Kako pomoći detetu da se izbori sa jesenjim virusima?

Aktuelno jesenje pitanje: odakle ovolike virusne infekcije? Veliki broj dece se muči sa jesenjim virusima – jedni kašlju nedeljama, drugi povraćaju i imaju proliv, a treći nikako da se izbore sa visokim temperaturama.

Foto: Pixabay

Taman se dete oporavi, par nedelja bude dobro, pa opet sve ispočetka – neki novi virus, opet kod pedijatra, pa terapija, a neka deca “zaglave” u bolnici!

Kad se vratimo par decenija u prošlost stvarno nije bilo ovako! Tada su kolektivima uglavnom postojale tri do četiri infektivne bolesti: upala grla, kašalj, poneki proliv i grip kad dođe zima. Sve se to nekako brzo lečilo, a virusi obično trajali u skladu sa starom izrekom “sedam dana bez terapije, a nedelju dana uz uz lekove”. Deca su se nekako ređe razboljevala – bilo je onih osetljivih mališana koji su češće odsustvovali iz vrtića ili škole, ali je ogromna većina dece retko viđala pedijatra.

Sada je nekako sve drugačije, virusne infekcije se “vuku” nedeljama, čekaonice su prepune, baš kao i dečje bolnice. Tako je svake jeseni.

Mnogo je pitanja roditelja koje pokriva ovo sa početka teksta, pa idemo redom:

Zašto detetu stalno curi nos i kašljuca nedeljama kašlje, a nema visoke temperature?

Postoji ogroman broj – preko 200 tipova virusa koji napadaju disajne organe dece! Na žalost, među tim virisima nema unakrsnog imuniteta.

To znači da dete može da dobije virus tip 12, pa za nekoliko dana (posle ozdravljenja) “zaradi” tip 24, pa 8, pa 101 i tako do proleća! Iako se radi o različitin tipovima virusa ono imaju iste ili slične simptome, pa se roditeljima čini da je dete stalno bolesno “od istog virusa”, a zapravo se radi o serijskoj infekciji. Srećom, kod ogromne većine dece se radi o bezazlenim prehladama, koje veoma retko izazivaju komplikacije. Slivanje sekreta iz nosa u grlo izaziva kašalj, ali većina dece ipak nema problema sa bronhijama i plućima.

Podeli:

Komentari

 1. Mama says:

  Da li postoji zaista neko objasnjenje na to da sada ima mnogo vise bolesti? Da li se povecao broj virusa,da li nam je oslabljen imunitet zbog nacina zivota,vakcina ili nesto trece?

  • MojPedijatar says:

   Veći broj “mutiranih” virusa uz kolektivni pad imuniteta (ratovi, nemaština, razne vrste stresova…) i generano nezdrav način života su sigurni razlozi.

 2. Marija says:

  Molim vas da mi odgovorite. Sin mi je posao u crtic sa 2 god. Od tada je cesto bolestan. Bar 1 u mesec dana.. U semtembru ove god.je napunio 3 god. I opet u kolektiv posle 2 meseca letnjeg raspusta. Za mesec dana mi je 2 puta bio antibiotike..jednom grlo. Drugi put opet.. Veceras je opet dobio visoku temperaturu.38.3°.znaci 3 put u mesec i jace..i usput i dijareju i zali se na bolove u stomaku.. Sta vise da radim? Usput da napomenem da slabo jede. 3 meseca sam mu davala sirup za imunitet ali bez rezlutata. Krvnu sliku i mokracu pedijatar nije trazio..znaci nije radjeno od maja. Da li da posetimo imunologa?

  • MojPedijatar says:

   Bez krvne slike i nalaza mokraće je BESMISLENO davati antibiotik!

   Kod preko 95% dece sa crvenim grlom (u ovom uzrastu) je VIRUS uzrok, a tu antibiotici NE pomažu!

   Za jačanje imunuteta ima smisla da se daje CLARICELL JUNIOR, jednom na dan, ali je potrebno najmanje par meseci da se vide pravi rezultati.

 3. Tanja says:

  Veliki problem su i škole i vrtići u kojima je osnovna higijena na gorem nivou nego kada smo ih mi roditelji pohađali.Još uvijek se podovi brišu starim krpama nataknutim na trouglastu motku,a tom istom krpom briše se WC pa onda hodnici i učionice.Sve se to radi sa jednom te istom kantom prljave vode.Deterdženti se kupuju i drže zaključani da bi se pokazali kada dođe inspekcija.A još ako je pod u učionici od prastarog ispucalog parketa…Ne može se brisati,a prašina samo izlazi iz njega.Mi smo makar povremeno imali kraj WC-a posude u kojima smo dezinfikovali ruke.Sada je nastupio srednji vijek.Dobro su djeca i zdrava.Kada dijete obuče bijelu majicu ili bluzu vrati se crnih rukava.Preporuka učiteljice je da svojim vlažnim maramicama brišu stolove.Da ne spominjem salu za fizičko vaspitanje…I tu se ništa neće riješiti dok god servisi ne preuzmu čišćenje tih ustanova,jer je odnos direktora i ostalog prosvjetnog osoblja sa osobama zaduženim za higijenu u najmanju ruku čudesan.Vi onda možete kod kuće činiti nadljudske napore,nalijevati dijete ovim i onim,pričati o mutacijama virusa i padu imuniteta,ishrani i ostalom.Temelji su urušeni.Dijete tamo ipak provodi dobar dio dana,jede ,a u vrtiću i spava.

 4. Marija says:

  Doktore, kazete da ne postoji lek koji ima imunostimulisuce dejstvo i omogucava pobedu nad virusima, a sta je sa prirodnim imunomodulatorom – beta glukanom? Zar ne podstice povecanu budnost imuniteta i brzi odgovor na infekcije? To je ono sto sam dobila od orl specijaliste kao preporuku za dete sklono resporatornim infekcijama. Da li ga i Vi preporucujete?

  • MojPedijatar says:

   To su IMUNOMODULATORI, a beta 1-3, 1-6 glukani su zaista odličan izbor!
   Naša preporuka je CARICELL JUNIOR

 5. Marija says:

  Koliko su, po Vasem misljenju, imunomodulatori bezbedni za primenu kod dece, pošto postoje oprečna misljenja pedijatara? Hvala

 6. Ivana says:

  Ja moju djecu kljukam bijelim lukom,svaki dan.povrcem vocem raznim mesom i ribom,naravno po rasporedu i hvala bogu,vec druga jesen kako nisu ni kinuli. samo ishrana,kao sto je i napisano od strane pedijatra je najbolje resenje. Strpljenja i mnogo truda i isplati se.

 7. Sara Lakic says:

  Debljina mog kartona mogla je da se meri debljinom knjige iz anatomije. 5-6 puta bolesna od jeseni do proleća, prehlade, virusi, bakterije. Kad sa bila 3. srednje otisla sam u Crnu Goru kao sezonski radnik da radim na raspustu 2 meseca. Do sledećeg letnog raspust nisam se razbolela. Pare koje sam zaradila potrosila sam za ekskurziju. Raspit izmedju fakulteta i srednje opet 3 meseca rada u hotelu na moru. Zelja za dobrom linijom: plivala svako jutro od 6:30 do 7:30 pa u 8 na posao.
  Od tada je proslo 15 godina. Nisam popila nijedan antibiotik. I par puta manja prehlada.
  Nije moja struka, ne razumem. Ali sam samo iznela svoje iskustvo.
  Ako budem u mogućnosti idem sa decom na mesec dana na more.

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA