Kako da odgajite decu koja će pričati sa vama kada postanu tinejdžeri

Sigurno se nećete uvek složiti sa njima, ali dok se ne radi ni o čemu opasnom pustite ih da probaju. Donošenje odluka je kao mišić koji treba da se razvije i ojača, a vi to ne možete da uradite umesto njih.

tinejdzeri

Foto: FLikr

Naučite da slušate

Dok su mala, deca će vam milion puta ponavljati istu priču o omiljnom liku ili igri, malo kasnije o onome što su videli na You Tube-u ili kod drugara. Roditelji nemaju uvek strpljenja da slušaju pa se nekada isključe, požuruju da završe priču i sl. Važno je, međutim, da naučite da odvojite vreme za slušanje vašeg deteta.

Kada pokažete detetu da je za vas ono što ono govori jako važno stvarate atmosferu u kojoj ono želi da vam kaže stvari. Tako će početi da priča i o problemima sa drugarima, brige o kojima želi da raspravlja i druge važne teme.

Ovo znači da ćete čuti i stvari koje vam se neće svideti, možda će hteti da pričaju o vašem ponašanju i sl. Znajte i da će kako rastu biti trenutaka u kojima ćete morati da se suzdržite od brzih komentara. Sve to vodi ka odnosu u kome vaše dete može da bude iskreno i u kome zna da može sa vama da razgovara o svemu.

Nemojte se brinuti oko sitnica i preterivati sa kaznama

Ima roditelja koji kažnjavaju svoju decu i za najmanju sitnicu, kontrolišu svaki detetov momenat i cepidlače oko svega. To dovodi do toga da se dete ili plaši da bilo šta radi ili radi šta hoće jer zna da će i onako uvek biti kažnjeno.

Ako dete zna da ćete ga sigurno grditi ili kazniti, čak i za sitnice, kada poraste i bude tinejdžer velika je verovatnoća da će kriti stvari od vas, lagati, iskradati se i sl. Zato razmislite, da li je toliko strašno ako se vaš devetogodišnjak malo zadržao sa drugarima u povratku kući iz škole? Morali ste da ponovite detetu 5 puta da sredi svoju sobu? Naravno da je to dosadno, ali dobro razmislite pre nego što ga kaznite. Kada vaše dete počne da vozi i ogrebe kola, da li želite da vam kaže šta je uradilo ili da to krije i samo traži način da sve popravi iza vaših leđa? Ili da laže iz straha?

Postoje načini da vaše dete naučite poštovanju i odgovornosti na pozitivan način, bez nerviranja oko sitnica ili kažnjavanja i za najmanju grešku.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA