Karl Pikard: Zašto je samopouzdanje najveći dar koje roditelj može dati svom detetu

Psiholog i autor 15 knjiga o roditeljstvu, Karl Pikard, objašnjava zašto je samopouzdanje jedan od najvećih darova koje roditelj može dati svom detetu.

15. Pohvalite detetovu hrabrost kada pokuša nešto novo

Bilo da je u pitanju pridruživanje košarkaškom timu ili prva vožnja u zabavnom parku, psiholog savetuje roditeljima da pohvale pokušaj svakog deteta u novim stvarima. On predlaže roditeljima da kažu nešto jednostavno, na primer: “Stvarno si hrabar što si to pokušao!” “Udobnost dolazi kada se držite poznatog, a hrabrost kada se usudite da probate nešto novo i drugačije”, dodaje on.

16. Ne dozvolite detetu da ‘pobegne’ od stvarnosti provodeći previše vremena ispred ekrana

Ne dozvolite detetu da se ceo dan ‘skriva’ iza kompjutera, televizije ili ekrana mobilnog telefona. Ohrabrite svoje dete da se poveže sa stvarnim ljudima, u stvarnom svetu. “Samopouzdanje u virtuelnom svetu (iako je takođe važno) nije isto što i u stvarnom svetu, zbog uticaja koji donosi pravo samopouzdanje”, kaže psiholog.

17. Budite autoritativni, ali ne previše strogi ili moćni

Kada su roditelji previše strogi ili zahtevni, detetovo samopouzdanje može biti značajno smanjeno. “Ako dete zavisi od onoga što mu se kaže, to ga sprečava da se ponaša hrabro”, objašnjava dr Pikard.

miss7mama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA