Kako da odgajite pametno dete

Da li znate da kao roditelj možete da uradite puno toga kako biste odgajili pametno dete i usadili mu ljubav prema učenju?

Naravno da geni imaju veliku ulogu, ali to ne znači da je sve na njima i da roditelji ne treba ništa da rade jer “to ti je, što ti je”. Naprotiv, uloga roditelja je važna i pomaže detetu da napreduje na svim poljima i koristi svoje talente i veštine.

 

I za to vam nije potrebno puno novca, najnovije aplikacije, bezbroj vannastavnih aktivnosti i sl. Ono što je najvažnije jeste da detetu pružite ljubav i podršku zajedno sa verom u njegove sposobnosti.

Pratite sledeće savete:

Predstavite učenje i rešavanje problema kao nešto zabavno

Verovali ili ne, moguće je da dete ima pozitivan stav prema domaćim zadacima i da voli da ih radi. Učenje može biti zabavno koliko i igra ili odlazak u park. Puno zavisi od toga kako je detetu predstavljeno učenje. Probudite u detetu želju za rešavanjem problema i savladavanjem izazova jednostavnim rečenicama – “Super, ovo je baš bilo teško.” ili “ Jel ovo bilo previše lako? Izvini. Sledeći put radimo nešto izazovnije i zanimljivije.”

Cilj je da dete shvati da je nailaženje na probleme dobro i da je zanimljivo rešavati ih. Da je škola dobra jer se u njoj uče zanimljive stvari ali i da pred problemima u životu ne treba stajati i žaliti se.

Hvalite trud a ne urođene sposobnosti

Dokazano je da hvaljenje talenata i inteligencije deci ne donosi samopouzdanje već ima sasvim suprotan efekat – čini da ona sumnjaju u sebe i svoju pamet čim je nešto teško ili ne ide po planu. Najbolja stvar koju roditelji mogu da urade jeste da kod dece bude ljubav prema izazovima, radoznalost prema greškama, uživanje u trudu i želju za konstantnim učenjem.

Kada vaše dete uradi nešto dobro, nemojte se fokusirati na njihove sposobnosti (“Pravi si umetnik!”) niti na to što vi mislite o rezultatu (“To je divan crtež!”) već pohvalite uloženi trud – novu tehniku koju je dete koristilo, kako ste ponosni što nije odustalo kad je bilo teško ili kako je bilo skoncentrisano. To su osobine na koje treba obratiti pažnju. Takođe, objasnite detetu da pamet nije nešto sa čim se rađamo već je kao mišić – što ga više vežbamo to više znamo.

Razgovarajte sa detetom

Način na koji razgovarate sa detetom može da pomogne da ono izgradi bogat rečnik i podstakne ga da kritički razmišlja. Ovo ćete postići na jednostavan način. Prvo, koristite bogat rečnik svakodnevno. Malo dete će reći “Mmm, sladoled.”, a vi dodajte “Izgleda da baš voliš sladoled. Baš je ukusan, zar ne?” Suština je da ne ponavljate reči koje dete izgovara već da obogaćujete rečenice novim rečima. Naravno, sve u skladu sa uzrastom. Što starije dete to je više mogućnosti. Važno je samo da znate da nije nikada prerano početi.

Druga stvar je podsticanje deteta na razmišljanje, zato ga pitajte šta ono misli o knjizi, zamolite da vam objasni šta je nacrtalo ili igru koju je izmislilo. Pružite detetu priliku da koristi reči koje je čulo.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA