu i njene potrebe, ne odustajte od zacrtanih malih ciljeva u vezi sa spavanjem i sve će doći na svoje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA