Kada dete zaboli trbuh

Roditelji se odmah uspaniče kad dete zaboli stomak jer to, skoro istog trenutka, povezuju sa zapaljenjem slepog creva ili nekim opasnim poremećajem. Međutim, bol u trbuhu je najčešće bezazlen, ili je posledica virusne i bakterijske infekcije.

* Jedan broj mališana zaista ima bolove u trbuhu, iako nema pravog organskog razloga za to. Kod starije dece, naročito u predpubertetskom i pubertetskom dobu, bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani burnim promenama u psihološkom profilu deteta. Deca često proživljavaju konflikte sa okolinom kroz različite “bolove”. Uz glavobolju i grudobolju, bolovi u trbuhu su najčešće mesto gde se projektuju problemi koje dete proživljava. Nekada je to način da se skrene pažnja na sebe, a inteligentna deca brzo nauče da manipulišu suptilnim osećanjima roditelja koji su zabrinuti za “strašne” bolove u stomaku. I ovi bolovi spadaju u funkcionalne (znači bezazlene) i prolaze kada se reši psihički problem koji muči dete. Naravno, pedijatar treba da isključi neku od bolesti koje mogu biti uzrok bolova, a tek onda se savetuje odlazak kod dečjeg psihologa.

* Postoje bolovi u trbuhu i kod dece koja nemaju ni znake bolesti, a ni psihološke probleme. I oni su bezazleni (funkcionalni), a javljaju se periodično, sa dužim intervalima bez ikakvih tegoba. Kada se dese, veoma su jaki ali, srećom, brzo prolaze. Ako se ispita – svi nalazi su uredni, ali dete i dalje povremeno boli stomak. Posle nekog vremena obično nestaju, pa im ne treba pridavati veliki značaj. Važno je u tim trenucima ohrabriti dete, objasniti mu bezazlenu prirodu bolova, pa će lakše prebroditi neprijatnost.

* Bolovi u trbuhu udruženi sa prolivom
Skoro uvek, kada dete ima proliv, ima i bolove u trbuhu. Razlog je veoma očigledan, jer je proliv i nastao zbog problema u crevima koji se manifestuju prebrzim crevnim radom. Pojačana peristaltika (kako se medicinski zove rad creva) je ujedno i bolna, jer se u zidu creva nalaze nervni završeci koji su zaduženi za prenos bolnih osećaja. I ovi bolovi su prilično bezazleni, jer je njihov uzrok očigledan, pa kada proliv prođe, nestaje i bol u trbuhu. Pedijatri vole kada dete koje ima bolove u trbuhu dobije proliv, jer tada najčešće nestaje strah da se radi o nekom hirurškom oboljenju. Kao i svako pravilo i ovo ima izuzetaka, ali većina hirurških oboljenja trbuha ipak nije praćena prolivom.

* Bolovi u trbuhu koji “traže” pregled hirurga 
Trbuh je najčešće mesto u dečjem organizmu u koje “zaviruje” hirurg. Teško je naći nekoga u familiji, među komšijama i prijateljima ko nije operisao “slepo crevo”. Ova negativna popularnost zapaljenja slepog creva je i uzrok straha od hirurških oboljenja koja mogu biti uzrok bola u trbuhu.

* Druge hirurške bolesti
I druge, brojne hirurške bolesti mogu biti uzrok veoma jakih bolova u trbuhu. Ipak, za skoro sve je karakteristično da se bol progresivno pojačava, a opšte stanje deteta pogoršava.

Trbuh nema prozor pa da se vidi šta se unutra zbiva, zato je važno pratiti dete i konsultovati lekara blagovremeno. Nekada je neophodno pregledati dete više puta za dan – dva, a često se rade i rutinske laboratorijske analize (krvna slika i pregled mokraće) koje pomažu u postavljanju prave dijagnoze.
Većina dece sa bolovima u stomačiću ne završi kod hirurga, ali je potrebno biti strpljiv i pažljiv u praćenju bolesnika, naravno, uz stručnu pomoć lekara. Čak i kada se čini da je sve u redu, a mame i tate strepe za dete, treba bar porazgovarati sa pedijatrom koji će umiriti uplašene roditelje i proceniti da li je neophodan pregled.

Virusi, uključujući i virus gripa, vole da “udare” i na stomačić i creva, tako da skoro svaki mališan ima stomačne ili crevne tegobe tokom težih virusnih infekcija.

Zapaljenje slepog creva obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mukom i povraćanjem, kao i bolom u predelu pupka. Dete je naizmenično razdražljivo i klonulo, a stomak polako postaje sve tvrđi.

Apendicitis – upala “slepog creva
To je jedna od najčešćih hirurških bolesti koje uzrokuju bolove u trbuhu kod dece. Iako se ovaj naziv – slepo crevo, prilično odomaćio, on je anatomski pogrešan (ali ćemo ga ipak koristiti). Naime, slepo crevo je jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak crevnog tkiva koji nema drugu funkciju nego da pravi probleme. Ovaj deo creva je zaista beskoristan u funkcionalnom smislu, ali se u njemu nalazi dosta tkiva koje je podložno zapaljenju.
Bolest obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mukom i povraćanjem. Veće dete prvo prijavi da ga stomačić boli u predelu pupka. Bol se potom seli u donji desni deo trbuha i najčešće pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete za dan – dva prilično “kljokne”. Naizmenično je razdražljivo i klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak polako postaje sve tvrđi. Ako pokušamo da ga pipnemo, dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj mališana sa apendicitisom nema proliv, već obično zatvor. Nije retko da je stolica u početku uobičajene konzistencije.
Ovo su tegobe koje su karakteristike tipičnog zapaljenja slepog creva. Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Tada se i tegobe razlikuju od tipičnih. Što je dete manje, teže je postaviti dijagnozu, jer su i simptomi manje karakteristični.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. dete vec dve nedelje boli zeludac,povrati sve sto pojede,niko ne daje terapiju sem probiotika u zadnjih par dana ospu dobija od struka nadole,.danas se pojavila krv u stolici,dva puta je isla kod hirurga otklonjena sumnja da se radi o slepom crevu…detetu nista nije bolje ,klonulo i iscrpljeno…ocajni za resenjem..molim odgovor sto pre

  Odgovori na komentar
 2. Postovani imam djevojcicu dvije ipo godine, njoj je jos otkad je beba izbacen stomacic, bas ide ispred nje, nekoliko puta sam skrenula pedijatru pažnju na to on bi je pregledao i rekao da je sve OK, radjen je i uz prije pola godine jer je usled malokrvnosti bila malko uvećana slezina i jetra, kasnije se to normalizovalo, Da li je normalno da je tako izbačen stomačić ? Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,

  Nas sin od 5.5 godina se na svakih par dana zali na bol u stomaku, u predelu pupka. Nekada ima dve stolice na dan, nekada nijednu. Zasnjih mesec dana, koliko se bol povremeno javlja, stolice su normalno formirane ali pracene obilnim gasovima i deluju na kraju kao da su vodenaste u maloj kolicini. Zadnjih mesec dana, od kada pojava traje, dete redovno pije probiotik ali nema vidljivog poboljsanja. Ishrana mu je ista kao i ranije, sa dosta voca, mleka i drugih standardnih namirnica. Dete nema temperaturu, stanje je isto i kada ide i kada ne ide u vrtic. Da li se, po Vasem misljenju, radi o standardnim bezazlenim bolovima ili bi trebalo obratiti paznju ui obaviti neke analize? Bol nije izuzetno jak i prolazi za 10-tak minuta. Javlja se uglavnom poslepodne i uvece, posle obroka ili posle samo par zalogaja.
  Hvala, pozdrav

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,
  Dete od tri ipo godine se zali na bol u stomaku u predelu pupka. Dva dana je imao bas ucestale stolice,bukvalno jednu za drugom ali normalne. Sad se to popravilo,nije tako cesto,ali se zali na bol i trazi caj,slabije jede. Vec skoro mesec dana se borimo sa upalom uveta,pije sirup(nije uzimao antibioike),i sprej za nos. Dal to moze imati veze sa bolom u stomaku? Molim za savet. Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • To se bez pregleda NE može proceniti, ali je česta upotreba antibiotika povezana sa smanjenjem broja KORISNIH bakterija u crevima, a to može biti jedan od uzroka bola u trbuhu. Zato je važno da se OBAVEZNO daje probiotik!

   Odgovori na komentar
 5. Postovani,
  Decak ima 7 godina. Trenutno smo na moru. Pre dva dana se pozalio da ga boli stomak u predelu pupka. Ima normalan apetit, nije ima T, niti proliv. Preko dana funkcionise normalno, veseo je, kupa se se, jede. Uvece pocne da se zali da ga bolucka stomak i da mu nesto “udara” u stomaku. Imam utisak da misli na otkucaje srca koji se cuju u stomaku. Stomak je mekan i normalno izgleda. Nocu normalno spava i kad se probudi opet se pozali. Za dva dana se vracamo kuci. Da li imam razlog za brigu?

  Odgovori na komentar
 6. Dete ima 13godina.zali se na bolove u stomaku,ne svaki dan ali na par dana ga preseče.normalno ima stolicu.ali mnogo manje jede.plasi se da ga posle jela ne zaboli.do sada nismo imali problema,pa ne znam da li je potrebno ići kod lekara i raditi analize.

  Odgovori na komentar
Strana 11 od 11<<<7891011

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

1 × one =