Kod novog tate se dešavaju i fizičke promene

Osim neizmerne radosti, rođenje deteta može da izazove širok spektar fizičkih i mentalnih promena ne samo kod majki, već i kod novopečenih očeva.

Foto: Pixabay

Tu svakako spadaju visok nivo emocionalnog stresa, ali i anksioznost kod jačeg pola. Stručnjaci upozoravaju da je opasno to što muškarci retko potraže pomoć u takvim situacijama. Pažnju često usmeravaju na suprugu koja je fokusirana na bebu i njene potrebe. Zato je važno da partneri provode vreme zajedno, razgovarajući o tome šta oboje doživljavaju i osećaju otkad se beba rodila.

Muškarac se bukvalno fizički menja.
Hormonske promene, zajedno s povećanjem odgovornosti koju otac oseća, mogu biti iskušenje za mentalno zdravlje. Naučnici su otkrili da je u prva četiri meseca od rođenja deteta mozak očeva počeo da pokazuje promene koje im pomažu da razviju roditeljske veštine i stvore čvrstu vezu sa bebom.

Studije su pokazale da oženjeni muškarci sa decom imaju niži nivo testosterona u poređenju sa onima koji nisu iskusili čari očinstva ili još tragaju za idealnom partnerkom.

Dok nivo testosterona opada, rastu oksitocin i dopamin, koji su odgovorni za vezu između roditelja i deteta, zbog čega novopečeni očevi više uživaju u igranju i nežnosti sa bebom. Takođe, kada nivo testosterona opada, mladi očevi su skloniji depresiji.

Magazin

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA