Ritam spavanja kod beba

Sigurno ste već pročitali da novorođenče tokom prvog meseca života najčešće spava. Stvarnost u stvari, može da vas iznenadi i da vas natera da pomislite da vaša beba pati od nesanice

Najnovije studije pokazuju da prosečan period sna kod novorođenčeta iznosi 16 sati i 6 minuta. Međutim, ne zaboravite da se radi o proseku i da to podrazumeva značajne razlike od deteta do deteta. Istraživanja su utvrdila da se broj sati kreće od minimalnih 10h i pet minuta do maksimalnih 20 sati sna.

Da li je moguće da se uvede ritam u bebino spavanje?

U prvom mesecu života zaista bi bilo previše. Do malo ili puno sati sna dolazi bez nekog pravila. Nisu čak ni podeljeni na jednake delove u toku noći i dana: detetu je potrebno vremena da se privikne na okruženje oko sebe. Oko treće nedelje života, noćni san postaje dominantan i beba spava oko polovine ukupnih sati u toku dana, odnosno 71% noćnih. Te brojke, ponavljamo, samo su indikativne: svako dete je posebno, i na vama je da otkrijete da li mu se sviđa da „lenčari“ ili da bude budno.

 Spavalica ili pati od nesanice

Nije nikada kasno da shvatite kakva je narav vašeg deteta. Ponašanje je, naime, jasno: dete spavalicu kao da ne probudi neumoljivi budilnik za glad i često ostavlja dojku ili cuclu da bi dremnulo. Beba koja ima problem sa nesanicom posle podoja duboko spava, ali se malo kasnije probudi pošto joj se više ne spava i traži vaše društvo. Kako se ponašati u jednom i u drugom slučaju?

 Ako puno spava

Morali biste da organizujete vreme podoja, skraćujući tokom dana vreme obroka. Pokušajte da je zanimate nečim, ne samo tokom podoja, koristeći svaku priliku da je uzmete u naručje, da joj pričate, da je stimulišete.

Ako malo spava

Prihvatite tu njenu sklonost (koju je možda nasledila od svojih roditelja), prilagodite se i ne zahtevajte da spava kako kažu tabele. Stavite je u kolica i šetajte je, dok na brzaka završavate poslove po kući, ili je stavite u nosiljku-kengura da bi vam bila blizu, a da se ne umarate previše. Organizujte se tako da ima igračkice koje će je zabaviti: zvečke, igračke koje se kače na krevetac, muzički karusel.

 Ako zameni dan za noć

Tokom prve dve-tri nedelje, dok se ritam spavanja nije još regulisao, može da se desi da mališan spava više danju nego noću. Dok čekate da se situacija spontano poboljša, možete da pokušate da ubrzate taj proces praktičnim trikovima koji čine jasnijim razliku između dana i noći.

Držite ceo dan bebu u kolicima, i nosite je u njenu sobu ili krevetac samo noću.

Ako je ostavite u sobi, nemojte da zamračujete sobu u toku dana i ne pokušavajte da smanjujete buku u kući. Predveče i noću, međutim, učinite suprotno izbegavajući da uključite svetla, da glasno razgovarate, kako bi na kraju podoja lakše zaspala.

Kada se beba probudi danju, pokušajte da joj okupirate pažnju   tako što ćete joj pričati, stimulišući je igračkicama, držeći je u naručju u uspravnom položaju

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA