Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva

Sekret u disajnim putevima česta je situacija kod mališana tokom hladnih dana. To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Foto: Privantna arhiva

Pitanje mame:

Petogodišnja ćerka od sedmog meseca života ima problema sa plućima. Tada je imala bronhiolitis koji se ponovio još tri puta u narednih šest meseci. Skoro svaka virusna infekcija je praćena sekretom u nosu koji se često spuštao na pluća, pa su nam inhalacije bile od velike pomoći.

Dete je bilo preko 12 meseci na profilaksi Singulairom i situacija se značajno popravila – opsturkcije su se proredile, a od 4. rođendana ih više nema. Pošto ide u vrtić često zakači neki od virusa i opet nam se javlja sekret koji dugo izbacuje, nekada i dve nedelje od početka bolesti. Tada su pluća čista, pedijatar redovno prati dete i nikad nema opstrukcije, ali kašalj ume da bude uporan. Kako stigne hladnije vreme sve se ovo češće javlja. Probali smo razne sirupe i lekove, ali bez nekog ozbiljnijeg efekta. Zato imam nekoliko pitanja o tome kako izbaciti sekret iz disajnih puteva:

• Zašto dete zimi ima više sekreta disajnim organima?
To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe. Njima prija hladno vreme, ali zatvoreni prostori, u kojima boravi mnogo ljudi i dece, pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a neretko se dešava da se slično ispoljavaju kod dece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i u brzanim i otežanim disanjem.
Skoro svi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima

• Da li je ovo u stvari astma?
NIJE!
Astma je bolest gde se javlja suženje disajnih puteva – bronhoopstrukcija! Kad se ove brojhoopstrukcije ponavljaju nastaje astma. Kako su pluća Vašeg deteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma

• Kakva je razlika između astme i bronhitisa?
Bronhitisa ima više vrsta, ali ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja retko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u broonhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

• Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?
Teško – mala je šansa!
Očigledno je da Vaše dete NEMA sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća NISU čista!
Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i NE izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije Vaša “priča”.

• Da li inhalacije mogu da pomognu?
Mogu, tu nema sumnje!
Iako je sekret “visoko” (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu,čak i kod starije dece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

• Čime da se dete inhalira?
Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret “razredi” i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne detetu.

• Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?
Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno pa da se vidi kako će dete reagovati. Inhalacije se sprovode PRE (ili između) obroka, a NIKADA posle jela. Po potrebi se broj inhalacija se može povećati – nema opasnosti da se se pretera.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Milena Petrovic says:

  Poštovani, moja beba ima 5,5 meseci. Od samog rodjenja imam utisak da joj je nos zapusen, zivimo u stanu sa centralim grejanjem u kom je dosta doplo. Uvece joj stavim kap-dve fizioloskog rastvora u nos kako bih jpj ovlazila sluzokozu i tako vec pet meseci. Od petka kaslje do te mere da mi deluje da ce se ugusiti. Vodila sam je kodc lekara, pluca cista, usi u redu, treci krajnik u redu, doktor kaze da je zdrava kao dren. Nema temperaturu, lepo jede i nepreduje ali kasalj nam je od petka sve gori i gori. Sta da radim? Hvala Vam!

 2. Andrijana says:

  Inhaliramo se berodualom inace kasalj nije bio toliko jak,medjutim posle inhaliranja je krenula jace i vise da kaslje jel to treba tako posle inhaliranja ilI?Inhalira se 3x na dan 6 kapi i 2,5 fizioloski,dete ima 2 godine…

 3. Svetlana says:

  Postovani, beba, koja ima sedam meseci, u toku noci pocela je da kaslje i kija i da tesko dise, cuje se da ima sekret u nos i grlu. Juce je sve bilo normalno. Sinoc smo oko sedam isli u setnju, bilo je hladnije, da li je moguce da je zbog toga? Sta da radim, da li je najbolje da je ipak odvedem pedijatru? Unapred hvala!

 4. Meda says:

  Svidja mi se tema jer i ja imam problem sa mojim sinom od 10 meseci

 5. emina says:

  Postovani, dijete 11 mjeseci vec 2 sedmice mucimo se s kasljem. Na pocetku je to bio suhi, pa je kasnije poceo da iskasljava. Prije 7 dana vodili smo pedijatru koji je rekao da malo nesto cuje na plucima te nas poslao na inhalacije sinomarin, i nakon inhalacije kaze da su pluca cista. Medjutim kasalj ne prestaje, dajemo mu prospan sirup, caj od beloog sleza, cistimo nosic 3-4 x dnevno. Iako je sad prilicno bolje, ne kaslje cesto uredno jede, razigran brine me sto ponekad pocne da hrci u grlu do ne iskaslje, kad iskaslje opet je sve ok i tako stalno. Ne znam vise kako da mu pomognem da to iskalje, vakcinu bi trebao da primi za 4 dana, rado bi da je primimo jer smo sve morali do sad preskociti. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ovo NIJE prepreka za vakcinaciju, a NAJVAŽNIJE je redovno ispiranje nosa!

   Kašalj i pomenuto krkljanje je najverovatnije uzrokovan slivanjem sekreta iz nosića, koji se nekad NE vidi “napred”

 6. Marina p says:

  Postovani sin ima 3 godine i sinoc je poceo da povraca ali pun je slajma i tesko mu je izbaciti ceo slajm dobijo je temperaturu 38.5, srce mu j3 mnogo ubrzanije sta mogu da napravim da bi mu pomogla da izbaci slajm sirup n3 podnosi odma povrati sirup koji god mu se da. Hvala

 7. Marija says:

  Postovani,sin ima 2,5godine i ima dijagnozu astme.Sada je dobio virus i ima temperaturu 37.2 i pun je slajma.Pije panklav forte ali mu nista nije bolje,poceo je i ubrzano da dise.Inhaliramo se berodualom na svaka 4 sata a od danas koristi i pulmicort ujutru i uvece.Ispiramo nos fizioloskim.Da li treba jos nesto da radimo da mu se olaksa disanje?

Strana 16 od 19<<<1415161718>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA