Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa bubuljicama

Mnogi tinejdžeri imaju bubuljice i zbog toga su veoma uznemireni. Uglavnom nastaju zbog hormonskih promena i to je sastavni deo odrastanja koji moramo prihvatiti.

Kako ukloniti bubuljice sa lica

Pored kozmetičkih tretmana ne treba eliminisati svakodnevne obavezne rituale, koji takođe mogu pomoći da se uklone bubuljice. Ne samo to, već da se dugoročno reši ovaj problem, pomogne deci da ga prevaziđu i vrate čisto i glatko lice.

Bubuljice se kod tinedžera mogu ukloniti na više načina:

  • redovno umivanje,
  • čišćenje lica prirodnim kozmetičkim sredstvima,
  • ne dodirivati lice prstima,
  • korigovanjem ishrane – zdravi i nemasni obroci,
  • odlaskom kod dermatologa koji će prepisati posebne preparate i terapiju.

Redovno umivanje

Deci se mora usaditi navika o ličnoj higijeni, ne samo za umivanje već i za tuširanje, menjanje garderobe, da ne grickaju nokte i mnoge druge. Na licu se preko dana skuplja mnogo prljavštine koja u kombinaciji sa znojem može da zapuši pore i podstakne stvaranje bubuljica.

Deca bi trebalo da praktikuju umivanje najviše dva puta dnevno, kako im se koža ne bi navikla na prekomerno lučenje prirodnih masnoća i sebuma. Za uklanjanje bubuljica proveren je prirodni sumporni sapun, koji veoma brzo suši i uklanja sve bubuljice sa lica. Ovaj sapun nije prijatnog mirisa, ali je veoma efikasan i sve majke ga rado kupuju svojim tinejdžerima.

Prirodna kozmetika za čišćenje lica

Nema potrebe stavljati na lice dodatna ulja ili kreme. Dečija koža je mlada i sveža i brže će se oporaviti ako ne trpi nikakve hemikalije, ulja i kreme. Dovoljno je prirodnim hidrantom svako veče pred spavanje osvežiti lice.

Ne dirati lice rukama

Vaše dete će sigurno doći u iskušenje da pipne i stiska bubuljice kako bi one pukle, jer misli da će ih se tako rešiti. Ne dozvolite da to uradi!

Pokušajte da mu slikovito obasnite šta će se desiti ako to radi. Ruke su uvek prljave i moraju se držati podalje od lica, jer će tako vrlo lako prljavština sa prstiju doći u dodir sa kožom lica i porama, pa mogu učiniti da lice izgleda mnogo gore nego ranije.

Stikanje može da izazove upalu kože, upravo zato što je koža u pubertetu nežna i veoma osetljiva. Gnoj iz bubuljica može doći u dodir sa ostatkom lica, a u kombinaciji sa bakterijama može nastati infekcija.

Zdrava ishrana

Zdrava hrana je bitna za pravilan razvoj i rast dece, a voće i povrće bogato vlaknima je obavezno. Ako vaše dete svakog dana redovno jede sveže voće i povrće, to će doprineti zdravom funkcionisanju digestivnog trakta i normalnom varenju hrane. Takođe obavezno je da pije dosta vode, kako bi telo samo izbacilo što više toksina.

Spremajte deci zdrave obroke, naučite ih zašto je zdrava riba, koliko su mlečni proizvodi bitni za zdravlje. Nemojte tolerisati ako vaši tinejdžeri svake večeri kupuju za večeru pljeskavice i peciva iz fast-food-ova, jer to je hrana koja nadima, goji i ne pomaže kod uklanjanja bubuljica.

Odlazak kod dermatologa

Tretmani čišćenja bubuljica i akni podrazumevaju odlazak kod dermatologa i kozmetičara, a to je podjednako važno u njihovim godinama kao i svakodnevna higijena kućna nega tela. Ako se one pravilno i pravovremeno uklone opasnost od ostanka ožiljaka i fleka po licu je minimalna.

Takođe, odlaskom kod dermatologa pokazujete detetu vašu zainteresovanost i zabrinutost za taj problem, što je jako bitno da ono oseti, kako bi se osećalo sigurno. Potrudite se i da prihvati dermatologa, da ne doživljava terapije kao čištu obavezu, već kao metodu i način koji će mu otkloniti bubuljice.

Budite istrajni do samog kraja, jer stpljenje je najjače sredstvo u borbi protiv bubuljica. Pokažite vašim mlađim ukućanima da ih razumete u potpunosti. Počnite od toga kako ste vi prošli taj period života i šta vam je pomoglo.

Pubertet je vreme promena, konfuzije, emocionalih uspona i padova, kada deca uče kako da prihvate svet oko sebe i kako da budu prihvaćeni. Zato je važno da se naoružate jakom dozom stpljenja, jer put oporavka zna biti veoma trnovit ne samo za vaše dete, već i za vas.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA