Koliko je opasna kila kod male dece i beba?

Preponska i pupčana kila kod male dece ne predstavljaju urgentan problem, ali ukoliko dođe do uklještenja, preporučuje se operacija kile. Na sreću, uklještenje je veoma retko, ali ako ipak do njega dođe, evo šta bi roditelji trebali da znaju.  

Kila može da se pojavi već na rođenju ili nešto kasnije u prvih nekoliko godina života. Statistika kaže da se kila kod male dece pre školskog uzrasta javlja u oko četiri do pet odsto slučajeva. Pritom, preponske kile su četiri puta češće kod dečaka nego kod devojčica, a najčešće se dešavaju kod dece do tri godine starosti.

Kila ili hernija se nalazi u ingvinalnoj ili skrotalnoj regiji. Sastoji se od kilne kese i unutrašnjih organa koji su prošli kroz prirodni otvor na trbušnom zidu, na mestu prolaska nerava i krvnih sudova. Jedini efikasan vid lečenja je operacija kile kod dece, koja je ujedno i najčešća od svih operacija u dečijem uzrastu.

Simptomi kile kod male dece

Kila kod dece, naročito kod beba, može biti izražena tokom plakanja ili naprezanja, a kod neke dece je i stalno prisutna u vidu izbočine ili otoka u preponskoj regiji. Izbočina ima oblik i veličinu klikera ili nešto veću  (do nekoliko centimetara) i mekana je na dodir. Kile kod dece su uglavnom indirektne. Kod beba, obično su osetljive na dodir, odnosno izazivaju bol i plač. Kod devojčica se često dešava da se kila pojavi simetrično i na drugoj strani koja ne daje simptome, pa se savetuje provera suprotnog ingvinalnog kanala.

Kile se najčešće dijagnostikuju na kontrolnim pedijatrijskim pregledima ili je primete roditelji prilikom presvlačenja deteta. Dijagnoza ingvinalne hernije se postavlja fizikalnim pregledom, a kod sumnje na uklještenje i druge komplikacije rade se laboratorijske analize krvi i urina.

Pored ingvinalne kile, kod dece mogu da se pojave i pupčane kile koje se primete kao naduvavanje ili oticanje pupka. To se obično dešava tokom kupanja ili naprezanja. Kada se radi o pupčanoj kili uočenoj na rođenju, ukoliko je velika praktikuje se da se odmah operiše. Mnoge pupčane kile se zatvore same do druge godine života deteta, pa se u nekim slučajevima preporučuje samo redovno praćenje od strane lekara. Ukoliko se ne zatvori sama, pupčana kila se operiše najkasnije do polaska deteta u školu.

Genetika ima važnu ulogu u nastanku kile jer je neophodno da postoji slabost trbušnog zida koja je najčešće u dečijem uzrastu nasledna. Kila nastaje kada se usled bebinog naprezanja (kijanje, kašljanje ili pražnjenje creva) povećava intraabdominalni pritisak i unutrašnji organi blizu otvora na trbušnom zidu ispadnu u kilnu kesu.

Da li je kila kod dece opasna?

Preponske i pupčane kile kod dece najčešće nisu urgentno stanje, ali može da dođe do uklještenja, što srećom nije čest slučaj. Uklještenje je komplikacija koja se prepoznaje po bolu u stomaku kod deteta, povraćanjem, nadutošću stomaka, dugotrajnim neutešnim plačom i zastojem pražnjenja creva. Uklještena kila je čvrste konzistencije, a koža može biti crvena ili čak modra.

Uklještenu kilu roditelji ne treba da diraju već da odmah odvedu dete kod pedijatra. Do lekarskog pregleda bi trebalo obustaviti unos vode i hrane. Kako ne bi došlo do komplikacija i većih tegoba kod deteta preporučuje se da se kila operiše čim se utvrdi postojanje njenog uklještenja.

Operacija kile kod dece

Pre operacije se obavljaju potrebne analize koje imaju za cilj da se utvrdi da li je dete potpuno zdravo. Poželjno je da beba ima više od pet kilograma i da dobro napreduje, a najbolje je da je starije od tri meseca. Operacija se obavlja u opštoj anesteziji i traje između pola sata i sat vremena. Ova hirurška intervencija je rutinska i ne nosi posebne rizike sem u slučaju već nastalih većih komplikacija.

Operacijom kile kod dece se sadržaj kilne kese vraća u svoj anatomski položaj, a sama kilna kesa se uklanja. Kilni otvor se zatvara, a ingvinalni kanal se rekonstruiše. Dete sa roditeljem ostaje u bolnici najčešće samo jedan dan. Operacija kile kod dece, kada se izvede na vreme, ne dovodi do njene ponovne pojave (recidiva).

Oporavak nakon operacije

Oporavak deteta od operacije traje oko nedelju dana u kućnim uslovima što podrazumeva mirovanje. Ako je dete starije može da se bavi sportskim aktivnostima nakon dva meseca, što je i poželjno kako bi se ojačao trbušni zid.

Za sam kraj, treba napomenuti i da je operacija kile rutinska i danas se može zakazati u mnogobrojnim klinikama u kojima ljubazno osoblje i vrhunski hirurzi pomažu roditeljima da operaciju njihovog deteta prežive bez previše stresa.

Zahvaljujemo se hirurgiji dr Đoković na stručnim sugestijama

Podeli:

Komentari

  1. Antonella says:

    Moja ima 3 Mjeseca, zivimo u Italiji. 1.2 sam vidjela kilu na desnoj strani, odmah hitno dobila drugi dan pregled kod kirurga, 24.2 vec operirana i to sa oba dvije strane. Oporavak je trajao jedan dan. Nema ni savove, nego su joj stavili kao neko lijepilo. Jedino sto se nesmije kupati 10 dana. Kao da nista nije bilo.

  2. Vesna says:

    Da li pupcana kila boli kod beba ima tri meseca i primetila sam kilicu. Hvala na odgovorima.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA