Karl Pikard: Zašto je samopouzdanje najveći dar koje roditelj može dati svom detetu

Psiholog i autor 15 knjiga o roditeljstvu, Karl Pikard, objašnjava zašto je samopouzdanje jedan od najvećih darova koje roditelj može dati svom detetu.

Foto: Pixabay

On kaže da dete kome nedostaje samopouzdanje nerado pokušava nove stvari ili se upušta u izazove, jer se plaši neuspeha ili razočaravanja drugih. Ovo dovodi do nepotrebnog uzdržavanja kasnije u životu i zapravo sprečava uspeh.

“Neprijatelji samopouzdanja su malodušnost i strah”, kaže dr Pikard i dodaje da je posao roditelja da ohrabri i podrži dete dok pokušava da se nosi sa teškim stvarima u životu.

Pročitajte 17 saveta dr Pikarda za podizanje deteta sa visokim samopouzdanjem:

1. Cenite trud bez obzira na to da li dete dobija ili gubi

Kada je u pitanju odrastanje, putovanje je važnije od odredišta. Zato, bez obzira da li vaše dete postiže gol na fudbalskoj utakmici ili ne – pohvalite trud deteta. Deca nikada ne bi trebalo da se stide svojih napora. „Dugoročno gledano, stalni pokušaji i napori grade više samopouzdanja nego povremeni uspeh“, objašnjava dr Pikard.

2. Podstičite vežbanje radi razvijanja sposobnosti

Ohrabrite svoje dete da trenira ili radi bilo šta što ga zanima, ali to činite bez pritiska na dete. “Napor uložen u vežbanje podstiče samopouzdanje, a samim tim i dalji napredak”, dodaje dr Pikard.

3. Dozvolite detetu da samostalno rešava probleme

Ako radite posao umesto dece, ona nikada neće razviti samopouzdanje da sama rešavaju probleme. Drugim rečima, bolje je da dete dobije lošiju ocenu u školi dok zapravo uči kako da pronađe rešenja i ostvari bolje rezultate nego da dobije sve same petice uz vašu pomoć.

4. Pustite dete da bude dete

Ne očekujte da se vaše dete ponaša kao odrasla osoba. “Kada dete oseti da je dovoljno dobro samo kada se ponaša kao njegovi roditelji, ovakvi nerealni standardi mogu da obeshrabre trud”, kaže dr Pikard i dodaje da visoka očekivanja vrše pritisak na dete i smanjuju samopouzdanje.

5. Podstičite radoznalost

Ponekad detetovo stalno postavljanje pitanja može biti zamorno, ali ga treba podsticati. Dr Pikard objašnjava da je postavljanje pitanja vežba koja je od velike pomoći za razvoj deteta jer to znači da dete shvata da ima mnogo stvari koje ne zna i ne razume, i da mnogo toga tek treba da otkrije. Kada dete krene u školu, prednost je ako dolazi iz porodice u kojoj se podsticalo postavljanje pitanja i pošto su mu roditelji odgovarali na pitanja, dete sada bolje razume i više sluša nastavnika. Drugim rečima, dete zna kako da uči bolje i brže.

6. Omogućite detetu nove izazove

Pokažite detetu da mali uspeh vodi do velikog uspeha, na primer, vožnja bicikla bez pomoćnih točkova. “Roditelji mogu da ‘neguju’ samopouzdanje povećanjem odgovornosti svog deteta”, objašnjava dr Pikard.

7. Izbegavajte ‘prečice’ ili izgovore za dete

„Poseban tretman dovodi do nedostatka samopouzdanja“, kaže dr Pikard i dodaje da privilegije nisu zamena za samopouzdanje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA