Kako da odgajite decu koja će pričati sa vama kada postanu tinejdžeri

Sigurno se nećete uvek složiti sa njima, ali dok se ne radi ni o čemu opasnom pustite ih da probaju. Donošenje odluka je kao mišić koji treba da se razvije i ojača, a vi to ne možete da uradite umesto njih.

tinejdzeri

Nagrađujte iskrenost

Ako je vaše dete nešto pogrešilo ili imalo nezgodu ili ga nešto muči, ono mora da zna da u svakom momentu može da stane ispred vas bez straha i sve vam kaže. Nijednom roditelju nije lako da se nađe pred detetom kada prekrši neko pravilo ili mu govori ono što će ga razočarati ili zabrinuti. Neka vrsta kazne mora da se primeni, ali nekada je najbolje nagraditi iskrenost manjom kaznom ili čak pustiti dete da se provuče.

Dajte prednost stvaranju porodice u kojoj dete može uvek da bude potpuno iskreno. Želite da imate tinejžera koji može sa vama da razgovara o svemu, čak i o najosetljivijim temama.

Budite uzor dobrih osobina

Kada se govori o osobinama i karakteru, možete pokušati da naučite dete čemu god hoćete, ali ako vas ono ne vidi da i vi živite po vrednostima koje nastojite da mu prenesete, nećete u tome uspeti.

Deca uče iz primera i ako želite da budu strpljiva, nežna i puna ljubavi, bolje je da i vi budete takvi da bi vaše lekcije imale efekta.

Budite iskreni sa njima

Ako pogrešite, izvinite se. Ako vaše dete ne može nešto da dobije ili uradi jer porodica nema dovoljno novca, budite iskreni i recite to. Ako vam je neprijatno zbog neke situacije ili nečega što se desilo, porazgovarajte o tome.

Dozvolite detetu da vas vidi kao pravu osobu i ono će se povezati sa vama. Iskrenost u vezi porodičnih pitanja, odnosa, novca, će mu dozvoliti da i ono vrati istom merom. Otvorena i iskrena komunikacija je ključ odgajanja deteta koje će onda razgovarati sa vama i kada malo poraste i postane tinejdžer.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA