Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

kandida px

Foto: Pixabay

 • Zašto je kandida naša tema?

Odgovor se krije u jednom lepom primeru ravnoteže, ili još bolje narušene ravnoteže u prirodi. Naime, u organizmu deteta (ali i odraslih) žive bakterije – koje ne samo da nisu štetne, već imaju i neke korisne funkcije (ovo se zove saprofitna flora). Jedna od njih je da ne dozvole da se gljivice (pa i kandida) prekomerno razmnože. Dakle, postoji prirodna kontrola za gljivicu, koja odlično funkcioniše. Tu je, naravno, važna i odbrambena sposobnost deteta – stanje imunološkog sistema. Svako dete ima poseban deo imunoloških ćelija koje su zadužene za čišćenje gljivica, pa i kandide. To znači da je kandida pod dvostrukom kontrolom – korisnih «domaćih» bakterija i odbrambenog (imunološkog) sistema organizma, koji joj ne daju da se razmnoži i napravi probleme detetu.

 • Koje bolesti uzrokuje kandida kod beba?

Kada se kandida razmnoži, može da izazove bolest, koja se tada naziva kandidijaza. Kada su bebe u pitanju, najčešće mesto gde se kandida razbaškari je sluzokoža usne duplje. Tada nastaje ono što se obično zove soor, ili u narodu mlečac.

 • Zašto su bebe najpodložnije kandidijazi?

soorBebe u prvim mesecima života su naročito «prijemčive» za kandidu, tako da skoro nema deteta koje u tom dobu nije imalo soor. Uzrok je lako objasniti, jer se radi o još neformiranom (nerazvijenom) odbrambenom sistemu bebe, pa je ona veoma podložna gljivičnoj infekciji. Sa druge strane, malo dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto trpa u usta (posebno kad mu rastu zubići). Tada se, jednostavno, u organizam unose različiti mikroorganizmi, pa i gljivice.

 • Može li kandidijaza da se desi i starijima?

Kandidijaza nije «privilegija» beba. I veća deca, pa i odrasli – mogu da «zakače» kandidu. Ubedljivo prvi uzrok kandidijaze kod starije dece je prekomerna primena antibiotika širokog spektra. Čak i kada su potpuno opravdano prepisani, jedan od najčešćih neželjenih efekata antibiotske terapije je kandidijaza. Zašto? Antibiotik širokog spektra efikasno tamani bakterije koje su uzrok infekcije… ali, nažalost, ubija i dobre bakterije. Tako se narušava prirodna ravnoteža u korist gljivica, pa se kandida razmnožava i nastaje kandidijaza. Kandidi naročito prija produžena terapija antibioticima, a posebno voli takozvane jake antibiotike. Naravno, antibiotik ne «dodiruje» kandidu, tako da se ona nesmetano razmnožava, jer su stradale prijateljske bakterije (koje ne daju kandidi da se razbaškari). Kod starijih je veoma čest proliv, uzrokovan razmnožavanjem kandide u crevima.

Postoji jedna retka grupa bolesti koje se karakterišu oslabljenim imunitetom deteta. To su imunodeficijencije, a sklonost ka infekcijama je njihova glavna karakteristika. Neka od tih oboljenja dete donese sa sobom na svet, a neka su rezultat iscrpljenosti organizma drugim, dugotrajnim i teškim bolestima, koje slabe otpornost deteta. Ta deca se poslebno prate i leče, a gljivične bolesti (pa i kandidijaza) su relativno čest problem.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovana, naša beba je rođena u 33.tjednu sa 2300g i 45 cm, 7 dana je bio u inkubatoru i na sunčanju radi žutice, sada je izašao ali su nam rekli da ima gljivice i to unutra i na guzi malo i čini mi se čak da malo vidimo na tijelu, trenutno mu daju daktarin, zanima me koliko bi ta terapija trebala trajati, da li je to opasno i za koliko možemo očekivati da će ga pustiti kući?

  Odgovori na komentar
 2. Pozdrav!

  Imam sina 9 GOD puni 10 u 12 mj ……. kronicno je umoran! nema volje da igra ikakav sport !
  dosta je unazad sa rastom …visok je 126 …tezak 24 kg…..! konzumira mnogo slatko….!
  jucer smo otkrili da ima candidu….dali ima kakav lijek za ovo?prirodan lijek?

  Odgovori na komentar
 3. Postovana,
  Moja curica 8,5mes. od rodjenja koristila je waja kapi a zbog silnih alergija i atopijskog dermatitisa zadnja 3 meseca koristi Latopik probiotik.Zbog pojavljivanja svake trece zelene stolice 2 nedelje pedijatar nam je dao uput za analizu stolice.U dva uzorka nije nadjena kandida al u trecem ima u vecem broju.Inace ona ima puno gasova i stolica jako smrdi i normalne je gustine retko kad je retka.Kada treba da kaki 2h ranije je nervozana kenkavi i jako se napinje gura kada kaki sva se zacrveni,soora nema i kasno smo poceli sa cvrstom hranom .Molim vas za savet…unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani,
  Imam curicu staru 9 meseci i primetila sam da su joj noktići na nogama,tačnije samo na palčevima zadebljali i čini mi se da su malo požuteli na unutrašnjim ćoškovima,a kada ih sečem pucaju.Bojim se da nije gljivično oboljenje,jer suprug ima dosta problema sa stopalima i hoda bos po kući,iako sam ga upozirila na to,a ona je počinje da hoda i puza po celoj kući,pa da nije ‘pokupila’ od njega. Molim vas za savet!Šta da radim,čime da mažem,nebi da je vodim kod lekara samo zbog toga,jer poslednji put kad smo bili,zarazila se virusom od bolesne dece iz čekaonice,jer smo jako dugo čekali na red!Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Ukoliku noktići zaitsa menjaju boju – DERMATOLOG treba da pregleda bebu, pa da se vidi šta dalje da se radi.

   Ukoliku su noktići SAMO zadebljali, a NE lome se i NE menjaju boju – samo da se prati.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani, beba od 40 dana vec 10 ak dana konstantno place dok je hranim, odbija i flasicu i dojku, popije minimalne kolicine mleka. Na jeziku nema belih naslaga, ali na nepca su joj bijela pi malo. Da li moze biti kandida u pitanju? Sta vi mislite sta se sesava sa bebom?

  Odgovori na komentar
  • To zaista može.biti gljivična infekcija – candida. Druga mogućnost je da.se krenuli zubići.

   Ipak, najsigurnije je da bebu pregleda Vaš pedijatar i da se ovo reši.

   Odgovori na komentar
 6. Poštovani,kćerki je na brisu grla pronađena candida u velikom broju. Pedijatar je nakon pregleda rekao da nema bjelicaste naslage u ustima i grlu,prepisao je nistatin kapi. Dajemo joj još i BioGaia probiotik. Stolice su joj uredne. Šta nam Vi preporučujete? Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 21 od 28<<<1920212223>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA