Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

kandida px

Foto: Pixabay

 • Zašto je kandida naša tema?

Odgovor se krije u jednom lepom primeru ravnoteže, ili još bolje narušene ravnoteže u prirodi. Naime, u organizmu deteta (ali i odraslih) žive bakterije – koje ne samo da nisu štetne, već imaju i neke korisne funkcije (ovo se zove saprofitna flora). Jedna od njih je da ne dozvole da se gljivice (pa i kandida) prekomerno razmnože. Dakle, postoji prirodna kontrola za gljivicu, koja odlično funkcioniše. Tu je, naravno, važna i odbrambena sposobnost deteta – stanje imunološkog sistema. Svako dete ima poseban deo imunoloških ćelija koje su zadužene za čišćenje gljivica, pa i kandide. To znači da je kandida pod dvostrukom kontrolom – korisnih «domaćih» bakterija i odbrambenog (imunološkog) sistema organizma, koji joj ne daju da se razmnoži i napravi probleme detetu.

 • Koje bolesti uzrokuje kandida kod beba?

Kada se kandida razmnoži, može da izazove bolest, koja se tada naziva kandidijaza. Kada su bebe u pitanju, najčešće mesto gde se kandida razbaškari je sluzokoža usne duplje. Tada nastaje ono što se obično zove soor, ili u narodu mlečac.

 • Zašto su bebe najpodložnije kandidijazi?

soorBebe u prvim mesecima života su naročito «prijemčive» za kandidu, tako da skoro nema deteta koje u tom dobu nije imalo soor. Uzrok je lako objasniti, jer se radi o još neformiranom (nerazvijenom) odbrambenom sistemu bebe, pa je ona veoma podložna gljivičnoj infekciji. Sa druge strane, malo dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto trpa u usta (posebno kad mu rastu zubići). Tada se, jednostavno, u organizam unose različiti mikroorganizmi, pa i gljivice.

 • Može li kandidijaza da se desi i starijima?

Kandidijaza nije «privilegija» beba. I veća deca, pa i odrasli – mogu da «zakače» kandidu. Ubedljivo prvi uzrok kandidijaze kod starije dece je prekomerna primena antibiotika širokog spektra. Čak i kada su potpuno opravdano prepisani, jedan od najčešćih neželjenih efekata antibiotske terapije je kandidijaza. Zašto? Antibiotik širokog spektra efikasno tamani bakterije koje su uzrok infekcije… ali, nažalost, ubija i dobre bakterije. Tako se narušava prirodna ravnoteža u korist gljivica, pa se kandida razmnožava i nastaje kandidijaza. Kandidi naročito prija produžena terapija antibioticima, a posebno voli takozvane jake antibiotike. Naravno, antibiotik ne «dodiruje» kandidu, tako da se ona nesmetano razmnožava, jer su stradale prijateljske bakterije (koje ne daju kandidi da se razbaškari). Kod starijih je veoma čest proliv, uzrokovan razmnožavanjem kandide u crevima.

Postoji jedna retka grupa bolesti koje se karakterišu oslabljenim imunitetom deteta. To su imunodeficijencije, a sklonost ka infekcijama je njihova glavna karakteristika. Neka od tih oboljenja dete donese sa sobom na svet, a neka su rezultat iscrpljenosti organizma drugim, dugotrajnim i teškim bolestima, koje slabe otpornost deteta. Ta deca se poslebno prate i leče, a gljivične bolesti (pa i kandidijaza) su relativno čest problem.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, imam dete od 18 meseci nedavno je utvrdjeno prisustvo kandide u stolici. Stolica je uredna, jedini problem su veliki bolovi u stomaku zbog kojih se budi nocu. Uveli smo dijetu i Nistatin kapi ali njemu nije bolje, prosle su tek 2 nedelje. Da li je to normalno i kada mogu ocekivati poboljsanje? Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
  • Kada NEMA prolivastih stolica, NEMA potrebe za terapijom, OSIM za davanjem probiotika!

   Izuzetno su male šanske da su opisane kolike vezane za candidu – kada nema vodenih i sluzavih stolica. Svakako, probiotik NE može da smeta – naprotiv!

   Odgovori na komentar
 2. Postovani, moj sin ima 2 godine, u stolici mu je izolovana Candida 12 kolonija, nas pedijatar nam je dao da koristimo probiotik Linex po jednu kapsulu naredne dve nedelje i dao nam je sirup i tabletice za poboljsanje imuniteta, i da jedno vreme ne konzumira mlecne proizvode. Za dve nedelje da ponovimo analizu. Da li je dobra ova terapija i da li je ovo puno izolovanih kolonija?

  Odgovori na komentar
  • Ako dete NEMA proliva NIKAKVA terapija nije potrebna i ovaj nalaz NE treba ponavljati.

   Ukoliko ima vodenih ili sluzavih stolica – probiotik treba uzimati 10 do 14 dana

   Odgovori na komentar
 3. Dobar dan!imam bebu od tri meseca,vec smo ispili jednu turu nistatina 10 dana propratno uz biogaju ,i kada smo uradili kontrolni nalaz,i dalje ima kandidu u velikom broju !s tim da skoro pri svakom podoju ima proliv,sta raditi?hvala unapred

  Odgovori na komentar
 4. Moja beba od 15 meseci ima kandidu u stolici u velikom broju. Pojavila se posle antibiotske terapije lečenja urinarne infekcije. Pedijatar je rekao da koristimo eventualno neki probiotik i da kandida nije ništa strašno. To je bilo pre tri nedelje, sada beba ima i proliv i povraćanje zadnjih 6 dana i nervozna je jako, odbija mleko, noću se budi i prevrće. Ima nesvarenu hranu u stolici od kad ima proliv. Da li postoji neko posebno mleko koje mogu da piju bebe sa kandidom? I da li postoji neki lekić za bebe tog uzrasta koji može da pomogne u suzbijanju kandide? Inače smo izbacili iz ishrane sve što godi kandidi, eto sem mleka. I koji je dobar probiotik za kandidu? Koristili smo Ivančić i Sinovi, Bulardi i Multilac. Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
  • Da se nastavi davanje ProbioticForte-a. Istresete sadržaj kapsule u kašičicu vode, jednom dnevno, bar 2 nedelje u kontinuitetu.

   Ako za 3 do 4 dana nema boljitka – da se obavi kontrolni pregled.

   NEMA “posebnog” mleka za lečenje kandide.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani, mom sinu koji ima godinu dana je uradjena analiza stolice i nalaz je sledeci: kvasnice umeren broj (prve dve stolice), kvasnice mali broj (treca stolica). Rutinskom kultivacijom kvasnica na selektivnim podlogama nije moguće razlikovati Candida spp.
  Da li svaka stolica ima odredjen broj gljivica ili postoji nalaz gde uopste nema gljivica? Sta znaci to da rutinskom kavitacijom nije moguce razlikovati kandidu? (jel su te gljivice (mali broj) u stolici kandida ili postoje i neke druge?)
  Na osnovu nalaza dobili smo Multilac probiotik i uveli su nam dijetu bez mleka i glutena.

  Odgovori na komentar
 6. Postovani sin ima godinu dana vec 8dana ima retke stolice. oko 10puta dnevno cas su kasaste cas vodene i ima povisenu temperaturu i malo crveno grlo uradili smo analizu stolice i ima candidu u velikom broju pedijatar nam je prepisao enterofuril sirup,bulardi probiotik i palitreks sirup koristili smo par dana al nije pomoglo cak mu se pojavila i krv u stolici malopa umesto bulardija dobili smi biogaju kapi.postovani molila bih vase misljenje

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,moja beba ima deset dana i u ustima su pocele da se javljaju bele naslage,takodje i na desni,gazom i rastvorom sode bikarbone se to lako skida,medjutim manje spava,budi se na sat vremena i vidno se meskolji dok spava sa propratnim placom. Takodje me zanima vase misljenje u pitanju crvenila oba oka koje ima od rodjenja,stavljam mu TOBREX kapi 3 puta na dan,mada u upustvu pise da nije namenjeno bebama ispod godinu dana,lek su mi dali u bolnici? stolica je uredno zuta.

  Odgovori na komentar
  • Tobrex NIJE za Vašu bebu!
   U nekoj od većih apoteka uzmite 3% bornu kiselinu za oči, pa ispirajte oči nekoliko puta na dan. Ako za 3 do 4 dana nema boljitka – da se obavi pregled.

   Za soor (candidu) u istoj apoteci potražite 0.5% rastvor genciane (Gentiana violet), pa da se nanese na jezik i sluznicu usta, posle obroka 4 do 5 puta na dan, bar 7 do 10 dana

   Odgovori na komentar
Strana 19 od 28<<<1718192021>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA