Kada dete zaboli trbuh

Roditelji se odmah uspaniče kad dete zaboli stomak jer to, skoro istog trenutka, povezuju sa zapaljenjem slepog creva ili nekim opasnim poremećajem. Međutim, bol u trbuhu je najčešće bezazlen, ili je posledica virusne i bakterijske infekcije.

Foto: Flickr

Dete najčešće odjednom i snažno zaboli stomak u toku noći, za vreme praznika, neretko daleko od pedijatra. Roditelji se odmah uspaniče, brzo se spreme i požure kod dežurnog doktora. Teško da postoji porodica koja nije prošla kroz ovakav scenario. Ipak, nije uvek tako dramatično, pa smo rešili da vam rasvetlimo ovaj, zaista čest problem.

*Koji su najčešći uzroci bola u trbuhu?
Iako većina roditelja strahuje od zapaljenja slepog creva, to zaista nije najčešći uzrok bola u trbuhu kod dece. Kada bi nabrajali sve razloge koji mogu da dovedu do bolova u trbuhu kod dece, bio bi to nepregledan spisak. Zato ćemo se zadržati na najčešćim, a ujedno i najvažnijim.

Pročitajte i  Upala slepog creva – apendicitis

Bezazleni bolovi 
Ovi bolovi su, srećom, najčešći kod dece. Radi se o bolovima koji se obično javljaju u “napadima”, prilično su jaki, imaju “probadajući” karakter, a dete uglavnom nije u stanju da lokalizuje mesto u stomačiću gde ga najviše boli. Mališani su često veoma uznemireni, manja deca plaču, a veća viču, bez suza. Sve to ne traje duže od nekoliko minuta, a kada bolovi prođu, detetovo stanje se naglo popravlja, kao da se ništa nije dogodilo.
Obično se sve ponavlja nekoliko puta, ali se ne javljaju dodatni problemi, pa se mališan veoma lepo oporavlja i bez pomoći lekara. Ovaj fini obrt – brzi nestanak neprijatnih bolova je jedna od karakteristika bezazlenih (funkcionalnih) bolova u trbuhu. Tačan uzrok ove vrste bolova nije do kraja razjašnjen, ali postoje situacije kada ih možemo očekivati:

* Jedna od tih neprijatnosti je aktuelna baš ovih dana. Virusi, uključujući i virus gripa, vole da “udare” i na stomačić i creva, tako da skoro svaki mališan ima stomačne ili crevne tegobe tokom težih virusnih infekcija. Stomak (želudac) je direktna meta virusa, pa nastaje pravo virusno zapaljenje – gastritis. Zato dete gubi apetit, ponekad povraća, a često se žali na bolove u gornjem delu trbuha. Pored želudačne i crevna sluzokoža može da bude mesto ataka virusa, mada aktuelni virusi više vole da se razbaškare u limfnim čvorovima koji se nalaze u trbuhu. Kao što postoje na vratu, i u unutrašnjosti trbuha se nalazi veliki broj limfnih “žlezda”. Kada virus napadne limfni čvor, nastaje zapaljenje a limfne žlezde se uvećavaju. Veliki limfni čvor pritiska crevo, dovodi do njegovog suženja, pa crevni sadržaj otežano prolazi kroz taj suženi segment. Crevo se muči da “pročisti” suženi deo, pa se njegov rad ubrzava, crevo se naizmenično skuplja (spazam) i opušta, a to veoma boli. Kada crevni sadržaj prođe taj deo, crevo se opušta i bol prolazi kao rukom odnešen. Ovo uvećanje limfnih čvorova u trbuhu (stručno se naziva mezenterijalni limfadenitis) je relativno čest pratilac brojnih infekcija disajnih organa i nije privilegija virusa, već se javlja i u sklopu bakterijskih infekcija. Zato nije retkost da se dete žali na bolove u trbuhu kada ima, na primer, streptokoknu anginu.

Podeli:

Komentari

 1. Kostresevic Darko says:

  Moja djevojcica, stara 5godina, vec 7 dana ima stomacnu grupu, za to vrijeme je povratila 3 puta, uglavnom se zalila na bol u stomaku. Stomak joj je prije 3 dana se u momentu naduo i posta tvrd, da bi vrlo brzo nakon toga dobila proliv, I poslije toga se sve vratilo u normalut, sad se to ponovilo, sta da radimo?

 2. Mila says:

  Moja beba od godinu ipo od jutros stalno dira pupak, da li je moguce da je boli tu nesto ? Trebamo li doktoru ?

 3. Maja says:

  Moje dete uzrasta od nepune četiri godine podriguje posle jela.
  To traje nekih 7 dana. Da li treba da idemo kod lekara? I da li je nešto opasno?
  Hvaala
  MAja

 4. Ivanjicanka says:

  Devojcica 9g bolovi oko pupka nalazi krvi i urina uredni,uz takodje,ali i dalje je boli.Poslali su nas kod decijeg gastroenterologa ali ne radi praznici.Pije bulardi probiotik junior i na dijeti je po savetu lekara.Sta da uradim?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i praćenja se zaista ne može napraviti procena ove vrste bola u trbuhu!

 5. Marija says:

  Moj sin ima 11 godina. Unazad 2 godine ima bolove iznad pupka,ima par dana pa nema mesec dana. Radili smo analize,kaze doktorka da je to od “gasova” i bakterija u stolici. Nema PROLIV,ima uredne stolice. Dal je moguce da dete ima Kronovu bolest?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i praćenja detet se to ne može sigurno proceniti, ali je izuzetno mala šansa!

 6. Ina says:

  Moj sin 5 godina ima stomacne bolove vec tri dana,bolovi su jaki i djete vristi bili smo kod ljekarai on kaze da je to virus,bojim se da nije slijepo crijevo ili nesto opasnije jer u bolnici nezele da urade ultrazvuk..

  • MojPedijatar says:

   Ako se bolovi nastave i pojačavaju – treba uraditi krvnu sliku, pregled mokraće, a onda i kontrolni pregled kod dečjeg hirurga.

 7. Ivica Stojkovic says:

  Dobar dan,nasa cerkica ima 3.5 godina,i vec cetvrti dan se zali da ima povremene bolove u stomaku (pokazuje donji deo na sredini ispod pupka),bolovi nisu jaki,dete ne place,i ne traju dugo.Stolica je normalna,temperaturu nije imala,i apetit je normalan…Jel mislite da bi trebali da posetimo lekara?Pozdrav.

Strana 10 od 12<<<89101112>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA