Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva

Sekret u disajnim putevima česta je situacija kod mališana tokom hladnih dana. To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Foto: Privantna arhiva

Pitanje mame:

Petogodišnja ćerka od sedmog meseca života ima problema sa plućima. Tada je imala bronhiolitis koji se ponovio još tri puta u narednih šest meseci. Skoro svaka virusna infekcija je praćena sekretom u nosu koji se često spuštao na pluća, pa su nam inhalacije bile od velike pomoći.

Dete je bilo preko 12 meseci na profilaksi Singulairom i situacija se značajno popravila – opsturkcije su se proredile, a od 4. rođendana ih više nema. Pošto ide u vrtić često zakači neki od virusa i opet nam se javlja sekret koji dugo izbacuje, nekada i dve nedelje od početka bolesti. Tada su pluća čista, pedijatar redovno prati dete i nikad nema opstrukcije, ali kašalj ume da bude uporan. Kako stigne hladnije vreme sve se ovo češće javlja. Probali smo razne sirupe i lekove, ali bez nekog ozbiljnijeg efekta. Zato imam nekoliko pitanja o tome kako izbaciti sekret iz disajnih puteva:

• Zašto dete zimi ima više sekreta disajnim organima?
To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe. Njima prija hladno vreme, ali zatvoreni prostori, u kojima boravi mnogo ljudi i dece, pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a neretko se dešava da se slično ispoljavaju kod dece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i u brzanim i otežanim disanjem.
Skoro svi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima

• Da li je ovo u stvari astma?
NIJE!
Astma je bolest gde se javlja suženje disajnih puteva – bronhoopstrukcija! Kad se ove brojhoopstrukcije ponavljaju nastaje astma. Kako su pluća Vašeg deteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma

• Kakva je razlika između astme i bronhitisa?
Bronhitisa ima više vrsta, ali ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja retko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u broonhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

• Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?
Teško – mala je šansa!
Očigledno je da Vaše dete NEMA sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća NISU čista!
Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i NE izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije Vaša “priča”.

• Da li inhalacije mogu da pomognu?
Mogu, tu nema sumnje!
Iako je sekret “visoko” (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu,čak i kod starije dece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

• Čime da se dete inhalira?
Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret “razredi” i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne detetu.

• Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?
Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno pa da se vidi kako će dete reagovati. Inhalacije se sprovode PRE (ili između) obroka, a NIKADA posle jela. Po potrebi se broj inhalacija se može povećati – nema opasnosti da se se pretera.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Janja says:

  Postovani, zanima nas Vase misljenje. Nasa beba je stara 15 dana. Od 7. dana ima sekret u nosicu, koji je prvo bio zut, pa zelen. Kija povremeno. Koristimo ampule fiz.rastvora i usnim aspiratorom izvlacimo sekret. On je i dalje gust i ima ga bas puno, ne bi smo da mu dajemo antibiotike, ali ne znamo sta vise da uradimo. Beba sisa i nema drugih tegoba. Hvala najlepse!

  • MojPedijatar says:

   Ma kakvi antibiotici! To je potpuno besmisleno.

   Samo nastavite ovaj “servis” nosića i budite strpljivi – sekrecija u nosu, kod ovako malih beba, može da potraje i nekoliko nedelja

 2. tata says:

  Ima cerkicu koja ima 9 godina, vodio sam je kod doktora, ali sve je u redu, kako kaze doktor, medjutim dete povraca sekret, imam utisak kao da ce se ugusiti, od terapije doktor je samo dao tantum verde i nista vise, trazio sam da se dete detaljno pregleda, odgovor je bio samo da iyduva nosic i bice sve u redu, nista se nije promenilo od kako koristi sprej Tantum verde, sve je isto. Kako uraditi da dete bude sasvim normalno u smislu zdravo, bez ovakvih problema.

  • MojPedijatar says:

   Ako zapušenost nosa potraje duže od 14 dana, ima smisla da se obavi ORL pregled.

   Ukoliko je i to u redu, a sekret se i dalje stvara, trebalo bi obaviti alergološko testiranje (probe), ali SAMO ako se nedeljam zadrži zapušem nos.

 3. Verica says:

  Postovani moja cerka stara 2,5 godine vec cetiri nedelje kaslje. Za sve to vreme sam je vodila pedijatru svake nedelje i pluca su bila cista i dobijala je sirupe. Jutros smo otisli i pedijatar je rekla da ima blagi oblik bronhitisa. Za sve ovo vreme od kada kaslje ona normalno jede i pije i nema temperature. Doktorka nam je danas dala inhalaciju i rekla da se daje ventolin na 6h po 3 upiha. I za sutra nam je rekla inhalaciju i ako ne bude bolje da ce je poslati dalje. Mozete li mi molim vas reci sta mozemo ocekivati dalje?

  • MojPedijatar says:

   Kod ogromne većine dece inhalatorna terapija reši ovaj problem, pa treba biti optimista.

   • Verica says:

    Jutros druga inhalacija i kiseonik izmeren 98%. Samo jos jedno pitanje ona je juce i jutros imala tecniju stolicu. Jel to od inhalacija izbacivanje sekreta ili treba probiotik? Hvala najlepse.

    • MojPedijatar says:

     Od inhalacija se stolica NE menja!

     Ako se pojave preolivaste stolice, obavezno dajte probiotik.

 4. Nina says:

  Djevojcica od 3.5 godine prehlde ima nekadjednom mjese no nekad dva mjeseca prodje,pocne sa nosicem kihanje pa ono smrcanje i negdje peti dan pocne suhi kasalj dam hustagil i dalsi to brzo predje u mokri pun slajma malo se namuci dok izbaci ali uglavnom izbaci ili povrati i prolivom izbaci to traje dan dva i sve smiri nema vise nista niti kaslja niti skripanja,ali me zanima zasto svaka prehlada zavrsi nisko u grlu taj slajm se skupi tako.dok sa starijim sinom to nikad se nije desavalo.Znaci posle nema kaslja nema nista ali svaka prehlada se spusta nisko y grlo onaj slajm.Isla je kid svog doktora nekad ima potreba za anibiotikm nekad ne uglavnom zavrsi se hustagilom,dalsi i sprej maralys za nosic.Hvala za odgovor

  • MojPedijatar says:

   Prvi naredni korak je ORL pregled kod specijaliste koji se bavi decom. To baš treba uraditi kad je dete BEZ znakova infekcije.

   Ako to bude ok, treba obaviti alergolosko ispitivanje.

   • Nina says:

    Hvala puno za odgovor,nekad sam i trazila upytu orl.dok mi doktorka odbija dati ali bicu uporna,dok sam drugog doktora posjetila nista nezeli da ispituje kao normalno je kod male djece,meni nije normalno da tako svaka prehladica zavrsi dole nisko skroz u grlu i normalno tad otezano dise dok slajm ne izbaci to je jedan dan i gotovo,al bas me zanima sta moze da vuce tako dole svaku prehladu u dnu zdrijela.jos jednm se zahvaljujem

 5. Duca says:

  Moj bebac ima 3 meseca,i pre 15 dana krenulo je da mu se cuje u grudima i jako kaslje al ne izbacuje sekret,doktorka nam je prepisala inhalaciju berodualom 2 puta dnevno i tridox sirup,ciscenje nosa fizioloskim!medjutim na kontroli kaze da je bolje ali on jos uvek kaslje i cije se da je jos uvek pun sekteta!nisam primetila sluzave stolice takodje nije povraco!jako sam zabrinuta da se ne iskomplikuje nesto da ne dodje do bronhitisa ili upale pluca!molim za vasu pomoc i strucno misljenje!pozdravvvv

  • MojPedijatar says:

   Sve sasvim jasno ukazuje da se radi o VIRUSNOJ infekciji, a tu antibiotik NE pomaže!

   Beba MORA da se pregleda,,pa tek onda da se proceni dalja terapija – BEZ pregleda je nemoguće dati ispravnu procenu!

 6. Jelena says:

  Poštovani,imam sina 5 godina i isto toliko vremena se vučemo po bolnicama…Alergičan je na polen trave,korov i prašinu ali ne kućnu nego od slame,sena,pšenice,ječma i kukuruza…Bio je na intezivnoj nezi deset dana,pulmolog je to nazvao astmom,dali su mu pulmicort,singular,galitifen,spalmotil,berodual i tako smo naizmenično na četiri sata inhalacije i to mu pomogne.Ali čim bude promena vremena kao na primer sad,pojavio mu se zeleni sekret u nosu,produktivni kašalj i čuje se škripanje i diše ubrzano…Odmah sam uključila inhalacije pulmicort-om i spalmotil i berodual naizmenično,uveče uz jelo singular…Danas je tek prvi dan,dosta kašlje nekad i povrati onako belo-zelenkasti šlajm…Temperature nema,ali ne možemo kod lekara do srede.Hoće li mu pomoći inhalacije da bolje diše,a imam i pronizon tablete i njih je inače pio dosta puta?Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Sve – baš SVE ste uradili kako treba!

   Tu terapiju nastavite do srede, pa da se obavi kontrola. Pronizom ima smisla samo ako se situacija pogorša i pored ove terapije, što je zaista malo verovatno.

 7. Jelena says:

  Postovani imam bebu staru 3 mjeseca . Prije nekoliko dana primjetila sam kad dise da struze i pun je slajma u grlu i nosicu , bili smo kod pedijatra i dobio je bocu u guzu i inhaliran je dva puta u toku dana , zanima me da li moze da dodje do nekih komplikacija ( Npr do gusenja ili slicno od tog slajma u grlu ? ? Dobili smo Nisita sprej za nosic i da mu slajm izvlacim Aspiratorom , to sam radila ali bezuspjesno . Zanima me vase misljenje ?

  • MojPedijatar says:

   Ako su pluća čista – dakle, NEMA bronhiolitisa, a beba lepo jede i napreduje – MALE su šanse da se ovo iskomplikuje.

   Za sada je potrebno strpljivo i uporno ispiranje nosića fiziološkim rastvorom – NAJVAŽNIJE je da nosić bude prohodan.

Strana 3 od 19<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA