Kada dete zaboli trbuh

Roditelji se odmah uspaniče kad dete zaboli stomak jer to, skoro istog trenutka, povezuju sa zapaljenjem slepog creva ili nekim opasnim poremećajem. Međutim, bol u trbuhu je najčešće bezazlen, ili je posledica virusne i bakterijske infekcije.

Foto: Flickr

Dete najčešće odjednom i snažno zaboli stomak u toku noći, za vreme praznika, neretko daleko od pedijatra. Roditelji se odmah uspaniče, brzo se spreme i požure kod dežurnog doktora. Teško da postoji porodica koja nije prošla kroz ovakav scenario. Ipak, nije uvek tako dramatično, pa smo rešili da vam rasvetlimo ovaj, zaista čest problem.

*Koji su najčešći uzroci bola u trbuhu?
Iako većina roditelja strahuje od zapaljenja slepog creva, to zaista nije najčešći uzrok bola u trbuhu kod dece. Kada bi nabrajali sve razloge koji mogu da dovedu do bolova u trbuhu kod dece, bio bi to nepregledan spisak. Zato ćemo se zadržati na najčešćim, a ujedno i najvažnijim.

Pročitajte i  Upala slepog creva – apendicitis

Bezazleni bolovi 
Ovi bolovi su, srećom, najčešći kod dece. Radi se o bolovima koji se obično javljaju u “napadima”, prilično su jaki, imaju “probadajući” karakter, a dete uglavnom nije u stanju da lokalizuje mesto u stomačiću gde ga najviše boli. Mališani su često veoma uznemireni, manja deca plaču, a veća viču, bez suza. Sve to ne traje duže od nekoliko minuta, a kada bolovi prođu, detetovo stanje se naglo popravlja, kao da se ništa nije dogodilo.
Obično se sve ponavlja nekoliko puta, ali se ne javljaju dodatni problemi, pa se mališan veoma lepo oporavlja i bez pomoći lekara. Ovaj fini obrt – brzi nestanak neprijatnih bolova je jedna od karakteristika bezazlenih (funkcionalnih) bolova u trbuhu. Tačan uzrok ove vrste bolova nije do kraja razjašnjen, ali postoje situacije kada ih možemo očekivati:

* Jedna od tih neprijatnosti je aktuelna baš ovih dana. Virusi, uključujući i virus gripa, vole da “udare” i na stomačić i creva, tako da skoro svaki mališan ima stomačne ili crevne tegobe tokom težih virusnih infekcija. Stomak (želudac) je direktna meta virusa, pa nastaje pravo virusno zapaljenje – gastritis. Zato dete gubi apetit, ponekad povraća, a često se žali na bolove u gornjem delu trbuha. Pored želudačne i crevna sluzokoža može da bude mesto ataka virusa, mada aktuelni virusi više vole da se razbaškare u limfnim čvorovima koji se nalaze u trbuhu. Kao što postoje na vratu, i u unutrašnjosti trbuha se nalazi veliki broj limfnih “žlezda”. Kada virus napadne limfni čvor, nastaje zapaljenje a limfne žlezde se uvećavaju. Veliki limfni čvor pritiska crevo, dovodi do njegovog suženja, pa crevni sadržaj otežano prolazi kroz taj suženi segment. Crevo se muči da “pročisti” suženi deo, pa se njegov rad ubrzava, crevo se naizmenično skuplja (spazam) i opušta, a to veoma boli. Kada crevni sadržaj prođe taj deo, crevo se opušta i bol prolazi kao rukom odnešen. Ovo uvećanje limfnih čvorova u trbuhu (stručno se naziva mezenterijalni limfadenitis) je relativno čest pratilac brojnih infekcija disajnih organa i nije privilegija virusa, već se javlja i u sklopu bakterijskih infekcija. Zato nije retkost da se dete žali na bolove u trbuhu kada ima, na primer, streptokoknu anginu.

Podeli:

Komentari

 1. marina says:

  dete vec dve nedelje boli zeludac,povrati sve sto pojede,niko ne daje terapiju sem probiotika u zadnjih par dana ospu dobija od struka nadole,.danas se pojavila krv u stolici,dva puta je isla kod hirurga otklonjena sumnja da se radi o slepom crevu…detetu nista nije bolje ,klonulo i iscrpljeno…ocajni za resenjem..molim odgovor sto pre

  • MojPedijatar says:

   Vaše dete MORA da pregleda pedijatar-gastroenterolog, pa da se vidi šta da se radi.

   • Jovana says:

    Moj djecak od 3 i po godine vec dvije noci ima povisenu temperaturu i zali se nabolove u stomaku. Ali samo nocu, preko dana bude aktivan i normalno jede i pije. Molim za savjet..

 2. Sandra says:

  Postovani imam djevojcicu dvije ipo godine, njoj je jos otkad je beba izbacen stomacic, bas ide ispred nje, nekoliko puta sam skrenula pedijatru pažnju na to on bi je pregledao i rekao da je sve OK, radjen je i uz prije pola godine jer je usled malokrvnosti bila malko uvećana slezina i jetra, kasnije se to normalizovalo, Da li je normalno da je tako izbačen stomačić ? Hvala

 3. Dejan says:

  Postovani,

  Nas sin od 5.5 godina se na svakih par dana zali na bol u stomaku, u predelu pupka. Nekada ima dve stolice na dan, nekada nijednu. Zasnjih mesec dana, koliko se bol povremeno javlja, stolice su normalno formirane ali pracene obilnim gasovima i deluju na kraju kao da su vodenaste u maloj kolicini. Zadnjih mesec dana, od kada pojava traje, dete redovno pije probiotik ali nema vidljivog poboljsanja. Ishrana mu je ista kao i ranije, sa dosta voca, mleka i drugih standardnih namirnica. Dete nema temperaturu, stanje je isto i kada ide i kada ne ide u vrtic. Da li se, po Vasem misljenju, radi o standardnim bezazlenim bolovima ili bi trebalo obratiti paznju ui obaviti neke analize? Bol nije izuzetno jak i prolazi za 10-tak minuta. Javlja se uglavnom poslepodne i uvece, posle obroka ili posle samo par zalogaja.
  Hvala, pozdrav

 4. Olgica says:

  Moje dete ima 5 godina zali se na bolove u stomaku i pivraca!

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda se ne MOŽE ustanoviti uzrok povraćanja i proliva, a najčešći uzrok je virusna infekcija.

 5. Svetlana says:

  Postovani,
  Dete od tri ipo godine se zali na bol u stomaku u predelu pupka. Dva dana je imao bas ucestale stolice,bukvalno jednu za drugom ali normalne. Sad se to popravilo,nije tako cesto,ali se zali na bol i trazi caj,slabije jede. Vec skoro mesec dana se borimo sa upalom uveta,pije sirup(nije uzimao antibioike),i sprej za nos. Dal to moze imati veze sa bolom u stomaku? Molim za savet. Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   To se bez pregleda NE može proceniti, ali je česta upotreba antibiotika povezana sa smanjenjem broja KORISNIH bakterija u crevima, a to može biti jedan od uzroka bola u trbuhu. Zato je važno da se OBAVEZNO daje probiotik!

 6. Jelena says:

  Postovani,
  Decak ima 7 godina. Trenutno smo na moru. Pre dva dana se pozalio da ga boli stomak u predelu pupka. Ima normalan apetit, nije ima T, niti proliv. Preko dana funkcionise normalno, veseo je, kupa se se, jede. Uvece pocne da se zali da ga bolucka stomak i da mu nesto “udara” u stomaku. Imam utisak da misli na otkucaje srca koji se cuju u stomaku. Stomak je mekan i normalno izgleda. Nocu normalno spava i kad se probudi opet se pozali. Za dva dana se vracamo kuci. Da li imam razlog za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Mislim.da.ovo nije za brigu.

   Ukoliko se bolovi pojačaju i učestaju – da se obavi pregled.

 7. Milica says:

  Dete ima 13godina.zali se na bolove u stomaku,ne svaki dan ali na par dana ga preseče.normalno ima stolicu.ali mnogo manje jede.plasi se da ga posle jela ne zaboli.do sada nismo imali problema,pa ne znam da li je potrebno ići kod lekara i raditi analize.

Strana 11 od 12<<<89101112>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA