Kraljica sporta

ATLETIKA je bazični sport

Kada čujemo da neko govori o atletici, obično prvo pomislimo na trke. Međutim, postoje i druge discipline. U svakom slučaju, atletskim vežbama se stiče fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost.

Atletika je temelj svih ostalih sportova. Pored plivanja i gimnastike, predstavlja bazični sport. Potiče još iz doba starih Grka, a započela je kao disciplina na otvorenom, pa su takmičenja u prošlosti zavisila od vremenskih uslova.

Danas je atletika mnogo razvijeniji sport, a popravili su se i uslovi za njeno treniranje. U toku zimskog perioda, oni koji žele da se ozbiljnije posvete atletici, mogu da treniraju u zatvorenom prostoru – atletskim dvoranama. Doduše, kod nas postoji samo Zvezdin tunel i neke improvizovane sale. Ali, radi se na tome da se uslovi poboljšaju. S obzirom na sve, naša zemlja ima odlične atletičare.

Antrfile
Sport od drevnih vremena
Atletika je jedan od najstarijih oblika sportskog takmičenja, a od 1896. godine je uključena u redovan program Olimpijskih igara. Obuhvata sledeće discipline: trkačke (kratke, srednje i duge staze, štafeta, preponske trke i brzo hodanje), bacačke (koplje, disk, kugla, kladivo), skakačke discipline (skok u vis, skok u dalj, skok s motkom i troskok) i višeboj (sedmoboj za žene i desetoboj za muškarce).

Ana Stanimirović, studentkinja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, koja trenira skok u dalj više od osam godina, sa nama je podelila svoja iskustva. Ona je i članica Atletskog kluba Novi Beograd koji nas predstavlja na Evropskom šampionatu, koji se održava svake godine u drugoj zemlji. Upravo prošle godine, šampionat je održan u Sremskoj Mitrovici.

Koje promene ste prvo primetili kada ste počeli da trenirate?
– Ispravila sam mnoge nepravilnosti u držanju, razvila sam motoriku, povećala mi se fizička snaga. Takođe, sport je jako dobro uticao i na moj uspeh u školi.

Koliko je atletika naporan sport, koliko odricanja traži?
– Kada sam bila jako mala, treninzi nisu zahtevali puno odricanja. Shvatala sam to kao jednu vrstu igre, druženja. Kasnije, kada sam počela ozbiljnije da se bavim ovim sportom, druženja je bilo i dalje, ali je bilo i napornije. Svaki uspeh zahteva neka odricanja. Ipak, danas se ne kajem zbog toga.

Šta je od opreme neophodno za dete koje želi da se bavi atletikom?
– Pošto se mala deca uglavnom bave trkačkim disciplinama, tu nema puno ulaganja. Samo dobre patike i trenerka, ostalo zavisi od trenera i deteta. Ako se već odlučite za neku drugu disciplinu, u samom klubu možete da dobijete sve neophodne informacije.

Kako «prepoznati» dobrog trenera?
– Prvenstveno, trener mora da ima iskustva u radu sa decom i da bude dobar psiholog. To se vidi i po tome koliko je klub u koji želite da upišete dete uspešan – koliko dece dolazi na treninge, koliko često učestvuju u raznim ligama, takmičenjima, kako se osećaju…

Ukoliko upišete dete na ovaj sport, napravili ste pravi izbor. Ono će da postane spretnije, slobodnije… a, ko zna, možda i svetski prvak u nekoj od disciplina, jednog dana! U svakom slučaju, atletika pruža širok izbor.

Treninzi za najmlađe
U skoro svim klubovima, treninzi za decu se održavaju u trajanju od 45 minuta, tri puta nedeljno. Cene mesečnih treninga su uglavnom oko 1.500 dinara.

Ivona Jovanović

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA