Kako vaspitati saosećajno dete?

Ako želimo da naša deca poseduju empatiju i postanu moralne osobe, tako ih moramo i vaspitavati. Evo šta o tome kaže Richard Weissbourd, psiholog sa Harvarda koji je sproveo studiju pod nazivom „Budimo brižniji“ a koja ima za cilj da pomogne deci da nauče da budu ljubazna i saosećajna.

empatija
  1. Pokažite deci širu sliku

Zašto? Skoro sva deca brinu o malom krugu svojih porodica i prijatelja. Pokušajte usmeriti dete da brine o nekome izvan tog kruga, kao što je neko ko ne ide u njegov razred, ne govori dobro jezik ili živi u dalekoj zemlji.

Kako? Deca treba da nauče da zumiraju tako što pažljivo slušaju o događanjima u neposrednom okruženju. I da uoče one koji su ranjivi. U ovom globalnom svetu deca moraju da razviju zabrinutost za ljude koji žive u različitim kulturama i zajednicama, a spadaju u ranjive kategorije.

Primer:

  • Uverite se da su  vaša deca  zahvalna  svim ljudima u svakodnevnom životu, kao što je vozač autobusa ili konobarica.
  • Ohrabrite decu da se brinu za one koji su ranjivi. Na primer, dajte deci neke jednostavne ideje kako da pomognu i  pruže utehu nekom koga zadirkuju
  • Koristite novine ili TV priče da ohrabrite svoje dete da razmišlja o teškoćama sa kojima se suočavaju deca u drugoj zemlji.
  1. Budite moralni uzor i mentor

Zašto? Deca uče moralne vrednosti gledajući dela odraslih koje oni poštuju. Oni takođe uče vrednosti razmišljanjem o moralnim dilemama odraslih. Npr.  “Da li da pozove novog komšiju na  rođendan iako ga moj najbolji prijatelj ne voli?”

Kako? Biti moralni uzor i mentor znači da moramo da vežbamo iskrenost, poštenje, i brigu. Ali to ne znači biti savršen sve vreme. Da bi nas deca poštovala, moramo da priznamo svoje greške i nedostatke. Takođe treba da poštujemo dečja razmišljanja, i zato ih treba slušati da bi smo iz njihove perspektive videli kako žele da se angažuju za druge.

Može i ovako:

  • Uvedite model brige za druge čineći uslugu zajednici – najmanje jednom mesečno. Još bolje, da ovu uslugu činite zajedno sa svojim detetom.
  1. Budite podrška detetu u upravljanju  destruktivnim  osećanjima

Često je briga prema drugima pritisnuta osećajima ljutnje, stida, zavisti ili drugih negativnih osećanja.

Kako? Moramo naučiti decu da su sva osećanja dobra, ali da određeni modeli ponašanja nisu dobri. Moramo ih naučiti kako da na produktivni način nose snažne emocije. Naučite dete da imenuje emociju i prođite sa njim put do rešavanja konflikta. Važno je postaviti zdrave i razumne granice za koje će dete shvatiti da su postavljena iz ljubavi.

Može i ovako:

Evo jednog jednostavnog načina kako da naučite dete da se smiri. Neka prvo udahne na nos, potom izdahne na usta. Tako nekoliko puta. Vežbajte kada je dete mirno. Kada se desi situacija da je dete uznemireno, podsetite ga na vežbu disanja. Posle nekog vremena, samo će početi da primenjuje vežbe disanja u cilju savladavanja negativnih emocija.

Priredila: Ivona Jovanović

Izvor: Washington post

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA