Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva

Sekret u disajnim putevima česta je situacija kod mališana tokom hladnih dana. To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Foto: Privantna arhiva

Pitanje mame:

Petogodišnja ćerka od sedmog meseca života ima problema sa plućima. Tada je imala bronhiolitis koji se ponovio još tri puta u narednih šest meseci. Skoro svaka virusna infekcija je praćena sekretom u nosu koji se često spuštao na pluća, pa su nam inhalacije bile od velike pomoći.

Dete je bilo preko 12 meseci na profilaksi Singulairom i situacija se značajno popravila – opsturkcije su se proredile, a od 4. rođendana ih više nema. Pošto ide u vrtić često zakači neki od virusa i opet nam se javlja sekret koji dugo izbacuje, nekada i dve nedelje od početka bolesti. Tada su pluća čista, pedijatar redovno prati dete i nikad nema opstrukcije, ali kašalj ume da bude uporan. Kako stigne hladnije vreme sve se ovo češće javlja. Probali smo razne sirupe i lekove, ali bez nekog ozbiljnijeg efekta. Zato imam nekoliko pitanja o tome kako izbaciti sekret iz disajnih puteva:

• Zašto dete zimi ima više sekreta disajnim organima?
To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe. Njima prija hladno vreme, ali zatvoreni prostori, u kojima boravi mnogo ljudi i dece, pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a neretko se dešava da se slično ispoljavaju kod dece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i u brzanim i otežanim disanjem.
Skoro svi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima

• Da li je ovo u stvari astma?
NIJE!
Astma je bolest gde se javlja suženje disajnih puteva – bronhoopstrukcija! Kad se ove brojhoopstrukcije ponavljaju nastaje astma. Kako su pluća Vašeg deteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma

• Kakva je razlika između astme i bronhitisa?
Bronhitisa ima više vrsta, ali ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja retko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u broonhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

• Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?
Teško – mala je šansa!
Očigledno je da Vaše dete NEMA sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća NISU čista!
Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i NE izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije Vaša “priča”.

• Da li inhalacije mogu da pomognu?
Mogu, tu nema sumnje!
Iako je sekret “visoko” (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu,čak i kod starije dece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

• Čime da se dete inhalira?
Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret “razredi” i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne detetu.

• Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?
Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno pa da se vidi kako će dete reagovati. Inhalacije se sprovode PRE (ili između) obroka, a NIKADA posle jela. Po potrebi se broj inhalacija se može povećati – nema opasnosti da se se pretera.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. IvanaM says:

  Postovani, sin ima 17m. U oktobru krenuo u vrtic i od tad krecu virusi non stop. Tada je imao opstrukciju, kao i pre dve nedelje. Bili smo kod pulmologa, terapija je bila pulmikort, 7 dana. Nakon toga kada je uradjen alergo test na kravlje mleko( jer je imao alergiju koja mu se javila u 11.mesecu) koji j3 pokazao da dete vise nema istu, otisli smo na kontrolu. Dr nam menja terapiju jer kaze da nema smisla za pulmikortom kad vec nema alergiju. Receno nam je da dete inhaliramo berodualom, 8kapi+3ml fizioloskog ,po potrebi kad cujemo da dete sisti. Evo vec peti dan inhaliram dete uvece i ujutru , ne sisti, ali kaslje mnogo, i zrelo, slajm mu smeta i ne znam kako da mu pomognem da ga izbaci. Ume i da se ispovraca kada kaslje mnogo u kontinuitetu. Nosic cistimo redovno.
  Molim vas za savet, da li je ova terapija odgovarajuca za njegovo stanje, da li da nastavljam, i koliko dugo vremenski sme da se daje berodual (da li 5-10 dana). Napominjem pitala sam, i receno mi je po potrebi. Detetu se stanje ne poboljsava, ne moze od kaslja i slajma da spava, pa zato nisam sigurna, da ne naskodim detetu. On je inace veseo i rapolozen, mada ovih dana ima i blagu temp 37.5 , api to pripisukem zubicima.
  Hvala vam, pozdrav

 2. Jelena says:

  Pozdrav, dete 13meseci kasljuca ali se čuje šlajm. U kom momentu bi trebalo da ga posluša doktor, jer ne bi da paničim niti da ga vodim u DZ među bolesnu decu? Nema sekret u nosu. Na svoju ruku bi dala čaj od belog sleza i namazala sam guščiju mast ( da li to uopšte pomaze?). Hvala najlepše

  • MojPedijatar says:

   Iako nos NE deluje zapušen – treba ga ispirati! Kasljucanje je skoro uvek uzrokovano slivanjem sekreta iz nosica.

   Sve dok nema.povisene temperature, a beba.lepo jede i raspolozena je – nema.potrebe za pregledom.

 3. Mama Mia says:

  Postovani, djevojcica 4 godine. Dakle, nakon serije kratkotrajnih infekcija otprilike 8 ponavljanja po 2-3 dana, bez temperature ili drugih alarmantnih simptoma. Dobijemo dijagnozu upaljenih krajnika i bronhitis, 7 dana amoksicilin, 3x dnevno atrovent+ ventolin, 3x flavamed 5 dana, ciscenje nosa sterimarom 3-4x dnevno…. ona nakon 6 dana samo MALO zrelije kaslje, moje pitanje je kako da pokrenemo taj kasalj tj izbacivanje to slajma iz pluca?

  • MojPedijatar says:

   Inhalacije jesu najbolji način, ali se prava procena zaista ne može napraviti bez pregleda deteta.

 4. Nermina says:

  Beba mi ima 5 meseca i 3 nedelje i kasljuca cesto i cuje se da ima sekreta dosta kako mogu da pomognem bebi da izbaci slajm?

 5. Jelena says:

  Postovani,
  Cerka mi ima dve godine i od januara meseca se javlja problem sa usima. Ali cim prodje terapija antibiotikom upala se ponovo vraca. Tako da je od pocetka godine vec 4 puta pila ab! Nije isla dve nedelje u vrtic i cim je krenula prvi dan je krenuo kasalj i sustanje u grlu i nosu. Takodje bris nosa je prvo pokazao da ima Moraxela bakteriju a nakon ab kontrolni bris je pokazao Streptokoku pneumo. Sad je dr ORL prepisala Uniflox kapi. Pre 7 dana je primila vakcinu Synflorex za pneumokoke. Koliko treba vakcini da deluje i zasto cim se prekine sa ab sekret se ponovo vraca?

  • MojPedijatar says:

   Vaš dete treba da pregleda ORL specijalista koji se baš bavi malom decom!

   BESMISLENO je davati detetu ovolike antibiotike – mora se pronaći UZROK ovih ponavlajnih upala!

 6. Maki says:

  Bebac ima 4 meseca i puna pluca sekreta,sta da radimo da to izbacimo

  • MojPedijatar says:

   I pored velike želje da pomognemo, bez poregleda bebe ovog uzrasta se NE može određivati terapija!

 7. Marija says:

  Molim vas za odgovor: moja beba od 8 meseci je zdrava, lepo jede, napreduje i raspolozena je. Problem je sto vec mesecima unazad ona kad dize ispusta cudan zvuk krkljanja tj.hroptanja ne iz nosa nego od grla nanize dolazi zvuk. Kad spava i dise na nos ne, ali kad sedi, place ili brblja nesto non stop. Sta to moze biti. Hvala, Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Da se redovno (pre svakog obroka) ispira nosić. Ako za 10 do 14 dana nema boljitka – da se obavi pregled.

Strana 15 od 19<<<1314151617>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA