Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa bubuljicama

Mnogi tinejdžeri imaju bubuljice i zbog toga su veoma uznemireni. Uglavnom nastaju zbog hormonskih promena i to je sastavni deo odrastanja koji moramo prihvatiti.

Evo kako vašoj deci možete da pomognete.

Bubuljice posmatrajte kao problem

Bubuljice na licu vašeg deteta su problem koji se mora rešiti aktivnim učešćem. Nisu samo prolazna smetnja koja će se rešiti sama od sebe, pa ih tako i tretirajte. A svaki problem je moguće i rešiti, u ovoj situaciji u saradnji sa vašim detetom. Obavezno razgovarajte o ovoj temi, objasnite da se pojavljuju samo tokom puberteta i da su prolazne. Takođe, jako je važno da znaju zbog čega one nastaju i kako mogu da se uklone.

Podsećajte dete da čisti lice

Dečaci češće zaboravljaju na svoje svakodnevne rituale – umivanje, češljanje kose, pranje zuba, a isti je slučaj kada su u pitanju preventivne terapije. Zbog toga je problem bubuljica i akni kod dečaka relativno češći. Međutim, devojčicama se ovo retko kada dešava i one mnogo više vode računa o svom izgledu, zbog čega i dramatičnije doživljavaju bubuljice na svom licu.

Olakšajte život deci

Tinejdžeri drugačije doživljavaju lične situacije nego odrasli ljudi i uglavnom je to u njihovim glavama mnogo strašnije nego što zapravo jeste. Pokušajte da ih kao roditelj zaštitite i eventualno poštedite od stresnih situacija. U njihovim godinama i najmanji stres dovodi do pojave novih ili širenja postojećih bubuljica.

Pratite kako se vaše dete ponaša

Posmatrajte svje dete i pratite kako se ponaša, jer će lako doći u iskušenje da cedi i stiska bubuljice. Važno je da mu pravilno objasnite šta se može desiti ako čačka lice i da može imati mnogo više štete nego koristi. Predočite mu da postoje načini kojima se može izboriti sa tim i šta sve treba da radi kako bi se što pre one izgubile. Stiskanje bubuljica može samo da dovede do nastanka novih, mogu da ostanu ožiljci i gotovo ukek dolazi do jake upale kože.

Podignite deci samopouzdanje

Tokom puberteta tinejdžeri su veoma osetljivi i sama pomisao na to da imaju bubujice ili akne na licu značajno utiče na njihovo mišljenje o sebi, odnosno utiče da se osećaju loše. Svoj fizički i estetski izgled stavljaju u prvi plan, a ukoliko nisu zadovoljni dolazi do smanjivanja samopouzdanja. Vaša uloga je jako bitna jer roditelj svom detetu najbolje možete podići samopouzdanje.

To nije slučaj samo sa decom već i sa odaslima, ali je kod dece to mnogo izraženije i dramatičnije, jer su to godine života kada svako dete formira svoju ličnost, karakter i gradi mišljenje o sebi.

Istraživanja su pokazala da bubuljice i akne dovode do pojave depresije i anksioznosti, koje kasnije nestaju njihovim uklanjanjem, odnosno adekvatno lečenje povećava samopouzdanje i smanjuje depresiju i anksioznost.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA