Karl Pikard: Zašto je samopouzdanje najveći dar koje roditelj može dati svom detetu

Psiholog i autor 15 knjiga o roditeljstvu, Karl Pikard, objašnjava zašto je samopouzdanje jedan od najvećih darova koje roditelj može dati svom detetu.

8. Nikada ne kritikujte detetov trud

Ništa neće obeshrabriti dete više od kritikovanja njegovih napora. Davanje korisnih povratnih informacija ili predloga je u redu, ali nikada nemojte reći svom detetu da radi nešto pogrešno. Ako se vaše dete plaši neuspeha jer je zabrinuto da ćete biti ljuti ili razočarani, ono nikada neće pokušati nove stvari. “Kritika roditelja smanjuje motivaciju i samopoštovanje deteta češće nego što mislimo”, kaže dr Pikard.

9. Tretirajte greške kao priliku za učenje

“Učenje na greškama gradi samopouzdanje”, naglašava dr Pikard. Ali to se dešava samo kada vi, kao roditelj, tretirate greške kao priliku za učenje i razvoj. Nemojte biti previše zaštitnički nastrojeni prema detetu. Dozvolite mu da s vremena na vreme pogreši i pomozite mu da shvati kako sledeći put može poboljšati svoj pristup zadatku. Dr Pikard smatra da bi roditelji trebalo da vide i takve situacije kao priliku da nauče svoju decu da se ne plaše neuspeha.

10. Budite otvoreni za nova iskustva

Psiholog objašnjava da roditelji imaju odgovornost da povećaju izloženost novim životnim iskustvima kako bi dete razvilo samopouzdanje u suočavanju sa velikim svetom. Izlaganje dece novim stvarima uči ih da mogu da ih savladaju, ma koliko stvari ponekad izgledale strašno ili drugačije.

11. Učite ih ono što znate da radite

Vi ste heroj svog deteta, bar dok ne budu tinejdžeri. Iskoristite tu moć da naučite svoje dete ono što znate o tome kako da misli, ponaša se i govori. Dajte dobar primer i budite uzor svom detetu. Dr Pikard kaže da deca uče samopouzdanje gledajući vas kako uspevate, jer osećaju da mogu biti poput vas.

12. Nemojte reći svom detetu kada ste zabrinuti za njega/nju

Deca često tumače roditeljsku brigu kao nedostatak poverenja, a samim tim i kao glas protiv samopouzdanja. Izražavanje roditeljskog samopouzdanja izaziva i samopouzdanje deteta“, objašnjava psiholog.

13. Pohvalite dete kada se uhvati u koštac sa poteškoćama

Život nije fer. Ponekad je teško, i svako dete će to naučiti pre ili kasnije. Kada dete naiđe na poteškoće, psiholog savetuje roditeljima da ističu ove izazove, jer će to povećati otpornost deteta. Važno je podsetiti dete da je svaki put do uspeha pun prepreka.

14. Ponudite svoju pomoć i podršku, ali ne previše

“Ako previše pomažete detetu, možete smanjiti detetovu sposobnost da samo sebi pomogne. Ponudite detetu pomoć „slučajno“, kada dete jednostavno ne naiđe na rešenje i na taj način ćete izgraditi samopouzdanje”, kaže dr Pikad.

Podeli:

Komentari