Kako pomoći detetu da se izbori sa jesenjim virusima?

Aktuelno jesenje pitanje: odakle ovolike virusne infekcije? Veliki broj dece se muči sa jesenjim virusima – jedni kašlju nedeljama, drugi povraćaju i imaju proliv, a treći nikako da se izbore sa visokim temperaturama.

Foto: Pixabay

Taman se dete oporavi, par nedelja bude dobro, pa opet sve ispočetka – neki novi virus, opet kod pedijatra, pa terapija, a neka deca “zaglave” u bolnici!

Kad se vratimo par decenija u prošlost stvarno nije bilo ovako! Tada su kolektivima uglavnom postojale tri do četiri infektivne bolesti: upala grla, kašalj, poneki proliv i grip kad dođe zima. Sve se to nekako brzo lečilo, a virusi obično trajali u skladu sa starom izrekom “sedam dana bez terapije, a nedelju dana uz uz lekove”. Deca su se nekako ređe razboljevala – bilo je onih osetljivih mališana koji su češće odsustvovali iz vrtića ili škole, ali je ogromna većina dece retko viđala pedijatra.

Sada je nekako sve drugačije, virusne infekcije se “vuku” nedeljama, čekaonice su prepune, baš kao i dečje bolnice. Tako je svake jeseni.

Mnogo je pitanja roditelja koje pokriva ovo sa početka teksta, pa idemo redom:

Zašto detetu stalno curi nos i kašljuca nedeljama kašlje, a nema visoke temperature?

Postoji ogroman broj – preko 200 tipova virusa koji napadaju disajne organe dece! Na žalost, među tim virisima nema unakrsnog imuniteta.

To znači da dete može da dobije virus tip 12, pa za nekoliko dana (posle ozdravljenja) “zaradi” tip 24, pa 8, pa 101 i tako do proleća! Iako se radi o različitin tipovima virusa ono imaju iste ili slične simptome, pa se roditeljima čini da je dete stalno bolesno “od istog virusa”, a zapravo se radi o serijskoj infekciji. Srećom, kod ogromne većine dece se radi o bezazlenim prehladama, koje veoma retko izazivaju komplikacije. Slivanje sekreta iz nosa u grlo izaziva kašalj, ali većina dece ipak nema problema sa bronhijama i plućima.

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Sta da radim imam bebu 13meseci neide u vrtic. Svaki 10dana je bolestan u ponedeljak smo zavrsili inhalaciju kad ono u nedelju opet nos curi. Sta raditi dalje, doktori mu samo daju inhalaciju berodual.

 2. Biljana says:

  Da li moje dete mesecari?Postovani jako sam zabrinuta. Imam sina od 7tacnije za mesec dana puni sedam, od jedno 2nedelje ili mozda visese se desilo da
  sam probudila da ga pokrijem i nije bio u krevetu, toliko sam se uplasila, da sam se odma uputila u prizemne kad vidim on se penje gore. Pitala sam ga gde je bio nista nije odgovorio, samo sam gaodvela da spava.Mislila sam mozda je nesto strasno gledao na telefonu. Moram da naglasim da od rodjenju nespavas kako treba, mislim uvek je kasno zaspao, posto je sikio vise od godinu dana ali nikad nije voleo u krevecu sa spava nego pored mene. Deciju sobu ima od prvog dana, ali smo pokusala oko 4godine da spava u sobi sa sestrom, sestra je starija 5godina od njega, pokusaju su neuspeli on se uspava u bracno, ili dnevnoj sobi, i potom ga prebacimo u deciju. I u toku nocisamo predaje i legne kod supruga i mene u sredinu, skripi zubima uvek. Drugi put se desava sutra dan on ponovo ustaje otvara vrata i krece dole, ja ga zaustavljam i vracam u krevet. Sutra dan odlcujem da samnom legne u bracni krevet celu nedelju je tako spvao, nije se budio silazio, isao u wc,nijw trazio vodu i slicno. Da bi evo posle cele nedelje veceras, da kazem da je ceo dan bio napolju, igrao fudbal, usao vecerao i zaspao oko 8 sati u dnevnoj sobi i probudio se u pol 10seo i poceoda place, pitam ga sta ti je kaze boli me stomak i idem u wc. Ustaje i od treseda prema prozoru se skida da piski, ja m kazem idemo u tolet, necuje prenese fo kupatila, on nece da piski, nego se naginje da kaki stavim ga da sedne obavi to i ode do troseda i legne, glasao je par sekundi i zaspa. Unapred vam hvala na odgovoru. Uplasena, i zabrinuta majka koja ne spava nocu.

  • MojPedijatar says:

   Najbolje bi bilo da dečji neurolog vidi dete, najčešće je “mesečarenje” prolazno tokom detinjstva.

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA