Kako odabrati najboljeg kućnog ljubimca za vaše dete?

Kućni ljubimci su blagotvorni za decu – daruju im mnogo ljubavi i pažnje, ali i uče vaše dete važnu lekciju o odgovornosti. Kada dobije kućnog ljubimca dete će naučiti da drugi oblici života zavise od njegove požrtvovanosti i truda, što je izuzetno bitno.

Sam pomen kućnih ljubimaca većinu ljudi asocira na mačke i pse, a kako i ne bi. Psi i mačke su u samom vrhu izbora životinja, jer su pripitomljeni. Vole ljude, rado će živeti sa vama i relativno je lako brinuti o njima. Međutim, šta učiniti u situacijama kada ne možete ili ne želite da imate psa ili mačku, a imate malo dete koje očajnički želi kućnog ljubimca?

Možda se pitate koji su najbolji kućni ljubimci za decu i kako da napravite odabir? Prilikom izbora kućnog ljubimca za decu morate se voditi brojnim faktorima – ponašanjem ljubimca, njegovim zahtevima za negu i održavanje, ali i uzrastom deteta.

U nastavku vam donosimo opcije koje su najbolji kućni ljubimci za decu, ali i životinje koje nikako ne biste trebali da razmatrate ako imate dete!

Najbolji kućni ljubimci za decu

Evo nekih zgodnih predloga ako vaše dete želi kućnog ljubimca:

Ribice

Istina je da nisu kućni ljubimac sklon maženju, ali ribice su izuzetno smirujuće i lepe za gledanje. Za malu decu su odlično iskustvo prve brige o životinji, jer ih treba svakodnevno hraniti, a to je relativno lak zadatak za dete. Objasnite detetu da previše hrane može da povredi ribu i držite hranu za ribu na visokom nivou kako vaše dete slučajno ne bi prehranilo ribu.

Vi ćete takođe biti taj koji čisti akvarijum. I iako ribe nose klice i bolesti, poput salmonele, koje se mogu preneti na ljude, prenošenje je retko. Pažljivo razmislite gde ćete staviti akvarijum – želite da vaše dete može da gleda ribu, ali da ne posegne u vodu i povredi ribu. Uzmite u obzir i to da ribe imaju tendenciju da umiru češće od drugih vrsta kućnih ljubimaca, a vaše dete bi moglo tugovati zbog gubitka.

Pacovi

Pacovi imaju mnoge nedostatke: oni su noćne životinje, kavezu treba mnogo održavanja, ne žive dugo (1-3 godine). Ali za razliku od drugih glodara, oni su fantastično druželjubivi i pametni ako odrastaju okruženi ljubavlju. Mnogi entuzijasti pacove upoređuju  sa mačkama – oni vam mogu sedeti na ramenu, dozvoliti vam da ih podignete i držite, lepo reaguju na maženje i pažnju. Oni se igraju, mogu da nauče trikove i veoma ih je zabavno hraniti – jedu mnogo hrane koju jedu deca, tako da deca mogu da im daju malu jagodu ili kašičicu jogurta.

Pacovi su veoma društveni, pa su najsrećniji ako ih držite u parovima, što povećava posao koji ćete morati da obavite. Uverite se da su parovi istog pola, ako ne želite mnoštvo mladih. Pošto su mali, pažljivo pratite kada mala deca rukuju pacovima kako biste bili sigurni da ih ne povrede.

Zamorci

Zamorci su idealni! Meki su kao zečevi, i skoro sićušni kao gerbili i hrčci, ali su mnogo druželjubiviji od sličnih glodara. Oni tolerišu, često čak i uživaju, da ih njihovi vlasnici drže i maze. Oni takođe žive duže od pacova ili hrčaka: zdravo zamorče obično živi 5-7 godina, ponekad i duže, tako da se nećete odmah oprostiti od svog voljenog ljubimca.

Takođe imaju nekoliko jedinstvenih i potpuno simpatičnih navika. Prave buku sličnu predenju kada ih držite i mazite, ispuštaju slatku buku kada trče i igraju se, a kada su srećni i uzbuđeni poskakuju na simpatičan način. Mogu naučiti veliki broj trikova i ljubazan su saputnik vašeg deteta.

Najgori kućni ljubimci za decu

Kao što ste videli, postoje životinje koje će sa detetom živeti u idili, ali postoji i potpuni opozit. Iako kućni ljubimci uče dete odgovornosti, neke vrste su isuviše male, prenose zaraze ili su opasne po dete. Pogledajmo koje su to:

Feretke i tvorovi

Mnogi misle da su feretke glodari, ali nisu, oni su lasice. Iako su često pametni, radoznali i razigrani, mogu biti i zli. Grizu ako ne postupate s njima kako treba, a mala deca će pogrešiti. Oni su takođe skloni bekstvu i uspeće da pronađu bilo koja otvorena vrata. Ako nisu kastrirani, mužjaci će vam prskati urin jakog mirisa po celoj kući.

Tvorovima su takođe potrebni i kavez i kutija za otpatke, sati pažnje/treninga dnevno, i imaju jednu od najčudnijih navika kućnih ljubimaca – kradu vaše stvari i prave “gnezdo” od njih. Ako počnu da vam nestaju čarape, verovatno ćete u nekom trenutku naići na gomilu njih u ormanu.

Miševi, gerbili, činčile i hrčci

Glodari nisu dobri kućni ljubimci za dete. Plaše se ljudi, a krhki su i mali, stoga bi ih vaše dete moglo prejako stisnuti i povrediti. Ili ih može slučajno pustiti iz kaveza, i više ih nikada neće videti, jer će pobeći bez traga.

Mali glodari takođe zahtevaju iznenađujuću količinu nege. Potreban im je poseban kavez, hrana koja se ne prodaje u prodavnici, dispenzer za vodu, oprema za vežbanje i “posteljina” koju morate često menjati. Konačno, mnogi glodari su zapravo noćne životinje, a vaše dete noću spava. Kada želite da ih mazite tokom dana, oni spavaju. Noću, kada pokušavate da zaspite, oni škripe i trče u svom točku.

Ptice

Ptice su popularni kućni ljubimci jer su male, lepe, uglavnom jeftine i mogu biti prijateljski nastrojene prema ljudima. Međutim, nisu ljubimac za decu. Maloj deci ne može verovati da će nežno maziti ptice ili da će pravilno zatvarati kavez, kako ptice ne bi odletele.

Ptice takođe prave veliku buku. Čak i mala ptica cvrkuće po ceo dan, a velike ptice poput papagaja pevaju, pričaju i vrište kad god ne spavaju. Ptice mogu da nose bakterije, viruse i bolesti koje se mogu preneti na ljude – a pošto je njihovim kavezima potrebno svakodnevno održavanje, takođe im je potrebna velika briga.

Kornjače, zmije, iguane, žabe

Gmizavci generalno nisu ljubitelji maženja, a to bi moglo izazvati frustraciju kod deteta. Mnogi gmizavci su mali i deca ih nehotice mogu povrediti.

Zmije morate hraniti živim insektima i glodarima. Iguane mogu da narastu do 1.8 metara i postanu zle ako se njima ne rukuje stručno. Ipak, najveći razlog za izbegavanje gmizavaca i vodozemaca je salmonela. Deca mlađa od 5 godina i osobe sa oslabljenim imunitetom treba da izbegavaju rukovanje gmizavcima i vodozemcima.

Zečevi

Zečevi su meki i pahuljasti, ali takođe veoma plašljivi. Čak i zečevi koji se ne plaše članova vaše porodice generalno nisu fanovi držanja u rukama. Otimaće se i bežati ako pokušate da ih zadržite. Objašnjavanje trogodišnjaku da ne može da podigne preslatkog zeca nikada neće uspeti – umesto toga za malu decu izaberite kućnog ljubimca koji je lakši za rukovanje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA