Kako pomoći bebi koja ima grčeve (infantilne kolike)?

Većina roditelja (naročito kod prvog deteta) reaguje velikim strahom i uznemirenjem zbog dugotrajnog bebinog plakanja, 15-20% roditelja konsultuje lekara zbog kolika, a neretko se bebe u prvim nedeljama života bezrazložno vode u dežurne pedijatrijske službe.

Foto: Canva

Šta su zapravo infantilne kolike (grčevi) i kako ih prepoznati?
Radi se o bezazlenoj i prolaznoj pojavi koja spada u funkcionalni poremećaje, a NE u bolesti! Većina roditelja (naročito kod prvog deteta) reaguje velikim strahom i uznemirenjem zbog dugotrajnog bebinog plakanja, 15-20% roditelja konsultuje lekara zbog kolika, a neretko se bebe u prvim nedeljama života bezrazložno vode u dežurne pedijatrijske službe.

Od 1954. postoji dobro poznata definicija infantilnih kolika koje je sažeto u pravilu trojke: dete plače bar tri sata dnevno, najmanje tri dana nedeljno, tokom najmanje tri nedelje, a ubrzo se nadovezala i „trojka“ da sve ovo traje u prva tri meseca života. Poslednjih godina je „pravilo trojke“ modifikovano, a eksperti su se složili i napravili Rimske kriterijume, koji su zapravo modifikacija starog „pravila trojke“: smanjeno je trajanje na jednu nedelju (umesto tri), a produženo je trajanje kolika do uzrasta od 5 meseci.

Šta je uzrok grčeva kod beba?
Zapravo se NE zna tačan uzrok! Ipak, šta god da je primarni uzrok (nezrelost bebinih creva, poremećaj mikrobioma – crevne flore, nepodnošenje ili alergija na hranu…), finalna posledica jesu gasovi u crevima – nagomilani „gasni mehurovi“ rastežu zid creva, nadražuju nervne završetke koji prenose bol i tako počinje plakanje i uznemirenost! Ova nadutost može pogoršati i bljuckanje. Jedan broj beba razvija snažne kolike u prvim minutima podoja, a praćene su plačem i prekidanjem obroka, što frustrira i mamu i bebu, iako se radi o bezazlenoj pojavi!

Mora li se beba vodoti kod pedijatra, za svaki slučaj?
Kad beba lepo jede i napreduje (dobija u težini) NE treba ići na pregled, pošto grčići NISU bolest! Dobar apetit i dobro napredovanje bebe je glavna karakteristika FUNKCIONALNOG poremećaja i to JESTE razlika u odnosu na bolesti koje uzrokuju slabiji napredak bebe!
Ovih dana je mnogo dece bolesno, različiti virusi “haraju”, pa postoji rizik da beba “zakači” neki virus čekajući da pedijatar potvrdi da se radi o bezazlenim grčićima.

Kako pomoći bebi da prebrodi grčeve?
Iako se NE radi o bolesti MORA se pomoći, a tretman kolika ima TRI važna aspekta:
 podrška roditeljima (uz objašnjavanje manevara koji mogu pomoći bebi sa kolikama)
 korekcija ishrane
 tretman preparatima za ublažavanje grčeva

Podrška podrazumeva da se objasni roditeljima da razumeju da se zaista NE radi o bolesti, već o funkcionalnom poremećaju koji će proći, kao i da se roditelji nauče manevrima koji mogu pomoći bebi: ruka na stomačić (lako ugrejan termofor može da pomogne), „nosanje“ bebe, lagano ljuljuškanje, savijanje nožica ka grudima, takozvana „bela buka“.Pokazalo se da skretanje paženje – igranje sa bebom takođe pomaže! Beba NIKAKO ne sme da se snažno drmusa – to je opasno!

Korekcija ishrane je drugi aspekt borbe sa kolikama. Pre svega se odnosi na majku koja doji bebu – pokazalo da se kod beba sa izraženim kolikama majka treba da smanji unos hrane (ili još bolje da potpuno izbaci) koja ima izražen alergijski potencijal: jaja, orašasti plodovi, soja, riba, pšenično brašno…posle nekoliko dana (ponekad i duže) se može očekivati boljitak! Kod beba koje koriste mlečnu formulu je retko potrebna promena formule, a to mora proceniti pedijatar, a roditelji NE treba na svoju ruku da menjaju formulu kod bebe koja dobro napreduje!

Preparati za umirenje grčeva
Ne postoji lek (ili čaj ili biljni ekstrakt) koji POTPUNO i trajno može eliminisati infantilne kolike! Preparati mogu da ublaže kolike i to je cilj – da se pomogne bebi da ih lakše prebrodi.

Tri grupe preparata se (na osnovu istraživanja, ali i višedecenijskog iskustva) široko koriste u tretmanu kolika kod beba: probiotski preparati (ovaj tretman više pomaže bebama koje su na majčinom mleku, nego bebama koje koriste mlečnu formulu), enzim laktaza (koji pomaže varenje mlečnog šećera i simetikon – Infacol koji zapravo efikasno olakšava oslobađanje gasova nagomilanih u bebinim crevima.
Kako zapravo pomaže Infacol?

Infacol sadrži simetikon – preparat koji je anti¬flatulent. Deluje tako što pomaže da se mali mehurići gasa spajaju u veće koje beba u vidu vetrova onda lako izbacuje.Ovako se smanjuje rastezanje crevnog zida, a to ublažava bol koji kolike izazivaju. Ovaj efekat smanuje i nadutost bebinog stmačića, a to pomaže da beba manje podriguje i bljucka.

Kad se može početi sa davanjem Infacola?

Radi se o veoma bezbednom proizvodu, koji ne sadrži šećer, alkohol i boje! Resorpcije iz creva NEMA, pa nema ni bilo kakvih sistemskih efekata, a neželjni efekti su na nivou placeba! Zato je Infacole odobren za davanje od prvog dana života, a tretman se obično počinje kada počnu infantilne kolike.

Kako se daje Infacol?

NEMA potrebe da se broje kapi! Jedna puna kapaljka (0,5 ml) se daje pre svakog obroka, a u retkim situacijama (kod ekstremnog plakanja i uznemirenosti) se doza kratkotrajno može duplirati – 1 ml pre obroka.

Koliko dugo se može davati Infacol?
NE postoji vremensko ograničenje, a treba ga davati bar 7 dana u kontinuitetu, čak iako se čini da su grčevu prestali.

Može li se Infacol kombinovati sa drugim prepraratima za ublažavanje grčeva?
Imajući u vidu mehanizam dejstva simetikona, on se može bezbedno kombinovati sa drugim prepraratima za ublažavanje grčeva (probiotici, laktaza…).
Ono što jeste objektivna prednost Infacola je brzo započinjanje željenog efekta na ublažavanje grčeva: kod oko tri četvrtine beba efekat nastupa u prva 24 sata terapije, a kod skoro 90% beba posle 7 dana terapije.

Pisano u saradnji sa brendom Infacol

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA