Koliko je novca potrebno izdvojiti da bi Vaše dete treniralo neki sport?

Opšte su poznati brojni benefiti sportske aktivnosti za čoveka, a oni su posebno izraženi u periodu detinjstva. Sport za decu, pored fizičkih benefita, predstavlja i socijalnu aktivnost kojom se razvijaju brojne mentalne, emotivne i socijalne veštine. 

Pa tako, sport povoljno utiče na samopouzdanje deteta, uči ga emocionalnoj kontroli, te disciplini, strpljenju, samokontroli, prihvatanju poraza ali i kooperativnosti i timskom duhu.

Za mnoge roditelje, ipak, važnu ulogu prilikom odabira sporta za mališana igra i mesečni izdatak, koji bavljenje ovom aktivnošću podrazumeva. Nažalost, finansiranje treninga, danas je u potpunosti na teretu roditelja, te neki sportovi često nisu dostupni svoj deci koja bi volela da se redovno bave sportom.

U nastavku teksta informišite se koliko je novca potrebno izdvojiti da bi vaše dete treniralo neke od sportova, te šta su opcije u slučaju nepovoljne finansijske situacije. Nadamo se da će vam naš tekst pomoći da donesete optimalnu odluku, kojom će svi aspekti biti zadovoljeni, a vaš mališan nesmetano uživati u divnoj aktivnosti treninga.

#1 Sportovi u vodi – cena može varirati u zavisnosti od faktora

Sportovi u vodi imaju status jednih od najpovoljnijih za pravilan razvoj deteta. Kada je reč o sportovima u vodi, cena treninga zavisiće najviše od toga da li je vaše dete plivač ili ne. Škole plivanja su nešto skuplje od vaterpolo treninga, ali svakako se cene kreću između 2.000 i 4.000 dinara na mesečnom nivou.

No, ovo je takođe sport koji ne zahteva velike dodatne troškove. Dečiju opremu za plivanje najčešće čine peškiri, kupaći kostimi, kapa za plivanje, kao i kvalitetni bademantili za dečake i devojčice.  Ovo je investicija na početku bavljenja sportom, a ako odaberete kvalitetne komade sigurno će vas dugo služiti, pa neće biti potrebe za dodatnim troškovima. Ovaj sport predstavlja povoljnu opciju za roditelje sa srednjim budžetom.

Plivanje nije jedini sport na vodi koji je deci zanimljiv. Škola veslanja je dosta pristupačna, budući da je škola kajaka košta svega 1.000 dinara, a ove godine je kajak klub BSK iz Borče organizovao i besplatne treninge za sve zainteresovne mališane.

#2 Grupni sportovi – mogućnost besplatnog treninga za talentovane

Grupni sportovi su tradicionalno najpopularniji među mališanima. Najveće interesovanje, po pravilu, rezervisano je za košarku i fudbal, a za njima je odmah i odbojka, naročito kada su u pitanju devojčice. Rukomet je nešto manje zanimljiv mališanima, ali takođe predstavlja jednu od mogućnosti.

Cene treninga za ekipne sportove variraju u zavisnosti od dela grada i škole, međutim, okvirno, mesečna članarina iznosi od 2.500-4.500 dinara, za dva do tri treninga nedeljno. Koatizacija za dečije lige, može iznositi i do 70 evra po sezoni.

Međutim, nije redak slučaj i da određene škole izađu u susret roditeljima kada prepoznaju talenat, te ponude besplatne treninge za dete. Ovakvi slučajevi zabeleženi su najčešće u prigradskim naseljima prestonice, gde su klubovi i škole blagonakloniji prema neizvesnoj finansijskoj situaciji, te ne žele da potencijal mališana propadne usled okolnosti.

Međutim, ne treba se zaboraviti i na dodatne troškove, kao što su oprema, patike, kao i pripreme. Oni uglavnom zavise od vaših izbora, kao i od lokacije priprema koje škola izabere.

#3 Individualni sportovi – najskuplja opcija za roditelje

Izbor individualnih sportova je raznolik, te upravo zbog toga cene u individualnim sportovima drastično variraju, no nema sumnje da oni predstavljaju najskuplju opciju za roditelje. Najpopularniji individualni sport za mališane u Srbiji, trenutno je nesumnjivo tenis, koji deca počinju da treniraju već od četvrte godine.

Osam časova tenisa, u grupi, košta od 5.000 do 6.000 dinara, ali za razliku od ekipnih sportova, ovde deca dobijaju kompletnu opremu poput reketa i loptica. Ukoliko se odlučite za individualne treninge sa trenerom, cene su, ipak, mnogo više. Pa tako, cene personalnog trenera za jedan standardni čas iznosi od 1.200-2.300 dinara.

Ovo je nesumnjivo mnogo više od bilo kog ekipnog sporta, a tenis uz jahanje, predstavlja jedan od najskupljih individualnih treninga. S druge strane, za 10 časova jahanja potrebno je izdvojiti oko 16.500 dinara, dok je cena jednog časa od 45 minuta – 800 dinara. U oba slučaja, klub daje kompletnu jahačku opremu – kacige i  štitnike.

Najisplativija je atletika, koja zahteva mesečni izdatak od svega 2.500 dinara za sve uzraste, a ukoliko upišete i drugo dete, sebi možete obezbediti popust! Atletika je fantastičan sport koji doprinosi poboljšanju balansa, fleksibilnosti i istrajnosti deteta, i predstavlja fantastičnu opciju za sve roditelje sa manjim rasponom budžeta.

#3 Borilačke veštine – najčešće najekonomičnije rešenje

Borilačke veštine predstavljaju još jednu od povoljnih opcija za roditeljski džep, budući da se treninzi karatea i džudoa naplaćuju po 2.500 dinara na mesečnom nivou. Ovi treninzi, osim kimona, ne iziskuju velike dodatne troškove, budući da deca treniraju bosa, a polaganje za pojaseve košta isto koliko i jedna mesečna članarina.

Za starije, tu su i treninzi kik boksa koji takođe koštaju oko 2.000 dinara, dok je najskuplji tekvondo, za koji na mesečnom nivou morate izdvojiti i do 4.000 dinara.

Treba ohrabriti vaše dete da krene na treninge sporta, ali je jako važno izabrati onaj koji će im predstavljati zadovoljstvo, zabavu i opuštanje, a ne ono koje će im biti samo još jedna obaveza, kako bi ostali motivisani.

Na ovaj način, učinićete vašem mališanu veliku uslugu, te stvoriti naviku treninga i fizičke aktivnosti, koja će mu koristiti još dugi niz godina. Nažalost, veliki broj roditelja moraće da uzme u obzir i mesečne izdatke koji određeni sport zahteva, te u skladu sa tim donese odluku o sportu kojim će se dete baviti.

To potvrđuje i anketa sprovedena na mladim talentovanim sportistima, na kampu Ministarstva za omladinu i sport u Karatašu 2005. godine, koja je pokazala da većina mladih sportista dolazi iz porodica sa povoljnom ili veoma povoljnom materijalnom situacijom (86.5%).

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da steknete uvid u opcije i cene sportova za mališane, te donesete najbolju odluku u skladu sa interesovanjima vašeg deteta i budžetom kojim raspolažete.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA