Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva

Sekret u disajnim putevima česta je situacija kod mališana tokom hladnih dana. To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Foto: Privantna arhiva

Pitanje mame:

Petogodišnja ćerka od sedmog meseca života ima problema sa plućima. Tada je imala bronhiolitis koji se ponovio još tri puta u narednih šest meseci. Skoro svaka virusna infekcija je praćena sekretom u nosu koji se često spuštao na pluća, pa su nam inhalacije bile od velike pomoći.

Dete je bilo preko 12 meseci na profilaksi Singulairom i situacija se značajno popravila – opsturkcije su se proredile, a od 4. rođendana ih više nema. Pošto ide u vrtić često zakači neki od virusa i opet nam se javlja sekret koji dugo izbacuje, nekada i dve nedelje od početka bolesti. Tada su pluća čista, pedijatar redovno prati dete i nikad nema opstrukcije, ali kašalj ume da bude uporan. Kako stigne hladnije vreme sve se ovo češće javlja. Probali smo razne sirupe i lekove, ali bez nekog ozbiljnijeg efekta. Zato imam nekoliko pitanja o tome kako izbaciti sekret iz disajnih puteva:

• Zašto dete zimi ima više sekreta disajnim organima?
To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe. Njima prija hladno vreme, ali zatvoreni prostori, u kojima boravi mnogo ljudi i dece, pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a neretko se dešava da se slično ispoljavaju kod dece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i u brzanim i otežanim disanjem.
Skoro svi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima

• Da li je ovo u stvari astma?
NIJE!
Astma je bolest gde se javlja suženje disajnih puteva – bronhoopstrukcija! Kad se ove brojhoopstrukcije ponavljaju nastaje astma. Kako su pluća Vašeg deteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma

• Kakva je razlika između astme i bronhitisa?
Bronhitisa ima više vrsta, ali ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja retko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u broonhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

• Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?
Teško – mala je šansa!
Očigledno je da Vaše dete NEMA sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća NISU čista!
Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i NE izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije Vaša “priča”.

• Da li inhalacije mogu da pomognu?
Mogu, tu nema sumnje!
Iako je sekret “visoko” (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu,čak i kod starije dece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

• Čime da se dete inhalira?
Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret “razredi” i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne detetu.

• Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?
Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno pa da se vidi kako će dete reagovati. Inhalacije se sprovode PRE (ili između) obroka, a NIKADA posle jela. Po potrebi se broj inhalacija se može povećati – nema opasnosti da se se pretera.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Tijana says:

  Dobro vece imam malu bebu od 10meseci prekljuce mu je poceo curiti nosic obicna vodica juce je to preraslo u zeleni slajm. Bili smo kod pedijatra danas dobio je inekciju veoma tesko dise i bas skripi dali su nam inhalacije na 6h berodualom i fizioloskim rastvorom beba je vrlo neraspolozena odbija da jede i samo place i spava mu se treba mi savet da li dete voditi u hitnu on jako mnogi skripi?

 2. Anica says:

  Od januara meseca imamonproblem sa uvecanim curenjem sekreta iz nosa! Pregledao orl sve ok,sto brisa uradjeno sve ok,crp uvek u mirovanju,treci krajnik super,Sasa Milicevic pregledao dao prvi put rinasek nije pomogao,drugi ibtreci put Nasonex kao pomogao bili mirni mesec dana,sada vec mesec ipo bez prestanka kasalj i gusenje nocu samo,dajte neki savet kako pomoci…ps.trenutno pije vev trecu nedelju caj od luka,po babama pije se 40 dana …hvala na odgovoru

 3. Ognjenova Mama says:

  Operisali smo krajnike 2 Decembra i stavljali su nam cev ice. Od ponedeljka smo krenuli u obdaniste. Jutros je malo poceo nos da mu curi i da mu izlazi sekret a dok smo bili u bolnici su nam rekli da treba da izbaci sekret sto je ostalo posle operacije jedno 10 dana a on je meni samo 1 dan malo ozbacio pa me Zanima jel normalno da sad izbacuje. Ovako je super lepo jede, spava lepo.

 4. Alex says:

  Pozdrav, beba 7meseci je pod virusom nekoliko dana, zrelo je kasljalo,temper. Do 38,5 imalo crveno grlo, inhaliralo se sa berod. I pulmikortom. Dve je to uglavnom proslo nakon pet sest dana, ali je ostalo suvo da kaslje, dve doktorke poslusale nakon sedam dana i kazu cista pluca nista se nigde ne cuje ali nosic i dalje curi i ona bas suvo kaslje, recena inhalacija troprocentnim fizioloskim, ali kada joj dam inhalaciju ona jos vise kaslje. Savet?

 5. Vera says:

  Zdravo,
  Imam bebu od tri meseca počela je kašljati i curi joj nosiš. Bili smo kod doktora i rekao je da je to normalno i nema potrebe za lekovima. Već je četvrti dan kako je u tom stanju i sad se baš čuje kad diše na usta da ima šlajma. Da li mi vi možete nekako pomoći i reći šta da radim? Dajem joj topao čaj ali to ne pomaže. Nosiš ispitano fiziološkim rastvorom…
  Hvala, srdačan pozdrav

 6. Danijela says:

  Dobar dan,
  Dete je krenulo u vrtic nakon prelezanog korona virusa, ima 2 godine i tamo je dobio virus obican, imao je temperaturu 7 dana do 37,8 najvise, zapusen nos sa sekretom i kasalj koji kazu da je od nosa. Krvna slika je uredna kao i urin, crp je bio 6. Krenuo je u vrtic i evo nakon dva dana i to privikavanja gde ide po 3h samo opet ima zapusen nos i kaslje. Gore nego ranije. Dajem mu sirup immuno, kao i physiomer sprej za nos, a uvela sam i sirup altiprim. Molim Vas na koji nacin da mu pomognem da izbaci slajm, jer on kad se zakaslje kao da se bori za dah? Tri puta smo isli kod lekara. Ne moze uopste da dise na nos.

Strana 19 od 19<<<1516171819

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA