Laktacija: Kako povećati količinu mleka

Majčino mleko je najsavršenija hrana jer je prilagođeno potrebama bebe. Dojenjem se ostvaruje veza između majke i bebe, emocionalna stabilnost i pospešuje imunitet. Majčino mleko je bakteriološki ispravno i sterilno, a sisanje omogućava pravilan rast i razvoj.

Laktacija

Foto: Flickr

Istrajnost

Za uspešno dojenje, potrebno je od samog porođaja ispoštovati neka pravila kako bi mleko počelo da se stvara u dovoljnoj količini. Većina majki je zdrava, sposobna da doji i to treba da radi.

Hranjenje treba započeti pola sata nakon rođenja i nikada ne čekati duže od 6 sati. Sisanje je kod zdravog novorođenčeta refleksna radnja, koja se uspostavlja do 32. nedelje trudnoće. To nikako ne znači da se beba rađa „naučena“ ali svakako ima dobru predispoziciju da uz „trening“ nauči dobro da sisa. U početku to ne ide baš sjajno, beba se brzo umori, zasiti, zaspi, ali je potrebna velika istrajnost da se mama i beba naviknu jedno na drugo.

Podoj na zahtev kod novorođenčeta

Novorođenče se doji na zahtev, tj. kada god zatraži. Podoji na zahtev pokreću stvaranje mleka. Zbog toga treba insistirati na baby friendly porodilištima u kojima su mame i bebe zajedno i imaju priliku da započnu pravilnu stimulaciju stvaranja mleka od najranijeg perioda.  Bebu u prvim nedeljama života ne treba uobročavati nego joj dati da jede kad god poželi, Ne sme se zaboraviti i na noćne podoje, bez kojih se dojke mogu prepuniti, a njihovim preskakanjem će se i manje mleka stvarati.

Što više sisa, više se mleka proizvodi

Već posle prve-druge nedelje počne da se stvara onoliko mleka koliko beba pojede. Proizvodnja mleka /laktacija/ je stimulisana potražnjom od strane bebe: što više dete sisa, više mleka se proizvodi.  Potrebno je i pet-šest nedelja kako bi se dete uobročilo. Ono što je jako važno u ovom periodu je da se bebi daje da pojede svo mleko iz jedne dojke do kraja pa tek onda da se predje na drugu dojku. Na ovaj način beba bolje napreduje a stimuliše se i veće stvaranje mleka.

Podoji na zahtev, raznovrsna ishrana  i odmor

Za mamu je u ovom periodu važno da odmara kad god je u prilici i da bude rasterećena i  smirena i da veruje u uspeh. Nijedan početak nije lagan a ovaj zahteva puno truda. Preporuka je da se izbegne dohrana u prvim danima kako bi se mehanizam stvaranja mleka uspostavio, jer dodavanjem dohrane pravi se manja količina mleka od onoga što je bebi potrebno.

Svaka mama želi da ima dovoljno mleka za svoju bebu i da može da je nahrani koliko je bebi potrebno.  Ima raznih priča o tome što povećava laktaciju; pivo, određeni čajevi, sokovi, med.. a ono što i mame znaju je da  baš to pomoglo.

Najvažnija osnova za stvaranje dovoljne količine mleka su podoji na zahtev i zdrava raznovrsna ishrana.  Potrebe za energijom kod dojilja su nešto veće nego za vreme trudnoće pa je potrebno povećanje energetskog unosa za 300-500 kcal dnevno. Ovu količinu zameni šolja mleka ili jogurta, kuvano jaje i jedno parče hleba dnevno. Zbog toga što majke žele što pre da vrate težinu pre trudnoće, dolazi do smanjene proizvodnje mleka, pa se stroge dijete tokom dojenja ne preporučuju.

Podeli:

Komentari

 1. Sanja says:

  Bas kad je ova tema u pitanju, interesuje me jedna stvar. Naime, porodila sam se u martu i dojim bebu, naizmjenicno iz obje dojke, mlijeka ima, beba napreduje, da bi negdje krajem septembra mlijeko u desnoj dojci pocelo da jenjava i ta ista dojka se smanjila za dvije velicine od lijeve (moj odokativni sud). Mlijeka ima, nije u potpunosti prestala laktacija u toj dojci, ali je veoma malo, pa sam ja naravno odmah posumnjala da nesto nije u redu i otisla na pregled, i sve je u redu. Ono sto je isto bitno reci da je iz te dojke refleks otpustanja mlijeka bio konstantan, kada beba sisa na lijevoj dojci, iz desne je curilo mlijeko, isto je i kada sisa na toj, ako kojim slucajem prekine sisanje iz nje curi mlijeko u mlazu. I sad isto zna da curi mlijeko, tj.refleks otpustanja mlijeka je prisutan, ne stalno, ali se desi. Pa eto mene zanima, s obzirom da je pregled pokazao da je sve u redu, da li vi mozda znate razlog smanjenja dojke? Inace, ovo mi je druga beba, prvo dijete sam dojila 13 mjeseci, tako planiram i drugo. Moram jos da napomenem da im je oboma vise odgovarala lijeva dojka. E sad, mene kao zenu zanima da li ce to ostati trajno stanje, jer je bukvalno kao izduvan balon!? Hvala unaprijed. Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Kad je pregled pokazao da je sa dojkom sve ok – ovo NE treba da Vas brine! To jeste relatovno retka pojava, ali se dešava…najvažnije je da Vaša beba lepo jede i napreduje i da Vi nemate problem sa tom dojkom.

 2. Dragana says:

  Postovanje, mene zanima da li ishrana utiče na količinu proizvedenog mleka ili samo na kvalitet. Ako sam dobro razumela, u prvih par nedelja je jako bitno da se uspostavi laktacija i da beba sisa na zahtev,sto sam i činila. Uz puno truda hvala bogu, beba super napreduje. Nakon tri ipo meseca susrecem se sa situacijom gde nemam Bog zna kakav apetit. Jedem. Doručak ručak večera. Između neko voće , uglavnom raznovrsno i zdravo. Slatko ne jedem pa me zanima da li to može uticati na eventualno smanjenje mleka? Beba i dalje sisa na zahtev, deluje mi da joj prija mleko a i od rodjenja je dobio malo više od duple kilaze sa porodjaja. Pozdrav. Hvala unapred

 3. Zineta says:

  Poštovanje prije tri mjeseca sam se porodila doila sam bebi do 2 mjeseca i osjetila sam da mljeka ima manje prije 1 mjesec uopste ne nadolazi mi a voljela bi da nastavim šta trebam da uradim da napomene imala sam nekad davno operaciju ispod pazuha zljezdi pa da nije do toga jer ova dva mjeseca je mlijeko curilo ispod obje strane pasduh

  • MojPedijatar says:

   Dajte bebi koliko mleka imate, ostalo neka bude dohrana.
   Trebalo bi da jedete hranu bogatu proteinima, pijete što više tečnosti i odmarate kada beba spava.
   Uzmite i čaj za dojilje.

   Molimo vas da za pitanja pedijatru umesto comentara koristite nas portal, opciju Pitajte pedijatra http://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra/


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA