Kako roditelji nenamerno doprinose anksioznosti svog deteta

Kada deca osećaju blagi strah, to je normalna pojava. Ipak, ukoliko taj strah postane preteran , dete previše brine, a to ga onemogućava da funkcioniše u svakodnevnom životu, treba sagledati problem i pomoći detetu da prevaziđe isti. Roditelji mogu biti deo problema ili deo rešenja.

zabrinutost

Preuveličavanje prednosti

Da, rekli smo da se fokusiramo na dobre stvari, prednosti , ali treba voditi računa da naša očekivanja ne donesu više anksioznosti. Ako stalno govorite da je vaše dete na putu za studije ili da će biti olimpijski gimnastičar, na kraju se pozitivna afirmacija pretvara u pritisak. Preterano velika očekivanja mogu stvoriti nervozu upravo tamo gde je nekada bila radost i lično ispunjenje.

Oblikovanje roditeljstva

Verovatno ste podsticali kod deteta dobre vrednosti, i to nije za osporavanje, ali ne treba biti previše vezan ni za vrednosti, da se dete ne opterećuje previše njima. Bilo je tragičnih slučajeva mladih. Deca ponekad donose loše odluke. Poznati su slučajevi kada je dete  u tinejderskom dobu postavilo golišavu sliku na internet , nakon toga se pokajalo ali pomisao da porodica sazna izgledalo je kao sudbina gora od smrti. Neka vaša deca znaju da su vrednosti važne, ali i vi shvatite realnost iskušenja sa kojima se suočavaju.

Ne dozvolite da se dete u buri svojih dešavanja plaši da vam se poveri,  jer se boji osude.

Krijete svoje  svoje probleme

Mi svi volimo da zaštitimo  decu od anksioznosti tako što ih ne opterećujemo  našim problemima. Ako smo u finansijskom problem ili u problem sa partnerom, mislimo da je bolje da dete ne zna. Ali oni znaju. Oni odlično opažaju. Ipak, kada ne znaju celu priču, mogu iskonstruisati i veći problem nego što objektivno jeste. Da li treba da očajavamo na ramenu deteta? Naravno, da ne… Ali ne boli da budete iskreni.

Time što ćemo sa njima da podelimo da smo zabrinuti i načinom kojim ćemo rešavati problem utabaćemo stazu kako da se izbore sa zabrinutošću.

Priredila: Katarina Savić

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA