Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa bubuljicama

Mnogi tinejdžeri imaju bubuljice i zbog toga su veoma uznemireni. Uglavnom nastaju zbog hormonskih promena i to je sastavni deo odrastanja koji moramo prihvatiti.

Foto: Flickr

Jedan od razloga je i genetska predispozicija za nastanak bubuljica, ali mogu nastati i kada veća količina sebuma, odnosno masnoće i prljavštine zapuši pore na licu.

Najčešće se pojavljuju u vidu crvenih zapaljenja na koži, velike su, natečene i pune gnoja. To nisu zrele bubuljice i mogu biti veoma bolne ako se stiskaju. Tokom perioda puberteta skoro svako dete prođe fazu bubuljica, međutim one znaju biti veoma nezgodne i neprijatne. Ali dobra stvar je da postoji rešenje i da se one kod tinejdžera mogu lako ukloniti.

Mladim ljudima je izgled veoma važan, pa je kod većine tinejdžera prvi kontakt sa bubuljicama stresan i stvara im neprijatan osećaj. Deca koja imaju akne i bubuljice su često ignorisana, ismevana i teže stvaraju prijateljstva u svojoj sredini (školi). To dovodi do toga da se povlače u sebe pa kasnije postaju introvertne osobe.

 

Kako deca doživljavaju prve bubuljice

Deca bubuljice na licu doživljavaju mnogo drugačije nego odrasli ljudi. Devojčicama je u pubertetu najvažniji lep izgled i lepo čisto lice, a bubujice doživljavaju kao smetnju i veliki problem. Najvažnije im je tada da budu mladi i lepi, kako bi se svima dopali i bili omiljeni u društvu.

Tinejdžeri su i veoma često uznemireni u periodu kada počnu da im izbijaju bubuljice, jer ne znaju kako da se izbore sa ovim estetskim problemom. To može dovesti do još jednog problema, a to je povlačenje u sebe, pasivnost, nezainteresovanost, tihi bes i patnja, što stvara rizik od pojave ozbiljnijih psihičkih stanja i poremećaja.

Ono što tinejdžeri žele je rešenje za uklanjanje bubuljica sa lica, a tu je pomoć roditelja presudna. Da bi sve imalo smisla a pomoć koja im se nudi bila delotvorna na scenu stupate vi, da pomognete svom detetu da se izbori i ukloni neželjene promene na licu za vreme pubertetu u vidu akni.

Sigurno su vam ovakve situacije poznate! Imali ste prilike da se kao roditelj susretnete sa ovakvom situacijom, da je vaše dete sada u pubertetu i primećujete drugačije ponašanje. Budite mu prijatelj i pružite potrebnu pomoć kako bi se izborilo sa bubuljicama ili drugim problemima u svom izgledu.

Bubuljice ne prolaze preko noći, ali da bi vaša deca imala lepo i čisto lice potrebna je prvenstveno pravilna nega lica, ali i jako puno priče, truda, strpljenja i volje.

Period adolescencije je komplikovan period života dece, a mi roditelji imamo važan zadatak – da decu u potpunosti razumemo, kako bi im pomogli. Najvažnije je da se spustimo na njihov nivo, da razgovaramo i pokušamo da razmišljamo upravo na način kako i oni razmišljaju.

Ovaj period odrastanja podelićemo na tri grupe po godinama:

  • od 10 do 13 godina – početak puberteta kada je uticaj roditelja i dalje veliki, ali se tada deca prvi put suočavaju sa brojnim promenama ili problemima u školi, sklapaju nova prijateljstva i slično;
  • od 14 do 16 godina – deca polako formiraju svoje stavove i karakter, mogu kao odrasle osobe da razgovaraju sa roditeljima ali ne dozvoljavaju da se mnogo mešaju u privatan život zbog čega nastaju i konflikti, zatim sklapaju nova prijateljstva i prve emotivne veze;
  • od 17 do 21 godina – u ovom periodu deca donose ozbiljne i važne životne odluke o karijeri, školovanju i daljem obrazovanju, poslu i može se reći da su već formirane ličnosti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA