Jelovnik za bebu od 11 meseci

Još od samog početka kroz davanja hrane bebi pokazujemo i naš odnos prema njenom temperamentu, zahtevnosti, traženju, načinima prihvatanja i davanja. Stoga se problem ishrane često ne odnosi samo na hranu nego i je i mnogo više od toga. Tako neka deca nauče od malena da kroz hranu mogu da drže kontrolu na roditeljima, a ako se još i većina dnevnih aktivnosti oko deteta svede na problema sa ishranom onda ona postaje glavni izvor nerviranja roditelja.

Foto: Flickr

Pri tome se često druge važne stvari kao što su osamostaljivanje bebe pri spavanju, hranjenju i slično, njeno raposloženje i komunikacija sa okolinom zanemaruju. Ipak, najčešće je u osnovi samo iskonska potreba deteta za većom pažnjom svojih roditelja.

Kravlje mleko – zašto ne pre prvog rođendana?

Iako se u prvi mah majčino i kravlje mleko čine sličnima, a zbog sastava koji je ipak veoma različit, beba iz kravljeg mleka ne može dobiti sve potrebne sastojke za rast i razvoj. Bebe koje pre godinu dana dobijaju isključivo kravlje mleko, te ne doje više majku, imaju velike šanse da će patiti od anemije. Osim toga, kravlje mleko ima visok nivo proteina te tako dodatno opterećuje i bebine još uvek nezrele bubrege. Kravlje mleko je pored toga još i siromašno gvožđem, jodom, folatima i vitaminom D, ali je i potencijalno opasan alergen.  Zbog svega navedenog, i budućeg posledica preranog uzimanja kravljeg mleka, preporuke su da majke doje svoju decu bar do godinu dana, uvode im na vreme mlečne proizvode, a kravlje mleko ostave za posle prvog rođendana.

PRIMER JELOVNIKA IZ DNEVNIKA MARTINE ISHRANE KNJIGE KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE:
DORUČAK: Parčići hleba namazani puterom i domaćim pekmezom od kajsija. Ovo nam i dalje teško ide ( zbog parčića hleba) ali ne odustajemo.

UŽINA I: Banana šejk – banana izblendirana sa jogurtom i zgusnuta sa malo instant ljuspicama (mešavina više vrsta glutenskih žitarica). Naravno da je Marta ovo smazala.

RUČAK: Postan pasulj za sve: Kuvala sam zrna pasulja u ekspres loncu oko pola sata, te bacila tu prvu vodu. Zatim sam dodala novu vodu i dosta šargarpe, peršuna i tri crna luka iseckana na sitno. Kuvala sam sve u ekspres loncu još satićak vremena, dok nije bilo mekano. Marti sam kroz cetku/cediljku propasirala zrna pasulja, puno šargarepe, peršuna, a gustinu sam regulisala tečnošću od kuvanja. Ostalim ukućanima sam pasulj naknadno začinila. Marta fino jela.

POPODNEVNA UŽINA: Obarena jabuka izgnječena sa svežom šljivom.

VEČERA: Obarila sam par kašika prosa i na kraju ih pomešala sa kiselim mlekom. Odlična večera .

 

MAMIN KOMENTAR: Prepodne nam je bila patronažna sestra i rekla kako je Marta gracilna, a mi smo se pohvalili kako je pre neki dan Marta prvi put napravila desetak samostalnih koraka.

 

Autor: Martina mama, dr.med Marija Mandić

Ilustracije: Tomislav Vukov

Četvrto izdanje knjige KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

Recepti i saveti za ishrnu bebe do prvog rođendana, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti i kod autora za 400 rsd,

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Bobica says:

  Divno…

 2. Bobica says:

  Ajmo mame neke jos ideje za ishranu bebe od 11 meseci..

 3. Aleks says:

  Ja vise nemam ideje.
  Bebac se budi u 9, 10h ujutru. Pedijatar kaze mleko ujutru i uvece, kad onda dati dorucak. Izgubila sam se u obrocima. Kako bi trebao da ide redosled za uzrast od 11 meseci.? Cini mi se da svaki dan jedno te isto jedemo

 4. Ivona says:

  Mozete li mi reći, kako bi trebao da izgleda bebin dan, koliko obroka treba da ima, i kad bi trebalo da se daje voće u prvu užinu ili posle podnevnu? Mi se budimo u 8tad mu dam mleko 210aptamil,u 11sam mu davala kombinaciju voćki, onda od 11:30spavka do 14:30, u 15:00ručka onda mu dam uzinicu u 6al onda muku mučim šta da mu dam za uzinu kombinujem neke zitarice, al imam osjećaj da vrtim jedno te isto i onda u 9mleko 210ml,može li neki predlozi za uzine i onda beban neće da zaspe pre 22h diže se uz ogradi u non stop dok se ne izmori…. Ne znam ponekad mislim da grešim negdje a ne znam ni sama…. Hvala puno!

 5. Jagodinka Simonović says:

  Ja mojoj bebi od 11 meseci dam 50€ pa nek sama sebi kupi šta voli.

 6. Katarina says:

  Ja mom detetu dajem kravlje mleko za dorucak, znaci… u 9 idemo sa mlekom. Onda dorucak u 12, ovas sa kiselim mlekom ili jabuka narendana, griz za bananom ili mlekom, palentu sa malo pavlake, jaja…do skoro samo zumance,a sad uvodimo celo. U 15h je rucak, tu je meso uvek piletina, teletina, curetina. To skuvam sa brokolijem, tikvicom, paprikom, prokelj, bundeva( moze i pecena u rerni), krompor( obican ili batat, crveni ili ljubicasti), grasak, boranija, kukuruz secerac. Sad ja to mesam pa mom ukusu. Sad jede i rezanca za supu i pocela sam da dodajem zacine, samo malo da se navikava lagano. Vecera je u 18h i tu jede ili sta je ostalo od rucka, jer kuvam na dnevnoj bazi, ili slicno kao i za dorucak. I na kraju dana u 21h mleko ali adaptirano.

 7. Vesna says:

  Sta smem da dajem bebi od 11 mesici da jede


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA