Kako pomoći detetu da se izbori sa jesenjim virusima?

Aktuelno jesenje pitanje: odakle ovolike virusne infekcije? Veliki broj dece se muči sa jesenjim virusima – jedni kašlju nedeljama, drugi povraćaju i imaju proliv, a treći nikako da se izbore sa visokim temperaturama.

Kad je vreme za pregled kod pedijatra?

Evo situacija koje traže pedijatrijski pregled:

 

-   Pojava visoke temperatura koja prati kašalj i sekreciju iz nosa

-   Ubrzano i otežano (“svirajuće”) disanje

-   Kašalj ima prizvuk “laveža psa” a disanje je “grubo” (stridor)

-   Dete naglo izgubi živost – postane neraspoloženo, nervozno i samo bi da leži

-   Odbijanje obroka, pojava mučnine povraćanja (sa prolivom ili bez njega)

-   Napadi kašlja koji se ne smiruju i pored davanja biljnih sirupa

Kako ojačati imunitet deteta?

Zatrpani smo raznim preparatima koji “pojačavaju” imunitet, a prečesto se zaboravljaju stubovi zdravog imuniteta: zdrava hrana, zdrav san i zdrava fizička aktivnost!  Za ovo NEMA zamene! Ko osmisli i proizvede efikasan stimulator imuniteta koji će garantovati pobedu nad virusim dobiće Nobelovu nagradu za medicinu i mnogo para od farmaceutskih kompanija! Toga sada naprosto nema.

Zdrava ishrana je glavni stub zdravog imuniteta! Od “malih nogu” deca treba zdravo da se hrane, pa će taj obrazac ostati za ceo život! Što više svežeg voća i povrća, integralne žitarice, nerafinisano ulje, prirodni – ceđeni sokovi od voća i povrća su prava podrška imunitetu. Ovo je optimalan način da dete dobije neophodne vitamine i minerale koji su u idealnoj ravnoteži i najbolje se iskorišćavaju u orgnizmu. Ovo je naprosto nemoguće dostići sirupima i tabletama.

Detetova potreba za snom je tako jaka da je samo treba ispratiti. Sport je u predškolskom uzrastu treba da bude organizovana igra koja će udariti temelje zdrave sportske aktivnosti u kasnijem dobu.

dosadni-kasalj-virusni-ili-alergijski-1051.jpg

Da li vitamin C može da izleči virusne infekcije?

Na žalost, ne!

Potpuno je jasno da vitamin C ne može da izleči virusne infekcije. Zato je potpuno pogrešno davati deci velike doze vitamina C za izlečenje prehlada i drugih virusnih infekcija. To može da bude i opasno, jer može da dovede do povraćanja (u nekim slučajevima i proliva), imajući u vidu da je vitamin C askorbinska kiselina koja može nadražiti želudac kod dece. Zaključak se sam nameće – dobro je da deca jedu sveže voće i povrće, pa će vitamina C (ali i drugih vitamina i minerala) biti dovoljno, pre svega u smislu prevencije virusnih oboljenja.

A probiotici, znamo da su efikasni kod proliva, ali zar mogu da pomognu i kod respiratornih infekcija?

Da, mogu da pomognu u PREVENCIJI virusnih infekcija disajnih organa!

Na prvi pogled logično pitanje – kako crevni imunitet utiče na imunitet za borbu protiv virusnih infekcija? Odgovor je jednostavan i logičan – creva su najveći organ odbrambenog sistema čoveka, jer se u njihovom zidu nalazi preko 70% ukupnog broja imunih ćelija organizma. Dakle, jasno je da NEMA imunološkog procesa u organizmu koji se može izolovati od najvećeg imunološkog organa našeg tela!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Sta da radim imam bebu 13meseci neide u vrtic. Svaki 10dana je bolestan u ponedeljak smo zavrsili inhalaciju kad ono u nedelju opet nos curi. Sta raditi dalje, doktori mu samo daju inhalaciju berodual.

 2. Biljana says:

  Da li moje dete mesecari?Postovani jako sam zabrinuta. Imam sina od 7tacnije za mesec dana puni sedam, od jedno 2nedelje ili mozda visese se desilo da
  sam probudila da ga pokrijem i nije bio u krevetu, toliko sam se uplasila, da sam se odma uputila u prizemne kad vidim on se penje gore. Pitala sam ga gde je bio nista nije odgovorio, samo sam gaodvela da spava.Mislila sam mozda je nesto strasno gledao na telefonu. Moram da naglasim da od rodjenju nespavas kako treba, mislim uvek je kasno zaspao, posto je sikio vise od godinu dana ali nikad nije voleo u krevecu sa spava nego pored mene. Deciju sobu ima od prvog dana, ali smo pokusala oko 4godine da spava u sobi sa sestrom, sestra je starija 5godina od njega, pokusaju su neuspeli on se uspava u bracno, ili dnevnoj sobi, i potom ga prebacimo u deciju. I u toku nocisamo predaje i legne kod supruga i mene u sredinu, skripi zubima uvek. Drugi put se desava sutra dan on ponovo ustaje otvara vrata i krece dole, ja ga zaustavljam i vracam u krevet. Sutra dan odlcujem da samnom legne u bracni krevet celu nedelju je tako spvao, nije se budio silazio, isao u wc,nijw trazio vodu i slicno. Da bi evo posle cele nedelje veceras, da kazem da je ceo dan bio napolju, igrao fudbal, usao vecerao i zaspao oko 8 sati u dnevnoj sobi i probudio se u pol 10seo i poceoda place, pitam ga sta ti je kaze boli me stomak i idem u wc. Ustaje i od treseda prema prozoru se skida da piski, ja m kazem idemo u tolet, necuje prenese fo kupatila, on nece da piski, nego se naginje da kaki stavim ga da sedne obavi to i ode do troseda i legne, glasao je par sekundi i zaspa. Unapred vam hvala na odgovoru. Uplasena, i zabrinuta majka koja ne spava nocu.

  • MojPedijatar says:

   Najbolje bi bilo da dečji neurolog vidi dete, najčešće je “mesečarenje” prolazno tokom detinjstva.

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA