Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. violeta says:

  zelela bih da znam moje dete jako puno spava celu noc ustane ujutru nakon pola sata opet zaspi i spava jos tri sata vremena po meni je to jako puno… ima 3godine.. i samo se drzi u ruke sva je bezvoljna neznam sta da radim… molim za pomoc….

 2. Filip demirivic says:

  Moja beba kasa ima sajam kako da joj pomognem pomozitemi ima sedam meseca

 3. ana says:

  Moj brat ima suvi kasalj vec mesec dana,dala sam mu sirup antitusik ali opet isto,on ima 9godina

 4. Srdjan says:

  Cerkica ima 3godine receno mi je od strane pedijatra da ima suvi kasalj koji traje vec godinu ipo vodio na more dajem caj od zalfije itd. da joj popravim stanje od lekova nista nismo dobili, moze neki savet

  • MojPedijatar says:

   Kad kašalj ovako dugo traje ima smisla da se urade alergo-testovi. Nije to hitno, ali bi pomoglo danse proceni UZROK produženog kašlja.

 5. Adrijana says:

  Cerkica ima 8 meseci. Imala je virus kada je par dana imala temp i do 39 6. Bili na institutu. Virus dobili terapiju. Ali izgleda da je usput ookuoila jos kohi virus. Sada dosta kaslje “skripi” i bas je mnoogo muci. Inhaliram je 3x 4kapi berodual i 4 ml fiomzioloski. I tako 4-5 dana. I izmedju vrlo cesto samo fizioloskim. Cistim po ceo dan i nosic. Ume da povrati sto je taj slajm sto je muci. Sve ovo nije dovelo do poboljsanja cak mi deluje i gore. Molim za 1 pregleda postalo gore.

 6. Kivi says:

  Postovani, u pitanju je decak star tacno godinu dana koji ima suvi, nadrazajni kasalj od sinoc. Apetit normalan, nema temperaturu. MMR vakcinu bi trebalo da primi u sredu. Da li ce to odloziti vakcinaciju i da li postoji neki nacin da mu pomognemo i olaksamo?
  Hvala unapred na odgovoru.

 7. Mile says:

  Sta dati detetu kod nadrazajnog kaslja? Nema temperaturu, grlo nije crveno nos skoro suv nije curenje iz nosa uzrok kasljanju, a kasalj traje vec tri nedelje. Pedijatar je pregledao dete ima malu aftu u grlu i prepisao tatum verde za sisanje cini mi se da je gore. A presing pije 5 ml 1 dnevno. Dete ima 8 god.

Strana 12 od 18<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA