Kako izabrati vlažne maramice koje su najbolje za negu bebe

U torbu jedne mame treba da stane zaista mnogo toga –flašice, cucle, rezervne pelene, presvlake za bebu, kreme, igračkice, kašice… Ovom spisku, izgleda, nema kraja.

Ako vam se čini da je u ovom nabrajanju nešto važno izostavljeno, apsolutno ste u pravu! U velikoj torbi svake, baš svake mame, obavezno se nalazi i pakovanje vlažnih maramica.

Svaka mama zna: kada dobiješ bebu, ne samo da se povećaju i umnože troškovi, različite brige, neprospavane noći, pitanja i podpitanja, o ljubavi i nežnostima da ne govorimo…, poveća se i – mamina torba. Koliko god da ste o svojim tašnama mislile da su velike i komforne, kao mama ćete se suočiti sa činjenicom da je svaka koju imate, zapravo, mala.

Jer, u torbu jedne mame treba da stane zaista mnogo toga: od flašica sa mlekom i vodom, cucli, rezervnih pelena, krema, sredstva za dezinfekciju, prostirke za povijanje, zvečki, plišanih igračaka, kašica, kašičica, grejača za flašice…Ovom spisku, čini se, zaista nema kraja. Ako vam se čini da smo nešto jako važno izostavili u nabrajanju, apsolutno ste u pravu. U velikoj torbi svake, ali baš svake mame, nalazi se i manje ili veće pakovanje vlažnih maramica.

Vlažne maramice su praktične, ali koliko su bezbedne za bebu?

Vlažne maramice ne samo da koriste bebe, već ih koristimo svi, u najrazličitijim situacijama tokom dana. Verujemo da nema devojke ili žene koja ih ne nosi sa sobom u tašni, školskom rancu, ili drži pakovanje na radnom stolu ili u autu. Uvek su tu da očiste ruke, da nas osveže, dezinfikuju ako treba, skinu višak šminke, obrišu prosutu kafu ili sladoled…Na tržištu ih ima zaista mnogo vrsta, za različite specifične namene. Ipak, najviše pažnje i dilema imamo kada biramo vlažne maramice za svoju bebu. Jer, bebina koža je osetljiva, nežna, sklona iritacijama, alergijama, a sigruno je da sve to želite izbeći. Naravno, želite i da beba uvek bude čista i uredna.

Vlažne maramice koriste sve mame koje imaju malu bebu, najpre za brisanje guze i pelenske regije, prilikom dnevnog ili noćnog menjanja pelena. Iako se u poslednje vreme u medijima sve više ističe prednost pranja pelenske regije mlakom vodom (i blagim sapunom), prilikom svakog presvlačenja, vlažnim maramicama ne može „da odoli“ nijedna mama. Pre svega zato što su praktične, brzo i efikasno čiste, a baš uvek su pri ruci (za razliku od mlake vode i sapuna). Zato, prilikom izbora vlažnih maramica za bebu treba da vodite računa o njihovom sastavu. Osnovno pravilo je da vlažne maramice ne birate po šarenom pakovanju koje vam se najviše dopada, već po sastojcima koje maramice sadrže, odnosno ne sadrže.

Da krenemo od boje, parfema i losiona. Za osetljivu kožu Vaše bebe najbolje su maramice od prirodnih materijala, koje apsolutno ne sadrže štetnu hemiju. To znači, birajte maramice koje nemaju u sebi dodatih boja, jakih parfema i losiona koji su naizgled „privlačni“, ali iritiraju dečju kožu, izazivajući alergije, svrab ili ozbiljnije reakcije na koži. Vlažne maramice sa alkoholom takođe morate izbegavati, pošto je alkohol agresivan za dečju kožu. Takođe, maramice ne smeju u svom sastavu da imaju sredstva koja se pene, kao ni sapun. Vlažne maramice sa vodom su optimalan izbor, jer voda, kao što znamo, najbolje čisti. Kada na maramicama piše da sadrže 0% hemije, znajte da su nežnost i čistoća jedino što sadrže, a upravo to je Vašoj bebi i potrebno.

Ne koristite maramice koje sadrže parabene

Obratite pažnju da li maramice sadrže parabene. Parabeni su vrsta konzervansa koji se koriste u kozmetičkim proizvodima kako bi ih održali stabilnim i otpornim na bakterije,  gljivice i druge mikroorganizme. Oni mogu da izazovu dermatitis, ali, ono što je još opasnije od lokalnih promena na koži jeste što njihova dugotrajna upotreba može da ima čak kancerogeno dejstvo. Zbog toga uvek birajte vlažne maramice koje u svom sastavu nemaju parabene.

Obratite pažnju na pH vrednost

Vrlo je važna pH vrednost vlažnih maramica koje koristite za Vašu bebu. Kad je pH vrednost do 7, radi se o kiseloj sredini, a ako je preko 7, u pitanju je baza. Naša koža ima prosečan pH 5.5, što znači da je naša koža „kisela“. Dakle, i kozmetički preparati treba da imaju pH faktor sličan koži, kako ne bi narušili prirodni balans kože. Preporuka stručnjaka je da vlažne maramice za bebe imaju pH vrednost između 4.8 i 5.5. U tom slučaju maramice neće delovati hemijski agresivno na bebinu kožu, niti uticati na prirodnu ravnotežu kiselosti kože.

Kupujte isključivo dermatološki testirane maramice

Maramice za bebe moraju da budu dermatološki testirane. Šta to znači? To znači da su maramice prošle ozbiljne i stručne testove od strane sertifikovanih agencija koje kontrolišu kvalitet različitih proizvoda. Zato obratite pažnju na sve oznake kvaliteta koje se nalaze na pakovanju vlažnih maramica.

Ozbiljni proizvođači kozmetičkih proizvoda, koji vode računa o svom imidžu, konstantno testiraju i usavršavaju svoje proizvode. Neke vlažne maramice su proizvedene prema strogim principima zaštite životne sredine. To znači da su takve vlažne maramice „eco friendly“, što potvrđuju različiti eko sertifikati. Sve više roditelja se odlučuje za proizvode koji imaju „eco“ oznake, jer svest o očuvanju prirodne sredine svima treba da bude važna. Sve međunarodne oznake kvaliteta roditeljima ulivaju sigurnost da za svoju bebu biraju zaista kvalitetan proizvod.

Pakovanje vlažnih maramica treba da ima praktično otvaranje (plastični poklopac ili čvrstu nalepnicu), jer će se na taj način izbeći njihovo isušivanje. Ono što ostavljamo Vama da odlučite je veličina pakovanja. Postoje ona mala, džepna, srednja i velika, najčešće od 80 komada, koje mame, složićete se, najviše vole i najčešće kupuju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA